Cum să comunici eficient cu partenerul

De Unica.ro, pe

Lipsa de comunicare este una din problemele principale care pot interveni într-un cuplu şi poate duce inclusiv la distrugerea unei relaţii. Pentru
a nu ajunge şi tu într-o astfel de situaţie, citeşte sfaturile noastre.
Comunicarea stă la baza oricărei relaţii de cuplu. Prin intermediul acesteia cei doi parteneri ajung să se cunoască mai bine unul pe celălalt şi să se înţeleagă reciproc.

Reguli pentru o bună comunicare

1. Conversează zilnic cu partenerul

Pentru ca relaţia ta de cuplu să fie una solidă trebuie să fii deschisă dialogului. Este important ca atunci când unul vorbeşte, celălalt să-l asculte cu interes, pre-
ocupându-se de tot ce i s-a întâmplat acestuia în timpul zilei.

Chiar dacă uneori te simţi obosită, ar fi bine să faci un efort şi să-i dedici şi partenerului o parte din timpul tău liber, ascultându-l cu atenţie atunci când îţi povesteşte. De asemenea, împărtăşeşte-i şi tu din experienţele tale. Printr-un dialog eficient veţi reuşi să evitaţi neînţelegerile şi marile probleme care ar putea interveni în viaţa voastră de cuplu. Pentru o relaţie nu este nimic mai distructiv, decât lipsa de conversaţie.  

2. Ascultă-l cu atenţie atunci când îţi vorbeşte

Nu este suficient să auzi ceea ce îţi spune. Trebuie să fii atentă când comunică cu tine şi să demonstrezi interes pentru tot ceea ce-ţi povesteşte. Nu te poţi limita la a asculta nişte cuvinte, ci trebuie să şi înţelegi  mesajul acestoa. Trebuie să-i arăţi din priviri că pricepi ceea ce-ţi explică şi chiar să-i pui întrebări de interes despre tema de discuţi

3. Spune-i tot ce ai pe suflet

Trebuie să exprimi de fiecare dată ceea ce simţi pentru că partenerul nu are cum să ghicească starea ta de spirit. De aceea, este important să vă comunicaţi unul altuia atât sentimentele pozitive, cât şi pe cele negative.

Nu trebuie să eviţi, nici tu şi nici el să exprimaţi ceea ce simţiţi, chiar dacă în anumite momente nu este prea plăcut ceea ce aveţi să vă spuneţi unul altuia. În caz contrar se pot ivi neînţelegeri sau situaţii conflictuale. Aşadar, pentru o relaţie de cuplu reuşită, comunicaţi-vă toate stările bune sau rele pe care le trăiţi. Veţi vedea că problemele se vor rezolva mult mai uşor în doi, iar bucuriile vor fi savurate altfel.  

Respectă-ţi partenerul

Atunci când discutaţi în contradictoriu evită cuvintele urâte, insultele şi gesturile groteşti. Acestea fac parte dintr-o comunicare ineficace şi lipsită de respect pentru cel alături de care îţi petreci viaţa. De altfel, mesajul pe care îl transmiţi este unul negativ şi niciodată nu veţi reuşi să ajungeţi la o înţelegere. Nu te lăsa luată de val şi controlează-ţi emoţiile! Nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să vorbiţi între voi.

Greşeli care pot duce la înstrăinare

Greşelile cele mai frecvente în comunicare sunt următoarele:

> Nu acorzi suficient timp momentelor de intimitate

Pentru ca un cuplu să fie unit trebuie să existe comunicare. Pentru aceasta ai nevoie de timp liber pe care să-l petreceţi împreună, de momente de intimitate în care să discutaţi fără a fi întrerupţi de nimeni şi nimic.

> Crezi că partenerul ştie deja ceea ce simţi

Nu te gândi că cel pe care-l iubeşti ştie deja ceea ce-ţi doreşti, ceea ce simţi sau ceea ce ţi se întâmplă. Nu-l judeca sau critica dacă nu este capabil să ghicească. Este normal să fie aşa, tu eşti cea care trebuie să-şi exprime sentimentele pentru a i le aduce la cunoştinţă.  

> Te laşi influenţată de oboseală şi stresul de zi cu zi

Trebuie să faci un efort să-ţi petreci timpul şi cu el, să aveţi activităţi comune şi să conversaţi despre diverse lucruri. Dacă îl vei evita pentru că eşti excesiv de obosită sau pentru că eşti stresată, relaţia dintre voi se va răci.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter