Cum îţi organizezi eficient timpul

De Revista Unica, pe

Sigur că Michelangelo, Maica Tereza şi Pasteur aveau aceleaşi 24 de ore într-o zi. Dar cine a zis că vrei să rămâi în istorie? Tu vrei doar să ai timp, nu-i aşa?
Povestea vieţii tale: ocupată, mereu prinsă între două activităţi. Nu ştii niciodată de care să te apuci prima, pentru că amândouă sunt importante. În plus, sună şi telefonul, lung şi des, exact acum când îţi doreai mai puţin. Dacă ai sta să numeri de câte ori te trezeşti pe buze cu zâmbetul amar-politicos provocat de sintagma „nu am timp!“, probabil vei constata că este mai des decât spui „două de zahăr şi un strop de lapte“, Oare chiar se comprimă timpul sau se revoltă ceasurile?

De ce spui că nu ai timp?

Când primeşti o invitaţie incomodă sau vrei să duci pe cineva cu zăhărelul, spui că nu ai timp. Cauzele celei mai obişnuite scuze sunt că:
E foarte la îndemână. De altfel, e printre cele mai comune scuze, e pe vârful buzelor tuturor. Aceste trei cuvinte magice înlocuiesc orice explicaţie mai elaborată.
Nu te forţează să te gândeşti prea departe,  poţi spune că îţi blochează gândurile. E aproape o convenţie şi nu mai e nevoie să inventezi ceva în plus sau să minţi.   
Nu lasă loc altei replici. În principiu, interlocutorul nu te va întreba de ce nu ai timp pentru o anumită acţiune. Nu de alta, dar şi el foloseşte sintagma pentru a scăpa de ceva ce nu vrea să facă.

În căutarea timpului pierdut

Şi totuşi, situaţia nu este fără de speranţă. Iată câteva sugestii pentru a avea ceva mai mult timp.
Eliberează timp pentru a-ţi face timp! Nu este o glumă, poate sună redundant, dar chiar este nevoie de atenţie, linişte şi timp pentru a-ţi organiza viaţa mai bine. Timpul cere timp. Chiar dacă îţi faci un plan, asta nu înseamnă că îţi va ieşi pasienţa de fiecare dată.Recunoaşte, viaţa este imprevizibilă. Aşa că, cel mai bun lucru la care te poţi aştepta de la un astfel de program este că îţi va da o valoare asupra timpului tău. Te va ajuta să iei decizii şi să evaluezi mai bine importanţa unor acţiuni în detrimentul altora.
Renunţă la perfecţiune! Probabil că asta îţi consumă cel mai mult timp. Termină ceea ce ai
început. Dacă laşi ceva deoparte, îţi trebuie timp în plus ca să vezi unde ai rămas. Pune fiecare lucru la locul lui, măcar până când se va gândi cineva să inventeze opţiunea „voce“ pentru toate obiectele pe care le pierzi (chei, ochelari). Nu te înverşuna când nu-ţi iese ceva – lucrurile nu sunt mereu atât de grave precum le facem noi să pară. Deh, aşa e cu fiinţele evoluate!
Aparent fără legătură, totuşi, puţină mişcare ajută. Dacă îţi pui sângele în circulaţie, îţi merge mai bine şi mintea. Plus că, o mică schimbare de perspectivă e întotdeauna bine-venită.
E important să faci loc în programul tău lucrurilor care îţi fac plăcere. Ce sens are să munceşti din greu dacă nu te bucuri? Pot fi lucruri mici, dar care contează.
Nu te panica. Pe cât de mult te vei gândi că nu ai suficient timp, faptele tale îţi vor dovedi exact asta. Dacă ţi se pare SF, gândeşte-te numai cum e când vrei să faci ceva mai repede decât în ritmul tău obişnuit.
Deleagă! Nu trebuie să faci totul singură. Iar acest lucru este valabil atât la job, cât şi acasă. Dacă laşi controlul deoparte, vei câştiga nu numai timp, ci şi încredere în ceilalţi – care, apropo, vor fi fericiţi să te ajute şi să nu mai audă veşnica placă a lipsei de timp.
Relaxează-te! La fiecare 90 de minute organismul uman are nevoie de revigorare. Atunci când nu ai timp, eşti sub presiune, iar corpul tău reacţionează. Când sari peste masa de prânz şi lucrezi mai mult, adrenalina „pompează“. În timp, senzaţia creează dependenţă şi se intensifică stresul cel de toate zilele.

Ce mănâncă timp?

Iată câteva răspunsuri posibile la problema ta. Cu cât găseşti adevărate mai multe dintre ele,
cu atât relaţia ta cu timpul e mai… specială.
Activităţile necronometrate. Aici intră statul în baie dimineaţa, băutul cafelei, informarea zilnică (ziare, net), window shopping, tabieturi precum blogul personal. Să nu uităm consumul TV: serialul preferat, un film bun, ştirile. Scenariu: deschizi televizorul doar pentru fundalul sonor. Dai peste ceva interesant. Te fură peisajul şi, da, pierzi timp.
Încerci să faci prea multe în aceeaşi zi. Dacă îţi propui  zilnic să faci tot ce nu ai reuşit  în ultima lună, pierzi timpul şi te amăgeşti. Ar fi foarte bine să reuşeşti să faci şi job, şi aprovizionare, şi curat, şi ordine în dulapul de haine. Ai însă doar 24 de ore la dispoziţie şi dacă nu ai reuşit ieri şi alaltăieri…  „astrele“ spun că e cazul să fii mai selectivă.
Weekendul te păcăleşte?
Crezi că cele două zile sunt arhisuficiente pentru micile treburi de care nu ai timp de luni până vineri. Uiţi însă de odihnă. iar luni o iei de la capăt – nu-i de mirare că timpul ţi se pare insuficient.
În fond, eşti şi tu om. Măcar o zi de odihnă din şapte s-a întâmplat şi pe la case mai mari.
Tehnologie. În trecut, viaţa era mai simplă, timpul suficient. Aparent, electricitatea, telefonul, internetul ajută la reducerea distanţelor, fie ele şi temporale. Dar, updatările pe care le faci numai la browserul de internet şi la programele vitale pentru calculatorul tău consumă ceva timp pe săptămână.  Foloseşte tehnologia, nu te lăsa subjugată de ea.
E greu să-ţi organizezi timpul. Ia o foaie de hârtie, notează ce faci şi cât timp îţi ia. Apoi, fixează-ţi obiective şi atacă problemele în ordinea importanţei lor. Partea grea e să îţi asumi responsabilitatea asupra timpului tău, să reuşeşti să spui „nu“ tentaţiilor – mâncătorilor de timp, să ieşi din confortul sintagmei „nu am timp!“.
Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter