Frumuseţe: 3 paşi către tenul perfect

De Revista Unica, pe

Ultimele soluţii de spălare a tenului lansate pretind că pot netezi ridurile şi proteja tenul de poluare. Chiar funcţionează sau e totul „apă de ploaie“?
Scanând etichetele noilor soluţii de spălare a feţei, ce promit că stimulează regenerarea pielii, m-am trezit gândindu-mă inexplicabil (oare?) la un film pe care l-am văzut în urmă cu câţiva ani – „The X-Files: I Want to Believe“. Dacă tot trebuie să aplicăm produse de spălare zilnic, pentru a în-depărta mudăria de pe faţă, nu ar fi grozav să putem lupta împotriva ridurilor, dar să ne şi protejăm tenul de abuzul mediului
înconjurător, în acelaşi timp? Cine nu şi-ar dori ca propriul produs de spălare să facă asta? Şi astfel am pornit la cerce-tat… Chiar avem nevoie de aceste soluţii, atâta timp cât există cremele demachian-te? Cum ar putea acţiona ele împotriva ridurilor, dacă sunt îndepărtate cu apă? „Ei bine, nevoie avem, dacă vrem o piele curată în profunzime, iar majoritatea au efect antimicrobian şi antiinflamator“, spune dr Andreea Tudor, medic specia-list dermatolog la Dermestetica – Dermatology & Aesthetic Center. Vestea şi mai bună: soluţiile de curăţare de ultimă generaţie pot trece şi testul celor mai mari sceptici. Anumite ingrediente noi sunt rezistente în calea apei, iar altele au un bonus mai subtil, prin sporirea eficienţei cremelor şi serumurilor aplicate după. Şi, în timp ce unele beneficii vor apărea treptat, fii fără grijă – rău nu îţi pot face. Deci, în care dintre noile soluţii de spălare să ai încredere? Adevărul e chiar aici.

Repară deteriorarea produsă de mediul înconjurător

Radicalii liberi cu care pielea are de-a face zi de zi (de la soare la poluare) scad nivelul de colagen şi elastină din straturi-le profunde ale pielii, cauzând aspectul tern şi flasc. Şi, în timp ce companiile de cosmetice au folosit antioxidanţi tradiţionali, precum vitamina A şi E, în soluţiile de curăţare, ani de zile, pentru a contracara radicalii liberi, în general, ei se găsesc în cantităţi mici în soluţiile de curăţare pe bază de apă. Nu demult, experţii au fost intrigaţi de un ingredient pe care L’Occitane l-a introdus în gama sa de îngrijire a tenului – florile de imortele (numite şi „flori nemuritoare“) – destinate să vizeze reziduurile pe care poluarea le poate lăsa pe piele. Florile de imortele se comportă ca un magnet care atrage resturile poluante acumulate pe piele, care, mai apoi, sunt spălate cu apă, au explicat cercetătorii de la L’Occitane. În caz că te întrebi dacă acest extract curăţă pielea de reziduurile lăsate de mediu mai bine decât o fac soluţiile de curăţare obişnuite, dr Viviana Iordache, medic dermatolog şi coordonator Dermalife (www.dermalife.ro), explică: „Majoritatea soluţiilor de spălare îndepărtează această murdărie, dar dacă se creează o barieră de protecţie împotriva poluării pe piele, este şi mai bine“. Aşadar, nu strică să ne protejăm pielea, zilnic, cu creme cu ecran solar cât mai ridicat!

Minimizează ridurile şi petele pigmentare

Ingredientele antirid precum acidul glicolic, vitamina C,  extractul de shea, retinolul, vitaniacinul (o combinaţie unică de vitamina E, panthenol şi vitamina B3) se regăsesc acum în soluţiile de curăţare. Dar cât de eficiente pot fi când sunt aplicate şi înlăturate de pe faţă în câteva secunde? În privinţa extractului de shea, mult timp folosit în creme pentru abilitatea sa de a netezi pielea şi de a diminua ridurile fine, răspunsul este un „da“ răsunător. Într-o soluţie de spălare, extractul de shea se îmbină cu apa şi exfoliază pielea, netezind liniile şi „curăţând“ petele pigmentare. Bonus: „Pentru că stratul de celule moarte este înlăturat, orice aplici imediat va penetra mai profund pielea“, explică dr Iordache. Cheia este să alegi o formulă cu o concentraţie suficient de mare pentru a fi eficientă, dar nu aşa de ridicată încât să cauzeze iritaţii. Cere informaţii medicului dermatolog. Până aici, toate bune… Celelalte ingrediente, incluzând vitamina C şi retinolul, nu acţionează la fel de mulţumitor în soluţiile de spălare a feţei, precum o fac în cremele hidratante, întrucât nu sunt în contact cu pielea suficient de mult timp pentru a-şi face efectul, spune dr Iordache.

Hidratează pielea uscată

Multe femei cu pielea uscată aşteaptă până după ce-şi spală faţa pentru a se adresa descuamării şi lipsei elasticiţăţii cu serumuri hidratante şi creme grase. Dar noile soluţii de spălare, pe bază de extract de măslin (prezent în produsele de hidratare şi hrănire a pielii), ne pot face să ne dăm cu un pas înapoi. Folosit în soluţii de spălare, extractul de măslin poate avea un efect de hidratare, ce poate atenua mâncărimea şi senzaţia de „piele care strânge“ pe care o poţi simţi uneori după spălare. Mai mult, un studiu recent a demonstrat că pielea participantelor care au folosit o soluţie de spălare cu extract de shea de două ori pe zi, timp de trei zile, avea un nivel mult mai ridicat de umiditate. Apa „umple“ pielea şi men-
ţine stratul de protecţie exterior intact şi capabil să reziste forţelor care duc la îmbătrânire, precum radicalii liberi. Participantele la acest studiu au mai spus şi că pielea lor a devenit mai netedă, cu mai puţine riduri vizibile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter