NLP – un curent în psihologie care te ajută să scapi de probleme

De Revista Unica, pe

NLP este prescurtarea de la: programare neurolingvistică. Un curent în psihologie care te scoate din multe încurcături.
Ai fost vreodată în situaţia de a avea de făcut un raport sau un deadline presant, în timp ce tu aveai chef de orice, numai de treabă nu? Ţi-e teamă de momentul în care trebuie să apari în faţa întregului colectiv şi să faci o prezentare? Ai nişte colegi care te pun în situaţii dificile? Pentru oricare din aceste situaţii, programarea neurolingvistică are ac de cojoc. Denumirea nu trebuie să te sperie. „Programare” are legătură cu faptul că ceea ce credem şi gândim despre lume seamănă cu un program de calculator. Tocmai de aceea, dacă ştii cum, poţi să-l schimbi în aşa fel încât să te ajute să fii cât mai eficientă. „Neuro” se referă la sistemul nervos – mai precis, căile mentale ale celor cinci simţuri prin care percepem realitatea. „Lingvistică”, pentru că foloseşte limbajul. Nu numai cuvintele, ci tot ceea ce este folosit pentru a comunica: gesturi, poziţii, tonul vocii – absolut tot.

Ce poţi face azi…

Da, nu lăsa pe mâine. Dar ce te faci când pur şi simplu nu ai chef? Dacă nu vrei să-ţi petreci nopţi-
le la birou înainte de deadline – pentru că oricum n-ai să scapi – încearcă acest exerciţiu simplu. Imaginează-te făcând ceva care chiar îţi place. De exemplu, te vezi pe canapea, uitându-te la filmul
tău preferat, sau la coafor, unde un stilist genial îţi schimbă lookul. Cu ochii închişi, retrăieşte cât mai clar experienţa plăcută. Foloseşte-ţi simţurile. Ce se aude? Cum este imaginea? Fă-o cât mai luminoasă şi colorată. Simţi textura canapelei sau a scaunului comod? A ce miroase? După ce te-ai umplut de toate aceste senzaţii, imaginează-te la birou, cu raportul tău în faţă. E cam gri totul, nu-i
aşa? Ce-ar fi să copiezi trăsăturile imaginii celei plăcute în imaginea ta la lucru? Luminează şi măreşte detaliile, accentuează senzaţiile plăcute ale scaunului de la birou. În acelaşi timp, „stinge lumina” la canapeaua cu filmul sau coaforul, micşorează toate elementele. S-ar putea să te apuce cheful de muncă acum…

Intră în „Cercul excelenţei“

Imaginea auditoriului în pijamale nu te-a convins să scapi de tracul de a vorbi în public? Încearcă şi altceva. Aminteşte-ţi un moment în care te-ai simţit încrezătoare şi plină de forţă. Ce vedeai atunci, ce se auzea? Retrăieşte cât mai puternic acele sentimente. Aminteşte-ţi cu acurateţe gesturi pe care le-ai făcut atunci. Apoi, trasează în jurul tău un cerc, în gând. Ce culoare vrei să aibă? Însoţeşte-l şi de un sunet specific, care-ţi place. Gata? Acum, ieşi din cerc şi imaginează-ţi situaţia în care urmează să fii şi din cauza căreia ai trac.

Încrederea la dispoziţia ta!

Alege un element specific care să o definească. De exemplu, vizualizează uşa sălii de şedinţe
pe care urmează să intri sau ascultă prezentarea de introducere care-ţi va fi făcută. După ce ţi-e clar acest element, întoarce-te înapoi în cercul tău şi retrăieşte acele sentimente intense de încredere şi forţă. Imaginează-ţi situaţia care se derulează în viitor, simte că sentimentele sunt la dispoziţia ta. Repetă unele gesturi din situaţia în care aveai încredere.  Pentru a verifica dacă ai reuşit exerciţiul, ieşi din nou din cerc şi imaginează-ţi situaţia de care te temeai. O să descoperi că primul lucru de care-ţi vei aminti va fi încrederea. La fel se va întâmpla şi când vei ajunge, în ziua respectivă, în faţa uşii de la sala de şedinţe.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter