Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Stocul de gaze al României este de 75,6%”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 06 septembrie 2022, 13:52

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut o serie de declarații cu privire la îngrijorările legate de rezervele de gaze.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că va fi o iarnă grea pentru Europa în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, însă România, care nu este atât de dependentă de gazul rusesc, are 75,6% din depozitele de gaz pline. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Vom avea o iarnă complicată”

Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă.

Ministrul Energiei a precizat că importurile nu se fac prin conducta Nord Stream și nici prin gazoductele din Ucraina, ci prin TurkStream, prin Coridorul Trans-Balcanic.

Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic. (…)

Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. (…) Fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud, a declarat Virgil Popescu pentru Digi24.

Care este rezerva de gaze a României

Ministrul a spus că rămâne însă problema prețurilor la gaze naturale, care au crescut foarte mult.

Avem o criză energetică dată de gazul natural, de șantajul rusesc, care duce automat toate prețurile în sus, inclusiv la energie electrică. Avem și o criză a prețurilor, avem și un război, deci suntem așa, într-o furtună perfectă în toată Europa, și trebuie să gestionăm foarte bine acest lucru, trebuie gestionat și vă asigur că noi, în România, îl vom ține sub control, a mai spus Virgil Popescu.

În ceea ce privește rezervele de gaze naturale ale României, oficialul a dat asigurări că România va trece cu bine peste această iarnă.

Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade – și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie – crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută, a dezvăluit ministrul.

„La gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”

Virgil Popescu le-a dat o veste bună și consumatorilor care au centrale individuale. Nu va exista un plafon de consum, ci va fi un preț fix de 31 de bani indiferent de consum.

Citește și: Anca Țurcașiu, ținută spectaculoasă la nunta fiului ei. Ce mesaj a transmis artista

Jane Fonda are cancer. Actrița a început chimioterapia

Cum și-a recuperat Oana Lis verigheta dată la amanet. „Magia există…”

Ce tarif are Andra pentru o nuntă. Suma uriașă pe care cerut-o pentru două evenimente din Germania

Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum, a transmis ministrul Energiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter