10 cărți scrise de femei pentru care merită să ajungi la Bookfest 2018

De Ioana Ilie, pe Ultimul update Miercuri, 16 iunie 2021, 17:22
Cea de-a XIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest are loc anul acesta între 30 mai și 3 iunie, în cel mai mare spațiu expozițional de la Romexpo, noul pavilion B2.

Timp de 5 zile, ediția Bookfest 2018 va avea loc pe o suprafață cu 50% mai mare decât în anii trecuți și va găzdui peste 150 de expozanți care aduc 1 milion de cărți cu reduceri care merg până la 80% din prețul de copertă, câteva sute de evenimente, proiecții de filme și lansări de cărți noi.

Redacția Unica a selectat 10 titluri ale unor autoare femei, pentru care merită să mergi anul acesta la Salonul Internațional de Carte Bookfest:

  • Forța civică a femeilor, coordonată de Andreea Paul, Editura Polirom. În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere.
  • Jurnal de ghetou, de Miriam Korber-Bercovici, Editura Curtea Veche Publishing. Jurnalul de ghetou cuprinde însemnările făcute de Miriam Korber-Bercovici despre viaţa pe care a dus-o timp de trei ani în ghetoul din Djurin, în Transnistria, fiind o mărturie vie, directă, a deportării și ghetoizării evreilor români din Bucovina de sud. Originalul jurnalului, scris în limba română cu un ciot de creion chimic, se află în patrimoniul Muzeului Holocaustului din Washington.jurnal_de_ghetou
  • Iacarii acrobați. Povestea unui vis, de Alina Baltac, Editura Curtea Veche, un volum nou despre povestea adevărată a trei copii isteţi si visători, care au devenit singura trupă de piloţi acrobaţi din România. Cartea ne poartă pe urmele unui vis împărtășit de niște copii isteți și curioși. Visul lor s-a împlinit pentru că s-au încăpățânat să nu renunțe și au acceptat că transformarea dorinței în realitate presupune efort și disciplină. Ei au avut curajul de a crede că zburând vor fi la fel de fericiți ca păsările cerului. Autoarea textului, Alina Bâltâc, este jurnalistă, traducătoare și este fascinată de literatura română medievală. Povestea Iacărilor este prima ei carte pentru copii.
  • Bani, muncă, timp liber, de Elena Vlădăreanu, Editura Nemira, o carte de poezie socială. „O carte despre conditia artistului/artistei, despre cutumele lumii literare romanesti in care traim. O arta poetica despre cat de nepoetica poate fi supravietuirea. Elena Vladareanu da voce tuturor vocilor care soptesc pe la colturi, dar nu vorbesc despre propria conditie,  da o voce, in mod radical, frustrarii, furiei si fricilor unor artisti care nu mai au timp sa se ocupe de arta lor, fiind confiscati de stiinta supravietuirii, captivi in ecuatia bani/munca/timp liber. O voce plasata in afara metaforei si a iluziei. Mai mult ca niciodata, Elena Vladareanu isi confirma in aceasta carte stilul, forta, dar si misiunea pe care si-a asumat-o.” Svetlana Carsteanelena-vladareanu---bani-munca-timp-liber_
  • Iubire amară, de Elena Ferrante, Editura Pandora M. Plasat în Napoli, romanul de debut al Elenei Ferrante spune o poveste despre mame şi fiice şi despre mănunchiul complicat de minciuni, emoții şi amintiri care le leagă. În urma morții premature şi misterioase a mamei sale, Delia porneşte într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate şi sufocante din Napoli, oraşul ei natal, cu dorința de a afla adevărul despre familia sa. Câteva telefoane stranii o conduc către descoperiri tulburătoare şi neaşteptate despre ultimele zile ale mamei sale. Iubire amarăeste o explorare inedită a obsesiilor şi preocupărilor care ne frământă pe mulți dintre noi şi ale căror răspunsuri milioane de cititori din întreaga lume le regăsesc în cărțile extraordinare ale Elenei Ferrante.
  • Pericolul unei povești unice, de Chimamanda Ngozi Adichie, Editura Black Button Books. Vieţile și culturile noastre sunt formate din multe poveşti care se întrepătrund. Scriitoarea Chimamanda Adichie povesteşte cum şi-a descoperit adevărata voce culturală şi ne previne că dacă ascultăm doar o singură poveste despre o altă persoană sau o altă ţară, ne putem confrunta cu neînţelegeri profunde.
  • Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier.Tatiana Tibuleac a reusit un tur de forta cu acest prim roman al ei. Inceputul, un overflow de imagini furioase si hipnotice, aduce bine cu Portocala mecanica; de la un punct incolo, furia incepe sa se domoleasca, inlocuita de o visatorie paranoida coagulata in jurul figurii mamei, generand la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decat cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, in care o mama bolnava de cancer si un fiu asteapta moartea impreuna —ei bine, pentru intensitatea ei atat de particulara nu ii pot gasi Tatianei Tibuleac vreun corespondent. Scurt si intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari asteptari.” Radu Vancu Tatiana Tibuleac
  • Ura cu care lovești, de Angela Thomas, Editura Trei. Ura cu care lovești, romanul de debut al Angelei Thomas, este inspirat de mișcarea Black Lives Matters și a ajuns pe locul întâi în topul bestsellerurilor New York Times. Cartea este sfâșietor de actuală, cea mai mare forță a ei constând în descrierea autentică a unei adolescente, a familiei ei iubitoare și a încercărilor de a echilibra adevărul despre viețile lor cu felul în care sunt văzuți în societate. Volumul este în curs de ecranizare la Hollywood și a obținut două premii Good Reads Choice pe anul 2017: Cel mai bun debut și Cel mai bun roman Young Adult.
  • Cântec pentru cei neîngropați, de Jesmyn Ward, Editura Polirom. Romanul a câştigat National Book Award 2017, aparținând primei femei care câştigă de două ori cel mai prestigios premiu literar american. Având ecouri din carțile lui Toni Morrison sau William Faulkner, din Odiseea ori din Vechiul Testament, Cântec pentru cei neîngropați este, deopotrivă, un portret de familie și o poveste despre luptă și speranță. Jojo are treisprezece ani și încearcă să înțeleagă ce înseamnă să fii bărbat. Leonie, mama lui, e într-un veșnic conflict cu sine și cu cei din jur. Este o femeie de culoare, în timp ce Michael, tatăl copiilor ei, e alb. Luptându-se cu realitatea brutală a condiției și situației în care se află, încearcă să fie o mamă mai bună, dar nu reușește să-și pună copiii înaintea propriilor nevoi, în special a consumului de droguri.
  • Prințesa se salvează singură în povestea asta, de Amanda Lovelace, Editura Cartea Românească. Povestea unei prințese care, din fecioară, a devenit regină.Printesa-se-salveaza_amanda-lovelace

Editurile prezente anul acesta la Book Fest le-au pregătit celor mici noi titluri și colecții dedicate, întâlniri cu autori și ilustratori, o mulțime de ateliere de colorat și desenat, până la graffiti și bricolaj, maraton de lectură,  precum și festivități de premiere pentru concursuri de eseuri, surprize, cadouri şi tombole cu premii. Ca în fiecare an, marele premiu Bookfest Junior constă în două sute de cărți oferite de editurile participante la acest program. Talonul pentru concurs poate fi decupat din harta-program Bookfest Junior 2018, care va fi disponibilă la punctele de informare Bookfest,  și trebuie depus în urna aflată în standul Bookfest Junior (Pavilionul B2). Extragerea celor doi câştigători va avea loc duminică, 3 iunie, ora 16.00, în standul Bookfest Junior.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare este: miercuri, 30  mai — 10:00-20:00; joi, 31 mai — 10:00-20:00; vineri, 1 iunie— 10:00-21:00; sâmbătă, 2 iunie — 10:00-21:00; duminică, 2 iunie — 10:00-20:00.

Programul evenimentelor poate fi consultat și pe www.bookfest.ro

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Iași, Brașov și o ediție internațională la Chișinău.

Sursă foto: Shutterstock și paginile web ale editurilor.

Vezi și: Cele mai frumoase cărți de citit într-o viață. 25 de titluri celebre!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter