Află cum poți scăpa de varice!

De PR, pe

Varicele sunt dilatații subcutanate, ale venelor superficiale, inestetice, de mărime și densitate variabile, în funcție de faza evolutivă, generând un aspect inestetic al picioarelor.
Pe lângă faptul că sunt inestetice, ele sunt însoțite frecvent și de o durere surdă, iar în cazurile cele mai grave apar inflamații ale picioarelor. Acestea pot apărea pe cele două trunchiuri venoase superficiale (vena safenă magna sau mare și venă safenă pârvă sau mică) și pe ramurile acestora.
Boala varicoasă este o afecțiune generală, cronică carcterizată printr-un proces degenerative al peretelui venos pe care îl grefează. Aceasta are o evoluție lentă, între 10 și 20 de ani, iar procesul varicos nu de limitează numai la peretele venei, ci se propagă și la țesuturile din jur.
Varicele, manifestarea clinică locală a bolii varicoase, sunt dilatații venoase, difuze, regulat, fusiforme sau cilindrice, permanente, circumscrise și neregulate cu aspect sinuos sau ampular. Apariția unor complicații serioase pot duce la ulcerații, edemul membrelor, jenă la mers și predispoziția la dermite rebele la tratament.
„Exista două categorii de varice, cele hidrostatice primitive, esențiale care nu au o cauză evidenta și varice secundare sau varicele ce au o cauză detectabilă. Acestea la rândul lor sunt împărțite în: varice posttrombotice (tromboflebită), varicele posttraumatice (după traumatisme care rup valvele venoase), varice după stenoze ale trunchiurilor venoase profunde, varice iatrogene (post ligatură chirurgicală voită sau accidental a unui trunchi venos superficial) și varice secundare congenital, care apar imediat după naștere și care se datoresc unor malformații congenital vasculare (fistule arteriovenoase sau agenezia sistemului venos profund).”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruț, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

De ce apar varicele?

Varicele și boala varicoasă apar din diverse cauze, cum ar fi presiunea crescută în venele picioarelor, leziuni la nivelul venelor picioarelor sau leziuni la nivelul valvelor venelor (structuri anatomice care nu permit curgerea sângelui decât într-o anumită direcție) picioarelor. Această boală poate fi complet asimptomatică. De obicei este recunoscută apariția varicelor de către pacient prin vizualizarea cordoanelor venoase răsucite, inflamate, de culoare albastră, chiar sub suprafața pielii.
Dacă apar simptome, acestea tind să fie ușoare, o senzație de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, o inflamație ușoară, de obicei doar la nivelul piciorului și gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor.
Pentru tratarea varicelor, se pot folosi diverse tehnici, cum ar fi cura chirurgicală clasică, ablația cu energie laser, radiofrecvență, drenaj postural (poziție cu picioarele ridicate) sau contenția elastic externă (portul de ciorap sau fașă elastică cu diverse grade de compresie).
Înaintea stabilirii modalității terapeutice pentru individ, se impune o evaluare a pacientului pentru a determina cauza varicelor care trebuie tratată, în caz contrat boala putând să recidiveze. După evaluarea completă a pacientului, se trasează o metodă de tratament personalizată, terapiile asociate fiind specifice fiecărui pacient în parte.

Cum putem trata varicele nedureros?

Pentru tratarea varicelor, se folosește o tehnică foarte complexă denumită ablația trunchiurilor venoase și ramurilor acestora a sistemului venos superficial, a membrelor pelvine cu energie laser sau radiofrecvență eliberată printr-un cateter și o fibră care se introduce prin puncție (injecție) în cele două trunchiuri venoase superficiale ale venelor membrelor inferioare. Costul unei intervenții de acest fel pornește de la 200 de euro și poate ajunge la 400 euro.
„După orice procedură terapeutică se asociază obligatoriu drenajul postural și contenția elastică externă (portul ciorapului sau a unei feșe elastice de diverse grade de compresiune până sub genunchi, până la baza picioarelor sau dres cu chilot), cel puțin 2 ani după operație.”, a adăugat Dr. Mircea Pătruț.
Alte tehnici pentru a trata varicele ar fi ciorapii antivarice sau operarea chirurgicală a acestora, însă nu au efecte atât de spectaculoase.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter