Alimentele îmbogăţite sunt utile pentru organism?

De Lumea Femeilor, pe

„Multe alimente au pe ambalaj menţiunea: aliment îmbogăţit cu vitamine, fier, calciu, Omega 3 etc. Aceste adaosuri sunt bune pentru sănătate sau sunt inutile?”, întreabă Cristina din Sibiu. Iată ce răspunde nutriţionistul!
Iată răspunsul Liviei Nena, nutriţionist
În mod normal, nu avem nevoie să consumăm alimente îmbogăţite. Dar unele sunt interesante pentru anumite populaţii susceptibile de anumite carenţe specifice. Un aliment poate fi numit îmbogăţit când anumiţi nutrienţi (vitamine, minerale) sau alţi constituenţi (Omega 3, fermenţi lactici, fibre) au fost adăugate în timpul prelucrării. Conform reglementărilor U.E., toate alimentele pot suferi acest proces.

Condiţia este ca aceste adaosuri să nu fie toxice şi să fie biodisponibile (adică absorbite de organul ţintă). Problema este în ce cantitate se află aceste adaosuri în alimentul respectiv. Nu trebuie omis faptul că, de multe ori, pe lângă aceste alimente, se mai iau şi diverse suplimente nutritive.

Acestea măresc doza zilnică recomandată şi pot dăuna. Pe de altă parte, pentru o persoană care nu are nevoie de suplimente, nu prezintă interes nutriţional. De altfel, specialiştii sunt de comun acord cu faptul că e preferabil să consumi alimentele care sunt în mod natural surse de vitamine, minerale, Omega 3 etc. De exemplu, dacă ai nevoie de calciu, mai bine consumi lactate decât să bei un suc de portocale îmbogăţit cu acest mineral.

Nu neapărat ce e în plus e mai bun. E ca şi cum umpli un pahar cu apă care este plin. Rezultatul: dă pe dinafară. Aşa şi organismul. Va primi ce nu are nevoie. Deosebirea e că el le va stoca sau le va elimina. Cel mai indicat este ca, înainte de a consuma un aliment îmbogăţit, să ceri avizul unui medic.
Tu consumi alimente îmbogăţite?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter