Sănătate: Astmul bronșic, tratat prin exerciții de respirație

De Libertatea pentru femei, pe

O tehnică mai puțin cunoscută de tratament a astmului bronșic este metoda Buteyko, numită după doctorul rus care a descoperit o modalitate prin care ajută pacienții să respire mai ușor.
Dr. Laura Bara, medic specializat în medicină sportivă, ne-a împărtășit lucruri surprinzătoare despre descoperirile doctorului Buteyko. Acesta a observat că mai mulți astmatici aveau un ritm respirator disfuncțional. În repaus, bolnavii respirau mult mai rapid și mult mai profund decât cei sănătoși și, în cursul unei crize, ei făceau și mai mult efort de a respira, ceea ce le accentua problema. Dr. Buteyko a sugerat pacienților să reducă frecvența și volumul suflului, ajungând la un ritm normal, de 12-16 respirații pe minut. Astfel, simptomele au scăzut considerabil în intensitate sau chiar au dispărut.

► Prin perseverență, la lipsa simptomelor

Tratamentul constă într-un set de exerciții de respirație prin care se învață tehnica împreună cu un formator. Se desfăşoară timp de cinci zile la rând, când are loc câte o ședință de o oră şi jumătate. După aceea, pacientul exersează acasă de trei ori pe zi, câte 40 de minute (în cazul adulților), sau câte 15 minute (în cazul copiilor). Frecvența exercițiilor se va diminua progresiv. După trei luni, adulții nu vor mai avea nevoie să exerseze decât o singură dată pe zi, timp de 15 minute, iar copiii, doar cinci minute. Dr. Laura Bara subliniază că această metodă nu vindecă astmul, însă ameliorează semnificativ simptomele, ceea ce reduce nevoia de medicație. Dacă observă o îmbunătățire a stării de sănătate, pacientul trebuie să meargă la un control, pentru a vedea dacă medicația poate fi întreruptă. Metoda nu are contraindicații, dar nu se poate aplica la copii sub vârsta de trei ani. Este utilă și în alte probleme, cum ar fi enfizemul pulmonar, alergii, bronșite, bronhopneumopatie cronică, apnee în somn, sforăit.

EXERCIȚII BUTEYKO DE PRACTICAT ACASĂ:

Te așezi pe un scaun, comod, dar cu spatele drept, într-un mediu calm. Inspiri uşor pe nas timp de două secunde, apoi expiri timp de trei secunde. Ții respirația cronometrând secundele, până când apare o situație ușoară de disconfort. Dacă nu sunt probleme, vei putea rezista 40 de secunde. Persoanele cu afecţiuni respiratorii ajung la 20 de secunde. Se încetinește ritmul respirator, relaxând mușchii toracelui și controlând suflul la nivelul abdomenului, timp de cinci minute.Se încearcă din nou reținerea respirației. De data aceasta, ar trebui să reziști mai mult.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter