Comunicarea: online sau faţă în faţă?

De Lumea Femeilor, pe

Crezi că un flirt nevinovat pe chat nu se pune la socoteală sau că timpul petrecut în mediul online nu-ţi afectează calitatea relaţiei? Se pare că lucrurile stau altfel…
Eşti mai mereu cu telefonul în mână, verificând obsesiv e-mailul sau faimosul perete de pe Facebook? Tableta ţi-a devenit cea mai bună prietenă? Seara te dedici blogurilor? Ahhh, ai uitat cumva de partenerul tău? Îşi aşteaptă rândul pentru a vorbi cu tine, când te eliberezi de „stresul“ socializării. Dacă vă regăsiţi
în acest scenariu, atunci relaţia voastră nu este pe drumul cel bun. Într-adevăr, socializarea a devenit azi de-a dreptul o obligaţie, dar cu un preţ, iar acesta nu trebuie să însemne eşecul relaţiei. Psihoterapeuta Carmen Moldoveanu ne împărtăşeşte opinia sa despre influenţa celor mai actuale mijloace de comunicare asupra cuplurilor.

SMS Mania

În prezent, comunicarea prin mesaje scrise (SMS-uri, messenger, chat) este folosită excesiv. Acest tip de comunicare facilitează relaţionarea între parteneri, de exemplu, atunci când li se face dor unul de celălalt sau când au nevoie să facă schimb rapid de informaţii utile, cum ar fi locul de întâlnire. Numai că realitatea zilelor noastre stă altfel. Gândeşte-te de câte ori ai trimis un SMS pentru a-ţi împărtăşi perspectiva în legătură cu subiecte importante.
Aici încep să apară pericolele. Discuţiile în contradictoriu sau reproşurile prin mesaje scrise, evitând exprimarea directă a emoţiilor, transformă treptat o relaţie sănătoasă într-una şubredă. Mai mult chiar, unele femei consideră că este mai bine să procedeze aşa, căci vor evita o ceartă aprinsă cu ţipete şi jigniri. Doar că nu trebuie să uităm că lucrurile serioase necesită maturitate şi comunicare faţă în faţă. Nu sunt puţine relaţiile care se termină în urma unor „certuri“ prin SMS.

Aşa nu…

Informaţia nonverbală lipseşte în comunicarea virtuală, ea este prezentă în mod natural atunci când doi oameni se privesc şi vorbesc faţă în faţă, prin caracteristicile vocii, postura corpului şi gesturi. Aşadar, distorsiunile sunt mult mai frecvente, iar realismul şi responsabilitatea sunt mult mai mici. În plus, comunicarea prin mesaje scurte şi rapide este ceva încă nou, fără reguli colective, cunoscute şi acceptate de majoritatea oamenilor. Este în regulă să începi conversaţia abrupt, fără salut, să treci direct la subiecte serioase, sau să lipseşti din conversaţie o oră? Unde nu sunt reguli clare, fiecare trage concluziile proprii, şi raţiunea nu e de mare ajutor. Se naşte multă confuzie, te superi sau eşti dezamăgită când nu e cazul. Spre exemplu, există o tendinţă de a considera absenţa unui răspuns scris ca fiind o formă de respingere.

Minunata lume virtuală

Partenerul tău este în cameră, alături de tine, dar ai schimbat cu el doar câteva propoziţii toată seara, pentru că eşti ocupată să postezi pe Facebook, să conversezi pe Whatsapp cu prietenele sau să
citeşti cele mai tari bloguri culinare sau de fashion? E cazul să te îngrijorezi.
În măsura în care, după câtva timp de socializare online, te reîntorci către iubitul tău şi petreci timp valoros cu el, situaţia nu e atât de gravă. Dacă partenerul devine la fel de interesant ca o piesă de mobilier, gândeşte-te ce e de făcut. Ce se întâmplă când alţi bărbaţi îţi captează atenţia în mediul online? Nu uita că orice comportament, fie gesturi, fie cuvinte, pe care nu le poţi face şi de faţă cu partenerul tău, sunt similare unor minciuni. Dacă ai nevoi psihologice pe care el nu ţi le poate satisface, de exemplu, dacă simţi nevoia să fii admirată şi de alţi bărbaţi sau vrei să fii, pur şi simplu, în centrul atenţiei, este bine să-i împărtăşeşti şi lui acest lucru.

Intimitate online?

Fiecare trebuie să facă diferenţa între flirt şi socializare relaxată şi să-şi respecte reciproc nevoile. De altfel, aceste limite nu sunt dictate de anumite norme sociale, ci trebuie discutate şi acceptate de comun  acord. Cu alte cuvinte, tu stabileşti regulile jocului, dacă-i permiţi iubitului să-şi facă noi prietene în mediul online sau dacă o acceptă pe fosta în lista de prieteni pe Facebook. Foarte mulţi oameni îşi alimentează sau îşi temperează suspiciunile verificând mesajele din telefon şi conturile partenerilor lor, pe ascuns, dar o relaţie nu poate supravieţui într-o astfel de atmosferă.
Ca urmare, mulţi dintre partenerii care se simt controlaţi învaţă să comunice pe ascuns şi să-şi şteargă mesajele din telefon. Dacă vei continua să porţi conversaţii pe ascuns, vei înşela încrederea celuilalt, iar apoi îţi vei pierde respectul faţă de el. 
Nu ajută cu nimic  să judecăm acest mediu ca fiind dăunător cuplului. Mai degrabă trebuie să ne adaptăm rapid şi să învăţăm să facem diferenţa între real şi virtual. Aşa cum ai învăţat să foloseşti tehnologia modernă şi reţelele de socializare la job, pentru a-ţi fi utile, la fel gândeşte întrebuinţarea acestor mijloace şi în viaţa  privată.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter