Atenţie, dietele îngraşă!

De Erika Chivu, pe

Dietele minune promovate de vedete şi de mulţi aşa zişi nutriţionişti nu ne ajută să slăbim. Ba, din contră, ele ne fac să acumulăm kilograme.
Reprezentanţii Societăţii Britanice de Gastroenterologie (SBG) ne avertizează că tocmai dietele pe care le urmează mulţi dintre noi ar putea fi un factor important al „epidemiei” mondiale de obezitate.

Specialiştii ne avertizează că ar trebui să evităm dietele care ne cer să mâncăm doar câteva alimente sau să excludem categorii de nutrienţi. Printre regimurile „incriminate” se numără cele low-carb, de detoxifiere, dieta cu grepfruit şi cea cu alimente crude.

Din cercetările Societăţii Britanice de Gastroenterologie rezultă că cei care vor să slăbească ar fi în stare să încerce orice, mai puţin un stil de viaţă sănătos, adică singurul care îi poate ajuta să-şi îndeplinească scopul pe termen lung.

Promovarea agresivă a unor alimente şi diete periculoase a dus, în timp, la supra-alimentare, atitudini greşite faţă de mâncare şi boli periculoase: anorexie, bulimie, ortorexie, malnutriţie.

Cum poate o dietă să îngraşe, când ar trebui să ne ajute la pierderea kilogramelor? Regimurile care sunt foarte promovate astăzi se bazează pe noţiuni pseudo-ştiinţifice. De exemplu, unele pretind că anumite combinaţii de alimente ar ajuta la slăbit, că un singur aliment ar conţine ingredientul minune care arde grăsimi sau că o categorie de nutrienţi duce la acumularea de kilograme, deci ar trebui evitată.

Cine crede în aşa ceva poate să slăbească în câteva săptămâni de dieta, nu pentru că ar fi descoperit regimul minune ci pentru că mănâncă foarte puţin. Dar, în mod evident, nu poate continua aşa la infinit, iar când revine la o alimentaţie normală se îngraşă la loc, poate chiar depăşeşte greutatea iniţială. După care va urma o nouă dietă minune, o nouă îngrăşare şi tot aşa.

Mai mult, avem tendinţa să mâncăm oricât şi orice, pornind de la ideea greşită ca, având la dispoziţie atâtea diete, putem slăbi oricând vrem.

Singura modalitate eficientă de a slăbi, spune SBG, este schimbarea modului de viaţă cu unul care să includă o activitate fizică moderată şi o alimentaţie echilibrată.

„Dietele nu funcţionează. Poţi să slăbeşti pe termen scurt şi poate că sunt câteva persoane care reuşesc să se menţină. Însă majoritatea se îngraşă la loc. Cel mai eficient este să te îndrepţi cu paşi mici spre o viaţă mai sănătoasă, cu mâncare mai puţină şi activitate fizică mai multă”, spun specialiştii.

Conform datelor OMS, un sfert dintre români sunt obezi iar jumătate au probleme de greutate. Dintre aceştia, doar 10% cer ajutorul medicului pentru a slăbi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter