Ion Iliescu, actor în „Medalia de onoare”

De Florentina Ciuverca, pe Ultimul update Luni, 01 aprilie 2019, 21:10

Promovat în România cu Victor Rebengiuc şi Ion Iliescu pe afiş, „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, intră în cinematografe de mâine şi are toate…
… premizele să umple câteva săli.

Fostul preşedinte debutează în film la 80 de ani în propriul rol: oferă medalii unor veterani de război la Cotroceni. O alăturare perfect valabilă în termeni de marketing, duo-ul Iliescu – Rebengiuc de pe afiş a ridicat destule întrebări la conferinţa de presă de miercuri în ce priveşte opoziţia notorie a actorului faţă de regimul nou instalat după Revoluţie şi implicit faţă de preşedintele de atunci.

„Nici nu mi-a trecut prin cap aşa ceva. În film, personajul votează cu România mare, aţi văzut că nu are nimic în comun. Filmul a fost văzut de diverse jurii şi comisii în străinătate, în festivaluri, care nu ştiau că în film joacă fostul preşedinte al ţării şi pentru care nu a avut nici o importanţă. La fel ar trebui să se întâmple şi la noi, aceeaşi lipsă de importanţă! E un actor care joacă un rol”, a declarat scurt Victor Rebengiuc, memorabil în rolul unui pensionar, Ion B. Ion, care primeşte într-o zi o medalie comemorativă pentru acte de eroism pe care nu îşi aminteşte să le fi săvârşit.

Partenera sa din film, Camelia Zorlescu – soţia care nu îi vorbeşte de ani de zile pentru că nu îi poate ierta o greşeală de dinainte de 89 – a avut o explicaţie amuzantă pentru prezenţa lui Iliescu pe poster: „Era necesar, pentru că era un afiş destul de gol numai cu Rebengiuc”.

Fostul preşedinte n-a cerut nici un onorariu, potrivit regizorului, şi a acceptat din prima rolul, după ce a citit scenariul. Prezenţa lui era necesară în film pentru veridicitatea secvenţei.

„N-aş vrea să comentez nimic pe partea politică, aici cred că se înţelege foarte clar. L-am contactat pe unul dintre consilierii dânsului, i-am trimis un scenariu şi la scurt timp a urmat o întrevedere cu Ion Iliescu, căruia i-am explicat că e foarte important să participe la filmare pentru credibilitatea scenei. Dacă alegeam un actor în rolul preşedintelui, nu cred că mai avea aceeaşi valoare. A acceptat din prima. Mai complicat a fost să coordonăm agenda dânsului cu cea a Cotroceniului”, a precizat Netzer. Acţiunea se petrece în 1995 şi singura obiecţie a lui Ion Iliescu a fost că el nu a acordat medalii comemorative în anul respectiv.

Ion Lucian, unul dintre numeroasele nume mari din distribuţie, apreciază că Ion Iliescu „s-a descurcat foarte bine”, pentru că „e greu să fi fost preşedinte şi să accepţi să faci figuraţie în film”.

Citeşte continuarea pe filmreporter.ro!

Urmăreşte trailer-ul filmului „Medalia de onoare”

Ion Iliescu, actor în "Medalia de onoare"

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter