Curiozitatea, skill-ul care te ajută să faci o schimbare în carieră

Ultimul update Joi, 18 august 2022, 17:02

Text: Mihaela Pascari

Bill Gates citește 50 de cărți pe an. Warren Buffett, un cunoscut om de afaceri, aflat în topul celor mai bogați oameni din lume, își petrece 80% din zi citind și dobândind cunoștințe. Iar Barack Obama își petrecea cel puțin o oră pe zi citind atunci când era președinte, acum dedicând lecturii chiar mai multe ori pe zi.

Când îți dorești o schimbare în carieră este important să-ți iei câteva modele. Să înțelegi valoarea cunoștințelor și corelația acestora cu succesul. Să ai o curiozitate intelectuală autentică și o dragoste de a învăța. Astfel poți reuși și în domenii în care poate nu ai lucrat până acum, precum IT-ul.  Iată de ce curiozitatea este o abilitate tot mai cerută în domeniul IT și nu numai, dar și cum o poți demonstra la interviu!

Curiozitatea, unul dintre cele mai cerute skill-uri pentru angajare

Curiozitatea, dorința naturală de a învăța lucruri noi, de a înțelege funcționarea lor și de a te concentra pe subiecte pe care alții le pot considera dificile, este skill-ul tot mai cerut de angajatori în anunțurile de pe eJobs.ro și nu numai. Vei găsi în cerințele joburilor aceste condiții pentru a te califica: curiozitate, pasiune, abilitatea de a rezolva probleme. Și toate aceste skill-uri se îmbină pentru a avea succes în domeniul IT.

Managerii observă tot mai des impactul pe care oamenii curioși din echipele lor îl pot avea asupra rezultatelor. Astfel, ei caută această trăsătură la interviuri și în cadrul evaluărilor pentru promovare. Într-un articol din 2018 din Harvard Business Review, The Business Case for Curiosity, autorul remarcă: curiozitatea intelectuală amplifică capacitatea de a gândi creativ și rațional pentru a rezolva probleme și a dezvolta soluții.

Potrivit unui studiu recent al companiei de software SAS, realizat pe un eșantion de 2.000 de lideri din 5 industrii și 6 țări, 62% dintre liderii actuali spun că este le este greu să găsească oameni cu abilități tehnice, iar 60% afirmă că le este dificil să-i repereze pe cei cu atributele personale necesare în business, precum curiozitatea.

Curiozitatea devine, așadar, o trăsătură critică. Impulsul de a căuta noi informații, de a explora noi drumuri și de a descoperi posibilități diferite de rezolvare a unei probleme te ajută să te califici pentru un job în IT.

Potrivit aceluiași studiu, 72% dintre manageri spun că a fi curios este o trăsătură valoroasă și 51% dintre manageri consideră că această abilitate a devenit tot mai importantă în ultimul timp, pentru că are impact asupra afacerii și asigură o performanță mai bună. În SUA, 29% dintre manageri au spus că angajaților, dar și candidaților le lipsește curiozitatea. 47% dintre managerii din SUA cred că curiozitatea este o abilitate mult mai critică decât era acum cinci ani.

Angajatorii sunt în căutarea oamenilor care demonstrează curiozitate intelectuală, ceea ce duce la întrebarea „Cum arăt curiozitate la interviu?” Iată o strategie pe care merită să o urmezi pas cu pas:

Participă la cursuri de calificare în domeniul IT

Recrutorii au puțin timp la dispoziție pentru a scana CV-urile și, dacă nu ai cursurile pe care le urmezi menționate la începutul CV-ului sau chiar în rubrica Despre mine, pot fi trecute cu vederea. Uneori, chiar dacă remarcă studiile tale, nu au o imagine clară despre ceea ce ai învățat în cadrul cursurilor și despre implicarea ta. De aceea este important să fii direct și să vorbești la interviu despre abilitățile și cunoștințele pe care le-ai deprins în cadrul formării și despre proiectele la care lucrezi.

Arată că ești o persoană curioasă, prin înscrierea în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Arată interes pentru job, prin întrebări

Această „misiune” te poate face să simți că ești mai puțin informată decât colegii tăi. Dar este doar o percepție. Când pui întrebări, vei afla mai multe detalii despre un subiect. Vei clarifica lucruri pe care nu le-ai înțeles sau concepții greșite pe care le-ai putea avea. Este important să nu-ți fie teamă să întrebi. Gândește-te că dacă alți candidați nu pun întrebări, asta nu înseamnă că știu totul. S-ar putea să ezite să întrebe. Vei face o impresie mult mai bună dacă arăți că ești activă și preocupată de job și de companie.

Întreabă recrutorul

Cele mai bune întrebări depind, desigur, de context, de jobul și compania la care ai aplicat, dar există și câteva reguli generale de urmat. Pentru început, optează pentru întrebări deschise precum:

  • Ce abilități sunt necesare pentru a mă integra în echipă și în cultura companiei?
  • Ce au făcut candidații anteriori pentru a avea succes în rolul lor?
  • Care sunt provocările jobului și ale business-ului?

Ce soluții ați adoptat până acum? În funcție de răspunsul recrutorului, poți pune întrebări care să arate angajamentul tău și implicarea ta, aceasta fiind o modalitate de a-ți demonstra curiozitatea.

Recunoaște-ți limitele, dar fii axată pe cunoaștere

Dacă nu știi ceva, nu încerca să maschezi acest lucru. Este în regulă să recunoști nivelul cunoștințelor și al abilităților tale. Dar nu spune pur și simplu „nu știu”. E mult mai eficient dacă spui „Nu știu, dar vreau să aflu” sau „Nu știu, dar aș vrea să învăț.”  Ia totul ca pe o oportunitate de a remedia lipsa de cunoștințe.

Vorbește despre rezultatele tale

Potrivit studiului SAS, 62% dintre lideri asociază curiozitatea cu o mai mare eficiență și productivitate. Descrie ce faci concret pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, metodele de lucru pe care le folosești și ce rezultate ai avut până acum.

Folosește creativitatea pentru a rezolva problemele

Liderii asociază curiozitatea cu gândirea creativă, cu dezvoltarea de noi soluții și cu abilitatea de a aborda probleme complexe. În cadrul interviului, vorbește despre soluțiile noi pe care le-ai găsit la probleme. Dacă auzi ceva care nu ți se pare corect, pune întrebări atunci când este cazul. Caută întotdeauna modalități de a îmbunătăți un task sau de a reimagina soluții pentru probleme. Și, cel mai important, oferă exemple în care abordarea ta inovatoare a adus rezultate pozitive în cariera ta și în business.


Ai curajul de a-ți prezenta pasiunile

Cercetările psihologice sugerează că interesele și hobby-urile sunt un indicator puternic al curiozității noastre și avem mai multe șanse să dezvoltăm abilități utile atunci când suntem curioși de ceva.

Dacă interesele tale sau hobby-urile din timpul liber au legătură cu jobul la care ai aplicat sau te ajută să dezvolți abilități necesare pentru un nou rol, nu ezita să vorbești despre ele și să faci conexiuni între activități. Astfel oferi recrutorului ocazia de a te cunoaște mai bine și de a relaționa mai bine cu tine.

Ai tot mai multe oportunități în carieră în acest moment, iar curiozitatea poate fi una dintre cele mai semnificative abilități, prin care te poți diferenția de ceilalți candidați. Oferă exemple care să arate că ești curios, creativ, eficient, flexibil și dedicat. Acestea te vor ajuta să te califici pentru un nou loc de muncă, care să-ți ofere motivație și satisfacție. Pe eJobs.ro sunt disponibile peste 32.000 de locuri de muncă în acest moment, dintre care peste 3.400 în IT/Telecom. Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter