Eşti stresată? Vezi ce probleme digestive poţi să ai!

De Erika Chivu, pe

Sistemul digestiv este atât de sensibil la stres încât şi cea mai mică nelinişte îţi poate da probleme la stomac. Vezi ce probleme digestive se pot pune pe seama stresului şi cum scapi de ele.
 

De ce ai fluturi în stomac

Expresia “fluturi în stomac” nu este întâmplătoare, ci a apărut pentru că sistemul digestiv este atât de sensibil la stres încât orice emoţie îţi poate da cel puţin o senzaţie ciudată în stomac, dacă nu mai rău.
Asta se întâmplă deoarece sistemul digestiv este foarte sensibil şi plin de terminaţii nervoase, la fel ca şi creierul, motiv pentru care mai este numit şi “micul creier”.  Pe lângă faptul că poţi avea “fluturi în stomac”, emoţiile puternice, atât pozitive, cât şi negative, pot duce la diaree, crampe, sau alte tipuri de dureri.
Pe termen lung, stresul prelungit duce la balonare, flatulenţă, constipaţie, acele mici neplăceri pe care le poţi avea zilnic fără să-ţi dai seama care este adevăratul vinovat.

Poţi face ulcer din cauza stresului?

 
Răspunsul este nu!
Ulcerul este o rană care apare pe mucoasa stomacului, a esofagului sau a intestinului subţire. Din fericire, ulcerul nu este provocat nici de stres, nici de mâncarea prea condimentată. De obicei, această boală pornesşte de la infecţia cu H. pilori, o bacterie des întâlnită, care provoacă inflamaţii pe mucoase, apoi ulcer. Mai rar, ulcerul este provocat de excesul de medicamente antiinflamatoare.
În schimb este adevărat că stresul înrăutăţeşte simptomele ulcerului şi face “crizele” mai dese, de unde a pornit probabil şi ideea greşită că poţi face această boală de la stres.
Vezi cum trebuie să arate alimentaţia bolnavilor de ulcer!

Cum scapi de problemele digestive

Înainte să devii dependentă de medicamentele pentru digestie sau balonare, gândeşte-te dacă nu cumva problemele tale sunt cauzate de stres. Acordă-ţi o perioadă de linişte, în care să te odihneşti şi să-ţi reîncarci bateriile. Apoi, caută să ţii stresul la distanţă învăţând să rezolvi problemele altfel decât “consumându-te”. Ia totul pe rând, acceptă acele lucruri pe car enu le poţi schimba şi nu te teme să ceri ajutor când ai nevoie de el. Dacă te simţi mai bine psihic, dar simptomele digestive nu dispar, probabil că este cazul să consulţi un medic. Medicamentele antidepresive îţi pot fi de ajutor dacă se dovedeşte că fizic eşti sănătoasă.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter