Adrian Asoltanie, trainer financiar: „Cine nu învață lecțiile trecutului repetă anul… 2010”

De Adrian Asoltanie, pe Ultimul update Vineri, 12 iunie 2020, 13:37

Dacă n-am fi pe ultimul loc din Europa și pe locul 128 din lume la educație financiară, am înțelege că banii au câteva reguli simple…

Perioadele cu excese sunt întotdeauna urmate de crize care corectează situația, așa cum, după o noapte de petrecere și beție, urmează durerile de cap și mahmureala de a doua zi. Iată câteva dintre lecțiile pe care le-am învățat personal în 2009–2010 și pe care mă străduiesc să le transmit mai departe în toate cursurile, prezentările și articolele mele.

Istoria se repetă

Sunt suficienți 3-4 ani de liniște, ca oamenii să uite problemele și greșelile pe care le-au făcut și să devină din nou neglijenți cu banii lor. După ce au ieșit la liman, mulți aruncă vesta de salvare și îmbracă haine din ce în ce mai sclipitoare, mai multe și mai scumpe. Am vrut să fac o metaforă, dar în cazul multor persoane asta este ce se întâmplă efectiv. Ei bine, tocmai aceste excese vor cântări greu la următoarea criză, când dressingul e mai plin decât contul bancar. |n timp ce generația mea e cuprinsă treptat de amnezie, din urmă vine o generație nouă, care nu a experimentat criza anterioară și nu înțelege deloc fenomenul și consecințele.

Slow the f… down!

Cei care au intrat în joburi în ultimii ani erau studenți în 2009-2010 și nu au simțit greul de atunci. Ei au prins doar perioada de creștere, cu companii întrecându-se în oferte și beneficii. În 2019, oamenii de HR se plângeau că doar 15-20% dintre candidați vin la interviurile stabilite. Un alt studiu arăta că aproximativ 70% dintre angajații corporate își căutau în mod activ un alt angajator. Practic, din momentul angajării începea deja căutarea pentru plecare. Este, după părerea mea, un context nesănătos, în care nici companiile și nici angajații nu se pot dezvolta pe termen lung.

Citește și Monica Ioniță, specialist în comunicare, despre „infrastructura umană” în vremea COVID-19

M-am întâlnit în decembrie 2019 și în ianuarie 2020 cu câteva companii, pentru cursuri de educație financiară pentru angajați. Tuturor le-am spus aceleași lucruri legate de ciclul economic și iminența unei noi crize economice. Am fost impresionat de programele lor de wellness, care includeau cursuri de aranjamente florale, meditație, origami, pictură, gătit… Săli de joacă și relaxare pentru angajați, grupuri de pasionați de pescuit, gaming, jogging…, dozatoare de bere la recepție… Credeam că sunt la Disneyland! Din păcate, acest mediu „safe“ și jucăuș atrofiază individul, care redevine copil, de multe ori răsfățat și mofturos…

Dintre clienții întâlniți, o directoare de HR mai experimentată a ținut neapărat să ofere femeilor din companie, pe 9 martie, o lecție care să le fie de folos o viață întreagă. Pe 16 martie era instituită starea de urgență. O altă companie a ales pentru angajate ședințe de 15 minute de machiaj și coafură…

În aceste perioade de euforie, când muzica petrecerii e dată la maximum și festivalurile se țin lanț, nu mai auzim cum scârțâie scena. Toată lumea trăiește clipa Instagram și Snapchat… Răbdarea scade la 2 secunde, videourile peste 1 minut plictisesc și poveștile țin maximum o zi…

Record după record!

Vânzări-record de mașini în 2018.“ „Ba nu, în 2019 a fost și mai record!“

Un număr-record de români aleg vacanțe exotice…“

Un număr-record de tranzacții imobiliare…“

Bursa e la nivel-record…”

Vânzări-record de bilete la festivalul…“

Data viitoare când mai citiți prin presă titluri care conțin cuvântul „record“, începeți să puneți bani deoparte. Este unul dintre semnele că lumea a luat-o razna într-o cursă cu foarte mulți pierzători. Atâtea recorduri într-o țară în care două treimi dintre angajați nu leagă două salarii unul de celălalt, indiferent cât câștigă, și jumătate dintre ei declară că o invitație la o nuntă i-ar dezechilibra financiar…

Când vine vorba despre banii tăi, cea mai eficientă strategie este să urmărești cu atenție ce fac majoritatea colegilor, prietenilor sau rudelor tale… și să faci pe dos. 7 din 10 sunt faliți, în ciuda pozelor postate pe Instagram și Facebook!

Citește și – Vloggerii și nevoia acută de normă

Mai vrei trei recorduri „românești“?

Românii alocă 0,1% din venituri pentru educație – 4 lei/lună. (Institutul Național de Statistică, 2019)

Românii din mediul urban alocă 0,4% din venituri pentru investiții și 8% pentru hoteluri și cafenele (Institutul Național de Statistică, 2019)

93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. (Eurostat)

Toate aceste recorduri sunt corelate și influențează nivelul nostru de înțelegere și pregătire în cazul unei crize economice.

Controlează-ți banii și viața

Petreci aproximativ 80% din timpul tău treaz fie să produci, fie să cheltui bani. Asta înseamnă că în momentul în care îți controlezi banii, practic deții controlul unei bune părți din viața ta. Fă-ți un buget personal / al familiei. Poți descărca gratuit formularul de buget de aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit. Analizează-ți veniturile și vezi pe câte „picioare financiare“ stai, cât sunt de solide și stabile în perioada asta. Vezi ce alte surse de venit activ sau pasiv poți construi, ca să nu stai ca o barză într-un picior. |mparte cheltuielile în vitale (mâncare, sănătate, locuință, transport și datorii) și opționale și calculează totul pe 12 luni, ca să identifici și să elimini risipa.

Plătește-te pe tine primul

Cea mai mare greșeală pe care o întâlnesc la cursuri și pe care te rog să o eviți începând de azi este să iei salariul, să începi să-i plătești pe toți ceilalți (banca, supermarketul, gazele, curentul, apa, telefonul, cafeneaua…) și să te lași pe tine pe ultimul loc. NIMENI nu trebuie să fie înaintea ta pe lista de priorități financiare. Creează-ți obiceiul de a economisi ceva chiar în ziua de salariu. Recomand 10-15%, dar începe măcar cu 50 de lei sau cu 50 de euro, pe care îi pui deoparte într-un cont sau plic. Dacă vrei să-ți fie mai bine mâine, trebuie să-ți trimiți niște bani în viitor. Ca atunci când ai găsit 100 de lei uitați într-un sacou sau într-o geantă și te-ai bucurat. Vei avea astfel bani și pentru siguranța ta (Fondul de Urgență de 1000-2000 de lei cash în casă + Fondul de Siguranță de 3 luni de cheltuieli vitale, în valută, la bancă) și pentru achiziții mari sau investiții.

Datoriile sunt o pacoste!

Probabil cea mai mare prostie financiară pe care am făcut-o în 45 de ani a fost să acumulez datorii. Un telefon nou este o cheltuială opțională. Când l-ai pus însă în rate, pe factura de telefon, a devenit o cheltuială vitală. O mașină nouă este o cheltuială opțională până când contractul de leasing o transformă în cheltuială vitală. O vacanță sau o canapea nouă sunt cheltuieli opționale până când le pui pe cardul de credit și le transformi în cheltuieli vitale.

În vremuri de criză, aceste datorii îți vor scoate resurse prețioase din cont și portofel, vrei, nu vrei. Senzația că n-ai încotro accentuează starea de neliniște și panică. Perioadele de creștere economică și prosperitate sunt bune pentru eliminarea datoriilor. Din păcate, paradoxal, tocmai atunci ne îngropăm și mai adânc în datorii, pentru că salariile mărite ne permit împrumuturi mai mari. Banii pot fi un slujitor excelent, dar un stăpân îngrozitor.

Fii puțin ciudat!

Dave Ramsey – unul dintre cei mai buni educatori financiari din lume, ale cărui cărți și cursuri mi-au schimbat viața –, are o vorbă celebră: „Ca să trăiești ca nimeni altcineva, trebuie mai întâi să trăiești ca nimeni altcineva.“ E una dintre lecțiile scumpe ale crizei din 2009. Fii pe dos decât colegii sau prietenii tăi când vine vorba despre bani sau măcar puțin diferit. Nu te teme să ieși din hora exceselor și a risipei. La unul dintre cursuri, cursanții și-au comandat în pauză cafea de la Starbucks prin curier rapid. 20 de lei pentru o cafea pe jumătate vărsată de curier… în condițiile în care firma oferea cafea gratuit. Banii au grijă de cei care au grijă de ei. Asta nu înseamnă că recomand să mănânci doar parizer cu pâine, însă atenție când a fi „cool“ începe să devină sinonim cu un cont „gool“.

Citește și Monica Jitariuc: „Acestui capitol din viața noastră o să-i aflăm titlul mai târziu”

Când 7 din 10 prieteni nu pot face față unei urgențe de 1000 de lei, fii diferit. Când românii se uită la televizor peste 6 ore pe zi, tu deschide o carte. Dacă gașca ta bifează toate concertele și festivalurile, tu alege unul sau două și o tabără cu cortul. Când colegii tăi plătesc cu telefonul sau cu ceasul, nu te rușina să plătești cash. Dacă ai citit acest articol până aici, înseamnă că ești diferit. Sunt mândru de tine! Educația financiară e despre viață, nu despre bani!

Text de Adrian Asoltanie, trainer financiar

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter