Psihologia inversă – mesajul sucit şi rezultatul scontat

De Revista Unica, pe

Dacă metodele clasice de convingere nu dau roade nicicum, poate ar fi cazul să recurgi la o armă specială: psihologia inversă.
Comunicarea şi relaţionarea ar fi simple într-o lume în care oamenii ar fi raţionali. Reacţiile celorlalţi ar fi previzibile şi anxietatea socială, inexistentă. Când ai avea ceva de comunicat, fie şi unei persoane situate pe o poziţie de autoritate, ai merge şi i-ai comunica simplu şi direct ideile tale. Dacă nu ar înţelege ce îi spui, te-ai aştepta să îţi pună întrebări de clarificare.
Dacă nu ar fi de acord cu tine, te-ai aştepta să îşi exprime direct dezaprobarea şi nu ţi-ar fi frică de eventuale consecinţe neplăcute. În prezent, oamenii sunt mai degrabă emoţionali şi orice relaţie este imprevizibilă. Raţiunea nu are decât puţin de-a face cu comunicarea. Sau invers. Mesajele verbale sunt distorsionate, adeseori putem vorbi despre mesaje ascunse, şi e nevoie să facem un efort de decodificare sau de analiză de text ca să înţelegem ce vrea să spună celălalt. Apoi, făcând acelaşi joc al sensurilor şi riscurilor asumate, ne stoarcem creierii să descoperim cum să transmitem un mesaj ca să ajungă la celălalt şi să obţinem răspunsul intenţionat.

Din experienţele legate de relaţiile dificile şi imprevizibile s-au născut abordările psihologiei inverse. Dacă spunând direct un lucru obţinem reacţii nedorite, poate vom obţine reacţiile dorite spunând exact pe dos.

Tehnici de utilizare

De exemplu, poţi avea un manager care insistă să îţi verifice activitatea, care de fiecare dată vine cu sugestii şi comentarii critice neaşteptate şi ai senzaţia că îţi pândeşte orice greşeală. Dacă vei căuta adevărata motivaţie a comportamentului său, îţi vei da seama, probabil, că doreşte să fie respectat, că este nesigur emoţional şi că se teme să nu se întâmple ceva rău pentru care să fie el tras la răspundere.
Tu, pe de altă parte, ţi-ai dori să aibă încredere în tine, să nu se mai amestece în munca ta, să nu te mai întrerupă în momente nepotrivite şi, mai ales, să îţi aprecieze realizările. Dacă îi spui direct ce te deranjează, probabil se va gândi că nu îi respecţi capacităţile de manager şi că îi sabotezi autoritatea. Nu va auzi informaţia ta şi punctul tău de vedere, ci va răspunde emoţional, interpretând afirmaţiile tale ca fiind ostile. Prin urmare, dacă vrei să îţi atingi scopul şi să îl determini să aibă încredere în tine şi să îţi aprecieze eforturile, este recomandat să te duci tu să-i ceri părerea înainte să vină el să te verifice. Poţi, de asemenea, să îl deranjezi tu în momente nepotrivite, înainte de întâlniri importante sau când nu are timp pentru tine. Atunci se va relaxa, nu se vor mai activa mecanismele de apărare şi va putea să-ţi vadă cu adevărat meritele profesionale. La urma urmei, vrea acelaşi lucru pe care îl vrei şi tu: apreciere pentru munca depusă.

Dacă ai încercat să convingi un coleg aflat pe o poziţie de egalitate să îndeplinească o activitate, iar rezultatul a fost fie un refuz direct, fie o amânare constantă, pregăteşte-te pentru o abordare inversă. Nu îi mai reproşa lipsa de cooperare. Poartă-te ca şi cum totul ar fi în regulă. Apoi, gândeşte-te la activităţile pe care tu trebuie să le faci în relaţia cu acel coleg şi încetează să le faci sau amână-le, exact cum face el. Îl vei ajuta astfel să treacă prin ce treci şi tu. Sunt multe şanse să îşi corecteze rapid comportamentul ca urmare a insight-ului. Va ieşi din scenariul lui, oricare ar fi, şi va înţelege ce înseamnă rolul de coleg.
Dacă vrei să-ţi convingi colegii să se implice şi să te ajute cu proiectul la care lucrezi, este bine să fii foarte secretoasă. Nu oferi nicio informaţie, lăsând să se întrevadă totuşi că eşti foarte încântată de ceea ce faci. Strecoară mici aluzii, închide documente când cineva se apropie, şi în curând toţi vor vrea să facă şi ei parte din proiect!

Dacă te-ai săturat să fii tu mereu cea care organizează aniversările, care strânge bani şi merge la cumpărături, este bine să-ţi ascunzi frustrarea. Vorbeşte despre cumpăratul cadou-rilor cu o voce entuziastă, ca despre o posibilitate de relaţionare în afara orelor de program şi o adevărată aventură. Cine va câştiga privilegiul de a te însoţi?

Moderaţie în toate

Fii atentă! Nu are sens să foloseşti psihologia inversă dacă interlocutorul tău are reacţii logice şi poţi să comunici direct ceea ce simţi şi să ceri ce îţi trebuie. Folosim aceste strategii doar cu oamenii care sunt foarte susceptibili la orice aduce a ordin sau indicaţie, care nu suportă să li se spună ce să facă. Ei nu vor asculta conţinutul comunicării, ci vor fi preocupaţi să îţi demonstreze că sunt mai puternici ca tine. Dacă le folosim cu oamenii raţionali, există riscul să creăm neînţelegeri şi confuzii. Ca sugestie, în orice relaţie e mai bine să încercăm să comunicăm direct şi doar în caz de eşec să apelăm la strategii indirecte.

Alte aplicări

Psihologia inversă funcţionează de minune şi după orele de birou. Mai ales când părinţii sunt pisălogi.

Ai o prietenă de care tragi în ultima vreme să vă vedeţi, fără niciun rezultat? Devino scumpă la vedere. Respinge-i apelurile şi uită şi tu să o suni. În curând, s-ar putea să fie ea cea care se roagă de tine să ieşiţi la o cafea.
Partenerul tău se plânge că eşti obsedată de ordine? Lasă casa vraişte câteva zile, uită să mai aduni după el şi în curând va deveni nostalgic după vechiul tău fel de a fi.
Mama te bate la cap că ai slăbit şi nu mănânci nimic? Arată-ţi excesiv îngrijorarea în privinţa lipsei ei de mişcare sau de activitate socială. Data viitoare s-ar putea să evite să te mai cicălească.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter