Solstițiu de vară 2018. Tradiții și superstiții în cea mai lungă zi din an

De Oana Dinu, pe Ultimul update Joi, 21 iunie 2018, 12:38
Solstițiu de vară 2018. Tradiții și superstiții în cea mai lungă zi din an, care marchează începutul verii astronomice. 

Solstițiul de vară 2018 are loc astăzi, 21 iunie, și reprezintă începutul verii astronomice. Este totodată și Ziua Mondială a Soarelui. Astăzi este cea mai lungă zi din an, iar longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Începând de astăzi durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, când va avea loc solstițiului de iarnă.

Pe vremuri, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momente importante privind muncile agricole.

Conform credințelor populare, această zi este favorabilă unor magii puternice, cu efecte pozitive în dragoste, sănătate sau prosperitate. Energia solstițiului de vară este una plină de pasiune, creativitate, bogăție, conform antena 3.com.

Îmbăierea în lacuri sau râuri poate avea un efect curativ, apa fiind considerată magică. În unele zone ale țării, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

Noaptea solstițiului era specifică focurilor de tabără și magiei dragostei, considerându-se a fi vremea purificării prin apă şi foc, un timp când spiritele pământului şi cerului păşeau printre oameni. Puterilor magice ale focului permiteau fetelor să îşi ghicească viitori soţi și se credea că lanurile de cereale se vor înălța la fel de mult ca flăcările ce se ridicau deasupra cuplurilor de îndrăgostiți.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, ce are loc pe data de 24 iunie, și totodată ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezatorul. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Citește și: 

Lacul Ursu se redeschide pentru sezonul de vară 2018

Cine este cel de-al treilea antrenor de la Vocea României

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter