Ana Pascu a murit. „Doamna scrimei românești” avea 77 de ani

De Unica.ro, pe

Ana Pascu, supranumită „doamna scrimei românești”, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, a anunțat Federaţia Română de Scrimă.

Ana Pascu, președinta de onoare a Federației Române de Scrimă, suferise un accident vascular cerebral anul trecut, în Ajunul Crăciunului. În luna martie, fosta mare sportivă își pierduse soțul, doctorul Alexandru Pascu, potrivit gsp.ro.

Alex Pascu, fiul lor și basistul trupei Goodbye to Gravity, s-a stins din viață în noiembrie 2015, din cauza rănilor suferite în incendiul de la Colectiv. Ana Pascu mărturisea într-un interviu pentru playsport.ro că nu a existat seară de atunci în care să nu pună capul pe pernă și să lăcrimeze.

Citește și: Zelenski, în vizită la Bucha. Ce a spus despre negocierile de pace cu Rusia

Masacrul de la Bucha șochează întreaga lume. Imagini infiorătoare cu ce a rămas în urma rușilor

Masacrul din Bucha. Un adolescent de doar 14 ani și-a privit tatăl ucis de un soldat rus

Ucraina acuză Rusia de un nou masacru. La Borodianka situația ar fi mai gravă decât la Bucha

Cine a fost Ana Pascu

Pe pagina oficială de Facebook, Federația Română de Scrimă a transmis un mesaj emoționant în memoria Anei Pascu, în care sunt precizate și performanțele în scrimă ale marii sportive.

Eroii cu mască nu mor niciodată! Doamna Ana Pascu va trăi prin oamenii pe care i-a inspirat și prin tot ceea ce a lăsat moștenire scrimei și sportului românesc, scrimei mondiale. (…)

Erou cu mască, Ana Pascu a cunoscut succesul și gloria. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care echipa a însemnat totul. Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale a câștigat aurul la juniori în 1963 după care, la seniori, a urcat de 7 ori pe podiumul suprem: aur cu echipa la Havana 1969, argint la echipe 1970 și de cinci ori a luat bronz 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

Cariera remarcabilă de sportiv a fost urmată de una impresionantă ca președinte de Federație, vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă. Decenii la rând, Ana Pascu a creat strategia scrimei românești și dezvoltarea acesteia.

Ana Pascu a condus Federația Română de Scrimă între 1982 -2013, record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii.

Ana Pascu și-a dedicat toată viața scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toți i-am fost alături când viața i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama și tata, sunt împreună…

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter