Copilul tău: 10 secrete ca să-i dai încredere în el

De Lumea Femeilor, pe

Vrei să îţi educi copilul în aşa fel încât să fie puternic şi să aibă încredere în el? Iată câteva trucuri care îţi vor fi de ajutor
Să educi un copil nu e aşa de simplu precum pare – lucru pe care noi, mamele, îl ştim foarte bine. Enevoie de dragoste, de consecvenţă şi de multă răbdare. Or, ca să ai multă răbdare după ce ai muncit o zi întreagă şi ai o mulţime de probleme pe cap, e cam dificil. Pentru că se simt vinovate că nu reuşesc, multe mame au tendinţa să compenseze acest neajuns răsfăţându-l pe cel mic cu dulciuri şi cadouri. „Dar dulciurile, hăinuţele şi jucăriile nu îi dau copilului ceea ce îi trebuie pentru a deveni un adult puternic şi echilibrat – afirmă psihologul Diana Damian. Pentru asta, copilul are nevoie de câteva lucruri care nu costă bani, ci timp“.

Sfaturile psihologului:

1. Copiii au nevoie să fie îmbrăţişaţi, sărutaţi şi alintaţi. Atingerile tandre îi fac să se simtă în siguranţă şi le dau încredere în ei şi în ceilalţi oameni.
2.  Nu îi trata tristeţile ca pe nişte capricii. Întreabă-l de ce e supărat, în loc să îi spui: „M-am săturat să te văd plângând“.
3. Nu-l aşeza la televizor ca tu să-ţi poţi face treaba în casă! Încearcă mai bine să îl implici în ceea ce faci. Dacă trebuie, de pildă, să pregăteşti cina, roagă-l pe el să pună masa, să spele salata etc.
4.  Stabileşte o masă pe zi (micul dejun, prânzul sau cina) la care să mâncaţi întotdeauna împreună. Un asemenea ritual te apropie mai mult de copilul tău şi îi dă ocazia să-ţi povestească ce a mai făcut în timpul zilei. Cu cât începi mai devreme, cu atât i se va părea mai firesc să ţi se confeseze.
5.  Ascultă-l când îţi spune ceva – fără să îl corectezi sau să schimbi subiectul. Aşa se va simţi iubit şi luat în serios.
6.  Râzi CUcopilul tău, nu DEcopilul tău! Când râdeţi împreună – ţi-l apropii, când îl iei peste picior – îi distrugi încrederea în tine.
7. Înainte de a-l certa, încearcă să te pui în locul lui. Aşa, nu o să-l mai critici în exces, ci o să-l încurajezi.
8. Dacă ai greşit, recunoaşte-o! Aşa va învăţa că oricine greşeşte şi că e firesc să îţi asumi greşelile.
9. Dacă fiecare zi decurge la fel, se va plictisi şi nu îşi va dezvolta personalitatea şi creativitatea. Măcar o dată pe săptămână, e bine să se întâlnească şi cu alţi copii sau să faceţi ceva deosebit împreună.
10.  Nu te simţi vinovată că nu reuşeşti să îi acorzi atât timp cât ţi-ai dori! Important nu este cât timp petreci cu copilul, ci cât de bine îl foloseşti pe cel pe care îl petreceţi împreună.,
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter