Păstrează-ţi sănătatea părului

De Revista Unica, pe

Ca şi fiinţele umane, firele de păr au un ciclu de viaţă. Totuşi, ce ne facem când numărul de fire de păr pierdute depăşeşte limita?
O zicală veche spune că „o adevărată doamnă se cunoaşte după mâini“. Şi după frumuseţea părului, ar spune orice beauty-editor. Sau după felul în care îşi îngrijeşte podoaba capilară, ar  completa     specialiştii – medici, farma-cişti şi hair-stilişti. De ce? Pentru că şi el are nevoie de aceeaşi atenţie specială ca şi pielea şi unghiile,  pentru a-şi păstra frumuseţea. Nimic nu durează o eternitate, nici măcar  părul, iar adevărata dramă  începe atunci când părul începe să cadă exagerat de mult. Care sunt cauzele căderii părului şi cum să combatem această problemă?

Microcirculaţia deficitară: cauza principală a pierderii părului

Părul, ca organ periferic, este printre ultimele organe ce primesc nutrienţi în urma alimentaţiei. Pentru a avea o bună creştere, el necesită un aport energetic substanţial şi o oxigenare optimă. Aceste condiţii nu pot fi asigurate decât printr-o irigare adecvată a părului din reţeaua de mici vase sanguine aflate în derm, ceea ce presupune existenţa unei circulaţii locale eficiente. Este cunoscut faptul că una din cauzele căderii părului este o microcirculaţie deficitară la nivelul scalpului. Aşadar, pentru a combate căderea părului, trebuie să se acţioneze atât la nivelul rădăcinii şi firului de păr, cât şi în direcţia stimulării microcirculaţiei capilare. Sfatul cel mai de preţ al dermatologilor? Niciun tratament fără masaj: acesta stimulează microcirculaţia, ce ajută la creşterea unui păr sănătos.

CUM SĂ ALEGEM TRATAMENTUL ÎMPOTRIVA CĂDERII PĂRULUI:

– asigură-te că are în compoziţie ingrediente active care pot menţine elasticitatea tecii de colagen a firului de păr, favorizează reconstrucţia unei fibre capilare de calitate şi stimulează microcirculaţia, ce înlesneşte creşterea unui păr puternic;
– caută pe ambalaj să fi fost testat sub control dermatologic pe pacienţi;
– fii sigură că are o toleranţă foarte bună (este hipoalergenic şi adaptat scalpului sensibil);
– alege-ţi produsele numai la recomandarea medicului sau farmacistului. Şi un lucru foarte important: aplică-l în mod regulat pe păr, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Ce nu ştiai despre părul tău

Ne cade părul dintr-o cauză medicală? Sau poate e consecinţa trecerii anilor? Dr. Vlad Voiculescu, medic dermatolog rezident, ştie răspunsul.
Care sunt cauzele căderii părului? Cauzele căderii părului sunt multiple, mergând de la o simplă oboseală şi stres până la tulburări grave ale metabolismului:
– cauze sezoniere: cel mai mult păr cade la începutul primăverii şi al toamnei. Căderea este trecătoare;
– naşterea: căderea postnatală, durează aproape trei luni după naştere;
– stresul poate duce şi el la agravarea fenomenului de cădere a părului;
– acţiunea hormonilor: aspectul părului se poate modifica pe tot parcursul vieţii unei femei, de la pubertate până la menopauză, dereglările hormonale putând provoca o cădere masivă a lui;
– alimentaţie neadecvată: o alimentaţie săracă în vitamine şi neechilibrată, din care lipsesc mai ales micronutrienţii esenţiali (zincul şi vitamina H), poate avea o influenţă negativă asupra rădăcinilor sau a întregului fir de păr;
– carenţa de fier: fierul este benefic pentru hrănirea şi oxigenarea celulelor şi pentru reproducerea părului;
– ovarele polichistice.
Este bine, înainte de a începe orice fel de tratament, să vă adresaţi unui specialist pentru a înlătura unele dintre cauzele menţionate ale căderii părului.

Ce este alopecia androgenogenetică? Este un tip de alopecie ce afectează în general bărbaţii şi un număr mic de femei. Este genetică, dependentă hormonal, progresivă şi ireversibilă. Nu există tratament curativ, el având rolul de a-i încetini evoluţia. În general, tratamentul local în această boală nu este eficient dacă este făcut singur. Lui i se pot asocia fie anticoncepţionale, fie inhibitori de 5alfa-reductază (mai ales la bărbaţi, dar şi femeile pot beneficia de pe urma folosirii lor). Introducerea acestor medicamente se face doar după un control medical riguros.

Care sunt diferenţele căderii părului la bărbaţi şi femei? La bărbaţi, căderea părului este de cele mai multe ori androgenetică. Ea apare pe zonele scalpului care sunt echipate cu receptori la androgeni. Prin urmare, apare după pubertate şi se intinde pe tot parcursul vieţii. La femei, pierderea părului poate fi masivă şi brutală, atingând tot părul. La bărbaţi,  acest proces este foarte evident pe golfurile frunţii şi vertex, pe când la femei se constată o rărire difuză, uşor mai accentuată de-a lungul cărărilor.

De ce, după naştere, părul cade excesiv? La aproape jumătate dintre femeile care au născut, începând cu a 3-a lună după naştere, părul începe să cadă. Însă acesta se găseşte într-o fază normală din ciclul vieţii sale, faza telogenă (sunt acele 50-100 de fire ce cad zilnic). Până în a 3-a lună de după sarcină, din diferite motive (în special, hormonale), o proporţie mult mai mare de fire decât cea obişnuită intră în această fază. Această situaţie durează, în mod normal, cam trei luni, dar se poate întinde până la doi ani. Este important că părul se va reface integral după această perioadă în lipsa oricărui tratament.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter