Ce citim vara aceasta? – 5 titluri recomandate

De Unica.ro, pe

Ce poate fi mai relaxant decât un concediu în care ne permitem să facem câte puțin din fiecare activitate la care am visat întreg anul. Fie că mergem la mare sau la munte, pe plaiuri mioritice sau către destinații internaționale, un lucru este sigur. Nu va fi un concediu complet dacă nu ne facem timp să rasfoim o carte, să ne transpunem în lumea pe care acestea o descriu, să trăim alături de personaje sentimente intense și să reflectăm la noi însene, la visele, dorințele și sentimentele noastre.
Spre bucuria celor ce și-au propus să aloce mai mult timp cititului, titlurile apărute anul acesta, și nu numai, sunt dintre cele mai bune. Avem numeroase top-uri bestseller, avem recomandări, recenzii, reduceri și oferte.  Nu pleca în vacanță fără o carte!

Iată 5 recomandări pe care ni le fac editurile:

Singurătatea în doi nu e pentru noi
Autor: Jacques Salomé
Editura Curtea veche
Anul apariției 2007

Aritmetica unui cuplu sfidează legile aritmeticii.
Înainte de a forma un cuplu, el şi ea sunt doi. După ce îşi spun jurămintele de iubire, el şi ea sunt unul, ca în poveşti. Toţi bărbaţii şi toate femeile ar vrea să rămână aşa. Însă ce se întâmplă în momentul în care ne dăm seama că suntem totuşi doi, doi cărora le plac aceleaşi lucruri, însă în moduri diferite? Jacques Salomé este autorul unei aritmetici speciale a cuplului: 1+1=3.
Mitul fuziunii, al contopirii, funcţionează doar o perioadă de timp, în rest cei doi parteneri îşi pun în comun tot ceea ce au, bun sau nu, pentru a se alia şi a construi o relaţie. Relaţia este cel de al treilea element al cuplului, este ceea ce construim împreună din diferenţele noastre ca bărbaţi şi femei, iar calitatea relaţiei este cea care dăinuie şi ne permite să ajungem până la NOI, fără a-l desfiinţa pe EU. Ca orice demers de dezvoltare personală, şi cel de faţă prezintă oarecare risc, o afirmă chiar autorul, mult mai mic, însă, decât cel al singurătăţii în doi.

Cincizeci de umbre ale lui Grey
Autor: Fifty Shades, Vol. 1
Editura Trei
Anul apariției 2012
Romantic, amuzant și încărcat de erotism, acest roman te cucerește, te captivează și te domină.
Anastasia Steele, studentă la filologie, îi ia un interviu lui Christian Grey, un tânăr om de afaceri de succes, pe care îl găsește foarte atractiv și de-a dreptul intimidant. Retrasă și interiorizată, Ana este șocată să constate că, pentru prima dată în viață, este atrasă puternic de cineva. Christian o avertizează că trebuie să stea departe de el, iar ea nu face decât să-l dorească și mai tare.  Dar când descoperă gusturile erotice speciale ale acestuia, începe să ezite: dincolo de sarmul și succesul de care se bucură, Christian Grey este un bărbat tulburat de demoni ascunși si ghidat de o excesivă nevoie de a-i controla pe ceilalți.
Va putea oare Ana să accepte sclavia sentimentală impusă de Christian? Și daca da, va mai putea oare iubi ceea ce descoperă?

Iubitele soţului meu
Autor: Bridget Asher
Editura Curtea veche
Anul apariției 2012

Lucy Shoreman, o americancă de treizeci de ani, cu o carieră de succes în domeniul afacerilor,  căsătorită cu un bărbat cu aproape 20 de ani mai vârstă, află de la acesta că a avut, numai în  decursul celor patru ani de când sunt căsătoriţi, trei iubite. Onest în felul lui, soţul îi mărturiseşte că, de fapt, ele sunt mult mai multe, că este peste puterile lui să nu se îndrăgostească de fiecare dată când are ocazia şi că a sperat doar că lucrurile se vor schimba datorită iubirii pe care i-o poartă soţiei lui. Lucy îşi părăseşte soţul şi după şase luni se întoarce, în principal la îndemnul mamei, care o anunţă că acesta mai are de trăit foarte puţin timp, fiind bolnav de o boală în fază terminală.
Ceea ce urmează este surprinzător şi nebunesc la culme. Părându-i-se nedrept să fie singura care să împartă cu el „greul“, după ce toate celelalte iubite îi fuseseră alături numai „la bine“, Lucy începe să le sune pe iubitele soţului ei muribund, invitându-le să se programeze să facă pe infirmierele la căpătâiul lui. Şirului de iubite, de toate vârstele, profesiile, profilele şi disponibilităţile, i se adaugă şi un prezumtiv fiu, un bărbat fermecător de vârsta lui Lucy.
Este doar începutul. Animată de o adevărată vocaţie de a valorifica şi cele mai  nefavorabile circumstanţe şi de imboldul de a recicla şi cele mai nocive sentimente, Lucy reuşeşte să împingă povestea, alertă şi populată de o galerie de personaje vii şi complexe, spre înţelegere, compasiune şi investire pozitivă.

O rescriere  a mitului lui Don Juan, cu accente feministe, cu intuiţii profunde în dinamica şi psihologia cuplului, nu lipsită de o anumită cruzime, dar plină de umor şi luciditate, romanul lui Bridget Ashley este, totodată, o carte despre mame şi fiice, taţi şi fii, iubire şi iertare şi, indirect, o imagine a societăţii americane şi a felului american de a trăi toate aceste drame, conducându-le abil spre un happy end tonic şi reconfortant.

Bridget Asher este pseudonimul cu care Julianna Baggot (născută în 30 septembrie 1969), a semnat trei dintre cele aproape 20 de cărţi publicate doar în ultimii 12 ani. Îşi mai semnează romanele pentru tineret cu un al doilea pseudonim, N.E. Bode. Este, de asemenea, o eseistă prestigioasă. În prezent lucrează ca profesor asociat la The Florida State University, unde conduce programul de creative writing.

Viața amoroasă
Autor: Zeruya Shalev
Editura Humanitas Fiction
Anul apariției 2009
Bestseller internațional, tradus în peste douăzeci și cinci de țări și ecranizat în 2007 (Germania), în regia Mariei Schrader, cu Netta Gari și Rade Serbedzija în rolurile principale. Roman distins în Israel, în 1997, cu Premiul de Aur și Premiul de Platină ale Asociației Editorilor și Premiul ACUM. Inclus în prestigioasa listă „Cele mai bune douăzeci de romane din ultimii patruzeci de ani“ din Der Spiegel.
Yaarah este o tânără căsătorită și îndrăgostită. Căsătorită cu Yoni, un barbat de încredere, dar insipid. Îndrăgostită de Arie, personaj fascinant, plin de magnetism sexual și de contraste, prieten din tinerețe al tatălui ei. Ruptura interioară se adâncește zi de zi, sub acțiunea corozivă a minciunii și vinovației, până când Yaarah pierde contactul cu realitatea. Este complet subjugată voinței lui Arie, obsesiei sexuale care îi bruiază gândurile, dar și trecutului – căci acest barbat are acces la secretele tragice ale familiei ei. În vreme ce Yoni pleacă singur la Istanbul, Yaarah devine prizoniera erotică a lui Arie. Treptat, nuanțând dezvăluirile lui șocante prin propriile descoperiri, ea reface un scenariu de familie marcat de pasiuni distructive. Viața amoroasa este o carte senzuală și reflexivă, torențială și purificatoare, ca orice cufundare deplină într-o conștiință – pe alocuri străină, pe alocuri familiară – aflată în plin zbucium. Extrem de subtilă în psihologia personajelor sale, Zeruya Shalev scrie un roman în care sinceritatea și autoiluzionarea sunt la fel de violente.

Mare Tranquillitatis

Autor: Katja Millay
Editura Epica
Anul apariției 2013

Aceasta carte, publicată la editura Epica, a fost nominalizată la categoria Cea mai bună carte pentru Young Adult și New Adult a anului 2012, pe Goodreads. Un must-read pentru iubitorii genului Young, New si Mature Adult.
„Trăiesc într-o lume lipsită de magie sau de miracole. Un loc unde nu există clarvăzători sau metamorfi, nici îngeri, nici băieți cu puteri supraomenești care să te salveze. Un loc unde oamenii mor, și muzica se dezintegrează, și viața e naspa. N-am mai rostit o vorbă de față cu vreo altă persoană de 425 de zile. Îmi detest mâna stângă. Detest s-o privesc. O detest când îmi șovăie, și tremură, și-mi amintește că identitatea mea s-a dus. Dar o privesc chiar și-așa, pentru că, totodată îmi amintește și că o să-l găsesc pe băiatul care mi-a luat totul. O să-l omor pe băiatul care m-a omorât, iar când o să-l omor, o s-o fac cu mâna mea stangă. Fostul copil-minune al pianului, Nastya Kashnikov, își dorește două lucruri: să treacă prin anii de liceu fără să i se afle trecutul și să-l facă pe baiatul care i-a rapit totul – identitatea, spiritul, dorința de a trăi – să plătească pentru asta. Povestea lui Josh Bennett nu e un secret: toți cei pe care i-a iubit au fost luați din viața lui, iar acum, ajuns la vârsta de șaptesprezece ani, nu i-a mai rămas nimeni. Acum, tot ce vrea este să fie lăsat în pace, iar cei din jur îi îngăduie acest lucru, fiindcă atunci când numele îți devine sinonim cu moartea, toți tind să păstreze distanța. Toți, în afară de Nastya, misterioasa noua colegă de scoală, care tot îi apare în cale și nu pleacă până când nu i se înfiltrează în toate aspectele vieții. Dar, cu cât o cunoaște mai bine, cu atât mai enigmatică i se pare.“ – Katja Millay, Mare Tranquillitatis
Mare Tranquillitatis este o lectură complexă, bogată, intensă, cu o narațiune genial construită despre un tânăr singuratic și o tânără fragilă emoțional și despre miracolul celei de-a doua șanse.

Mai multe recomandări găsiți aici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter