Te-ai îngrășat câteva kilograme? Cum știi că este de la tiroidă

De Consuela Stratulat, pe

Atunci când greutatea ta scapă de sub control, primul lucru la care te gândești este că ai probleme cu tiroida. Îngrijorările tale nu sunt nefondate, mai ales că cercetătorii susțin că și limita de jos a funcționării normale a glandei tiroide duce la luarea în greutate. Află cum știi dacă te-ai îngrășat din cauza problemelor de tiroidă.
Glanda tiroidă are rolul de a secreta hormonii care reglează ritmul cardiac, mențin pielea sănătoasă și joacă un rol esențial în metabolism. Atunci când funționează într-un ritm lent, apare hipotiroidismul, afecțiune ce se manifestă, în primul rând, prin lipsa energiei, uscarea pielii, dureri articulare, creștere în greutate și depresie. Hipertiroidismul apare când glanda produce prea mulți hormoni și provoacă palpitații, insomnii și pierdere în greutate.

Când trebuie să mergi la medic

Nu orice creștere în greutate are legătură cu glanda tiroidă, însă trebuie să ceri sfatul specialistului, pentru a exclude această problemă. Nediagnosticată la timp, o tiroidă care nu funcționează normal duce la boli de inimă, depresie, anxietate, pierdere a părului, probleme sexuale ori infertilitate.  Vezi, mai jos, simptomele care pot semnala o tiroidă leneșă, pe lângă creșterea în greutate.
1. Durerile musculare și de articulații, slăbiciunea brațelor ori tendința de a dezvolta sindromul tunelului carpian se numără printre simptomele problemelor cu tiroida.
2. Disconfort la nivelul gâtului și chiar mărirea dimensiunii gâtului ar trebui să te îngrijoreze. Semne de boală sunt și dificultățile la înghițire sau îngroșarea vocii.
3. Pielea și părul sunt vulnerabile la problemele tiroidei, iar cel mai evident semnal îl reprezintă pierderea părului. În cazul hipotiroidismului, bolnavul poate observa că părul devine aspru și uscat, iar pielea capătă un aspect solzos și se îngroașă.
4. Problemele intestinale sunt, de asemenea, asociate cu bolile de tiroidă. Constipația apare în cazul hipotiroidismului, în timp ce diareea este un semnal al hipertiroidismului.
5. Dereglările menstruale apar în momentul în care are loc un dezechilibru hormonal. În cazul hipotiroidismului, pacienta constantă o intensificare a durerilor, în perioada menstruației.
6. Colesterolul mărit poate apărea chiar și atunci când o persoană are o alimentație echilibrată.
7. Depresia și anxietatea – inclusiv apariția atacurilor de panică – pot fi un simptom al bolilor tiroidiene. Hipotiroidismul este asociat cu depresia, iar în cazul hipertiroidismului, apare anxietatea.
8. Dacă te simți epuizată, chiar și după opt ore de somn, ar putea fi vorba despre o problemă cu glanda tiroidă.
Foto Shutterstock.
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter