De ce au femeile păr alb?

De Erika Chivu, pe

Dacă începi deja să observi primele fire de păr albe, vinovaţi nu sunt copiii, partenerul de viaţă şi nici măcar şeful, chiar dacă spui despre ei că „îţi scot peri albi”.

Singurii vinovaţi sunt… părinţii tăi. „Vinovaţi” este un fel de a spune pentru că, de fapt, părul îţi albeşte mai devreme sau mai târziu în funcţie de moştenirea genetică.

Un studiu realizat pe mai multe perechi de surori gemene a arătat că moştenirea genetică este principalul factor care influenţează procesul de albire a părului. Stresul, cafeaua, tutunul, nopţile nedormite, alimentaţia greşita şi alţi factori controlabili nu au o importanţă atât de mare pe cât se credea.

Poţi să duci o viaţă extrem de stresantă şi asta nu înseamnă că o să încărunţeşti prematur. Şi la fel de bine poţi să ai fire albe încă din adolescenţă, chiar dacă duci o viaţă liniştită şi sănătoasă.

Studiul a analizat 200 de perechi de gemene monozigote şi dizigote, cu vârste între 59 şi 81 de ani. Pentru că gemenii au aceeaşi moştenire genetică, cercetătorii au putut să-şi dea seama ce importanţă are modul de viaţă şi ce importanţă are genetica în apariţia părului alb.

S-a constatat că gemenele monozigote (identice) încep să încărunţească aproximativ la aceeaşi vârstă, chiar dacă au stiluri de viaţă diferite.

Părul este colorat datorită melaninei, substanţă care este produsă de celule specializate, numite melanocite, în foliculul pilos – un fel de sac ce înconjoară rădăcina firului. De numărul acestor celule depinde culoarea părului. Cu timpul, melanocitele încep să moară, deci se produce tot mai puţină „culoare”, iar firul va creşte argintiu, gri sau complet alb.

Contrar miturilor, părul nu poate să albească „peste noapte”. Cu siguranţă toată lumea ştie pe cineva care ştie pe cineva care s-a culcat seara cu un păr normal şi s-a trezit dimineaţa cu el complet alb, poate din cauza grijilor sau a unei boli. Ei bine, aşa ceva este imposibil pentru că firul de păr este un ţesut mort şi, odată crescut, nu-şi mai poate schimba proprietăţile. Pentru ca întreaga podoabă capilară să-ţi albească, ar trebui să cadă fiecare fir şi să crească altele în loc.

Un alt mit spune că, dacă smulgi un fir de păr alb, vor creşte două în locul lui. Din nou, nu este adevărat. Aşa cum am văzut, procesul de albire nu are nicio legătură cu smulsul firelor. În locul unui fir alb va creşte altul, tot alb, dar în niciun caz nu vor creşte două.

Din păcate, procesul de albire nu este reversibil şi nici nu se poate preveni. Niciun şampon şi nicio loţiune, fie ele naturale sau chimice, nu pot să redea părului culoarea naturală. Şi nici prin alimentaţie nu poţi obţine acest efect. Singura soluţie este vopseaua de par.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter