Sănătate: Există leac pentru BOALA LYME

De Libertatea pentru femei, pe

Sezonul de picnicuri și excursii la munte este in toi, iar veștile amenințătoare despre înţepăturile căpușelor infectate cu Borrelia parcă îți taie cheful de ieșit în aer liber.
Dacă ești atentă și respecți anumite reguli de prevenție (vestimentația adecvată și folosirea soluțiilor împotriva insectelor), lucrurile nu stau chiar atât de rău. Dar, dacă ai avut ghinionul de a fi înţepată, află ce să faci ca efectele să fie cât mai puțin nocive. Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie și alergologie, ne-a explicat ce să facem dacă ne găsim în această situație neplăcută. În primul rând, trebuie să știi că nu toate căpușele sunt infectate cu bacteria care provoacă boala, deci riscurile nu sunt atât de mari.

Ce faci când observi înţepătura de căpușă

Dacă ai constatat că ai fost înţepată de o căpușă, trebuie să o extragi cu atenție (cu o pensetă normală sau specială pentru căpușe) ori să mergi la medic pentru această procedură. Insecta trebuie păstrată pentru a fi analizată. Uneori, înţepătura nu e simțită, dar pot apărea zone de iritație pe piele. Eritemul migrator e un semn tipic. Întâi apare o pată rotundă, apoi centrul revine la normal și în jurul lui apare un inel roșu care își schimbă poziția în câteva ore. Locul înţepăturii trebuie observat timp de șase săptămâni, pentru că e posibil ca acesta să apară și mai târziu. Alte semne ale infecției pot fi asemănătoare unei răceli: febră, oboseală, dureri musculare.

Analize amănunțite

Chiar dacă există un risc foarte mic de a contracta boala, e nevoie să te prezinţi la medic, să faci tratament cu antibiotice, după care, în funcție de rezultatele analizelor, se urmează un plan de tratament sau nu. Primele teste sunt cele de sânge, care se fac chiar în ziua înţepăturii, apoi se repetă la trei-patru săptămâni și apoi la trei luni. Dacă există semne ale bolii, trebuie făcute analize aprofundate: întâi, se detectează anticorpii borrelia prin metoda Western blot, apoi se face testul de transformare linfoblastică și imunofenotiparea limfocitară.

TRATAMENTE CLASICE ȘI ALTERNATIVE

Pentru a nu apărea complicații, tratamentul trebuie început cât mai repede. Acesta cuprinde o serie de antibiotice, care vor fi prescrise de medicul curant. Pe lângă acestea, dr. Simu le recomandă pacienților săi și un tratament cu produsele stupului (păstură, lăptișor de matcă) și preparate homeopate care întăresc sistemul imunitar și ajută corpul să elimine bacteria. În cazul în care au apărut deja complicațiile neurologice, tratamentul clasic se concentrează și pe refacerea zonelor de mielină (substanță care intră în alcătuirea celulelor nervoase, esențială pentru buna lor funcționare). În medicina alternativă, în acest scop se folosesc remedii homeopate și venin de albină, care are un efect foarte bun.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter