Actrița Liliana Tomescu s-a stins din viață la 92 de ani

De Unica.ro, pe

Actrița de teatru și film Liliana Tomescu s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani.

Născută pe data de 12 august 1929, Liliana Tomescu a absolvit Institutul de Artă Dramatică, stabilindu-se apoi în Suedia, împreună cu soțul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980.

În Suedia a fost interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991, Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

Citeşte şi: Actorul Cornel Nicoară s-a stins din viață la 83 de ani

Liliana Tomescu a fost actriță a Teatrului Nottara din București mai bine de 30 de ani, jucând alături de mari actori ai scenei românești precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ștefan Iordache, Constantin Codrescu.

Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori.

Citeşte şi: Actorul Jean-Paul Belmondo s-a stins din viață la 88 de ani

În 1964, Liliana Tomescu a primit titlul de „Artistă Emerită“, stabilind, în România, un record devenind cea mai tânară actriță (35 de ani) care l-a primit vreodată. Artista a revenit în România în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER, cel mai important for teatral din România.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas și Sergiu Cioiu și publicată de Editura Integral. „Prima viață a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia”, mărturisea actrița, în carte, potrivit icr.ro.

Foto – captură Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter