Frigiditatea, un semn de boală

De Libertatea pentru femei, pe

Se spune că nu există femei frigide, ci bărbați nepricepuți. Dar sunt și situații în care, oricât de abil ar fi el, ea tot nimic nu simte. De ce oare?
Subiect delicat, actul sexual e o povară pentru unele femei. Lipsa plăcerii e cauza. Iar în spatele insatisfacției sexuale și al frigidității, se ascund boli destul de grave.

► Mai bine nu…

Studii recente arată că doar 32% dintre femei au orgasm de fiecare dată. Pentru majoritatea, actul sexual nu e mereu o plăcere. Cam 25% sunt complet nesatisfăcute. Suferă de frigiditate totală, adică nu au senzații erotice. Sunt însă și alte forme de manifestare a frigidității, fie când dorința apare, dar nu se ajunge la orgasm, fie când sexualitatea femeii e normală, nu atinge orgasmul vaginal și necesită o perioadă lungă de excitare. Lăsând la o parte cauzele psihologice, unde se recomandă psihoterapia, sunt și cauze medicale. Conf. univ. dr. Vasile Mihăiescu spune: „A face dragoste implică și componenta mecanică, fizică, dar înseamnă și imaginație, așteptare, suferință, joc, speranță, disperare. Frustratul sexual e ca un fruct otrăvit de el însuși. Nu toată lumea simte la fel. Suntem atât de la fel și atât de diferiți unul de celălalt!”

► Luptă cu inamicii

Dicționarul de psihiatrie și psihopatologie clinică definește frigiditatea drept imposibilitatea femeii de a trăi o juisanță normală. Când unei femei îi lipsește dorința, specialiștii pot suspecta hiperprolactinemia, adică secreția în exces a hormonului numit prolactină. Există însă și alte cauze hormonale, scăderea secreției hormonilor sexuali, estrogen și testosteron. Anorexia și absența menstruației sunt alte probleme care duc la uscarea mucoasei vaginale, ceea ce face ca actul sexual să devină dureros. Sunt și femei cu malformații genitale, leziuni vaginale, insuficiență ovariană, afecțiuni tiroidiene, ale glandelor suprarenale. Artrita, cancerul, diabetul, scleroza, distrofia musculară, insuficiența cardiacă, renală sunt alte boli grave care afectează apetitul sexual. Sindromul Sjögren e o boală cronică autoimună, ce determină uscăciunea vaginală, provocând dureri. Spălăturile vaginale dese pot şi ele duce la dezechilibre. Medicamentele, precum cele împotriva hipertensiunii, care scad fluxul sangvin la nivelul organelor genitale, sedativele, somniferele, fac dificilă atingerea orgasmului.

ȘANSE EXISTĂ…

Te-ai fi gândit că apa îți poate aduce vindecare? „Apa conferă corpului o senzație de masaj (prin intermediul dușului subacvatic), stimulând receptorii tactili ai pielii, accelerând circulația sangvină și eliberând tensiunea musculară. De aceea, pe lângă indicațiile în afecțiuni lombare, articulare, de țesut moale, terapia acvatică e recomandată și în probleme ginecologice, tulburări de somn, depresii, stres, anxietate”, explică prof. dr. Mihai Berteanu.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter