Cum îţi dai seama că ai acnee hormonală

De Diana Zagrean, pe

Acneea e supărătoare şi inestetică, dar poate fi cauzată de mai mulţi factori. Dacă problema ţi se trage de la un dezechilibru hormonal, ar fi bine să ştii asta din timp, pentru a nu arunca banii pe produse ineficiente. Vezi cum îţi dai seama că ai acnee hormonală.
 

Factori care îţi arată dacă acneea ta este de natură hormonală

Momentele şi periodicitatea apariţiei acneei
Locurile în care apare acneea
Forma, dimensiunile, senzaţiile şi aspectul general al coşurilor şi leziunilor
Răspunsul pozitiv sau negativ la tratamentele antiacneice

Când apare acneea

Acneea cauzată de problemele hormonale se va agrava în anumite momente ale lunii, legate de ciclul tău menstrual. Multe femei cu acnee observă o înrăutăţire a acneei în săptămâna dinaintea menstruaţiei. Alte femei observă că acneea se agravează la ovulaţie, sau chiar în zilele cu menstruaţie.

Localizarea acneei

Acneea apărută deasupra pomeţilor şi de-a lungul liniei mandibulei este adesea legată de variaţiile hormonale, spre deosebire de acneea care apare pe frunte şi la baza nasului. Coşurile din jurul gurii sunt legate, în mod tradiţional, de sistemul reproducător şi multe femei care suferă de ovare polichistice au observat că le apar coşuri deasupra buzei de jos în zilele ovulaţiei.

Cum arată acneea

Acneea hormonală tinde să fie adâncă, cu chisturi şi sensibilă la atingere. Dacă simţi presiune şi durere la cea mai mică atingere şi chiar şi când te speli pe faţă, este posibil să suferi de acnee cauzată de schimbările sau dezechilibrul hormonal.
În plus, acest tip de acnee lasă adesea cicatrici vizibile atunci când încerci să storci coşurile şi pielea poate părea uscată şi exfoliată, chiar înainte de „coacerea” coşurilor.

Răspunsul la tratamente antiacneice

Dacă acneea ta reacţionează la tratamentul cu anticoncepţionale, indiferent dacă se agravează sau se vindecă atunci când iei pilulele contraceptive , probabil că este de natură hormonală.
De asemenea, dacă tratamentul cu cremă sau loţiuni antiacneice nu dă rezultate, iar antibioticele nu rezolvă decât infecţiile temporare, este un semn că problema este una din interior, nu la exteriorul pielii.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter