Anorexia – când foamea e cea mai bună prietenă

De Erika Chivu, pe

Pentru fetele care suferă de anorexie nervoasă, o siluetă cât mai subţire este scopul suprem, iar singura modalitate de a-l atinge este foamea. Când ţi-e foame…
… ştii sigur că faci ceea ce trebuie. 

„Pune în farfurie piper, multă sare sau chiar detergent şi parfum. Astfel nu vei mai putea să mănânci, chiar dacă ai vrea”, „Bucură-te de foamea pe care o simţi. Dacă nu ţi-e foame înseamnă că nu faci ce trebuie. Foamea nu este duşmanul tău.”

Pro-ana, sfaturi pentru anorexice

Acestea sunt numai câteva dintre sfaturile pe care le-am găsit pe un site „pro-ana” – pro-anorexie – care încurajează adolescentele să devină anorexice şi le oferă sfaturi pentru a evita mâncarea. În ultimii ani, odată cu apariţia blogurilor şi a reţelelor sociale, astfel de site-uri nu mai reprezintă o noutate.

În jurul lor se crează comunităţi puternice, formate din fete care împărtăşesc aceeaşi pasiune: un trup cât mai zvelt întreţinut prin înfometare. Pentru ele „ana” nu este o boală, ci un mod de viaţă sau chiar o prietenă care nu te lasă la greu. Pe stradă, la şcoală, în magazine, ele se recunosc printr-o brăţară roşie, care le include într-o comunitate şi le dă puterea de a rezista tentaţiilor culinare.

Această putere vine şi din poze sau filme pe care ele le catalogheaza drept „thinspiration” sau „thinspo”. Când vezi imagini cu siluete perfecte, îţi aminteşti care este scopul tău, iar foamea este mai uşor de suportat.

Ce este anorexia

Anorexia nervoasă este o boală mintală din categoria tulburărilor de alimentaţie, care se manifestă prin refuzul de a mânca, cauzat de nevoia de a avea un corp perfect, cât mai suplu. Nu este o boală nouă – unul din primele cazuri cunoscute  datează din 1870 – dar în ultimii ani numărul de bolnavi a crescut.

Conform Wikipedia, anual sunt diagnosticate între 8 şi 13 cazuri la 100.000 de oameni. Adolescentele până în 18 ani reprezintă 40% din cazuri. 90% din bolnavi sunt femei.

Acestea sunt extrem de speriate să nu se îngraşe, iar imaginea propriului corp este distorsionată. Dr. Oana Maria Popescu, manager PshihoBlue Timişoara, ne spune că creierul nostru are capacitatea de a interpreta şi aprecia în mod corect care e greutatea corporală, deci când ne uităm în oglindă ne dăm seama dacă suntem slabi sau graşi.

La persoanele suferind de anorexie nervoasă acest mecanism este dereglat: persoana se priveşte în oglindă şi îşi vede corpul altfel decat este în realitate. Se teme să un devină obeză, chiar şi în condiţiile în care este foarte slabă, sau este foarte preocupată de anumite părţi ale corpului, cum sunt abdomenul, fesele şi coapsele”, explică psihoterapeutul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter