Când se sărbătorește Înălțarea Domnului 2023

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 07 aprilie 2023, 10:31

Înălțarea Domnului 2023 se sărbătorește, după rit, la 40 de zile după Învierea Sa. Conform calendarului ortodox, Înălțarea Domnului 2023 se petrece la 40 de zile de la Paști și este una dintre cele mai mari sărbători creștine, însoțită de multe obiceiuri și tradiții.  

Cuprins

Înălțarea Domnului 2023, cunoscută în popor drept Ispasul, este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile după Paști. Conform învățăturilor creștine, Învierea Domnului Iisus Hristos de Paști s-a petrecut în mare taină, fără ca nimeni să vadă cu adevărat miracolul. Dar Înălțarea Domnului la ceruri s-a petrecut în miezul zilei, în prezența apostolilor și a credincioșilor din Ierusalim.

Hristos s-a ridicat din morți și a umblat printre oameni, alături de apostolii Săi, pentru a le întări credința în miracolul învierii promis fiecărui creștin. Dacă Învierea Sa a fost primită cu îndoială, Înălțarea Domnului s-a petrecut în prezența apostolilor și a îngerilor trimiși de Dumnezeu. Iar momentul a fost înconjurat de o lumină dumnezeiască și de bucuria miracolului împlinit.

De ce se sărbătorește Învierea la 40 de zile de la Paști

În primele secole de creștinism, Înălțarea lui Iisus la ceruri era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, adică la 50 de zile de la Paști. Oamenii confundau cele două sărbători datorită faptului că Dumnezeu și-a trimis îngerii să lumineze calea Fiului Său și să le vestească apostolilor a doua venire a lui Mesia.

Cea mai veche mențiune a sărbătorii apare în lucrarea ”Despre Sărbătoarea Paștelui” a lui Eusebiu din Cesareea, scrisă în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălțarea era sărbătorită odată cu Rusaliile.

Spre sfârșitul secolului al IV-lea, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să fie sărbătorită la 40 de zile după Paști și astfel să aibă propria dată în calendar, separată de Rusalii.

Biserica spune că orice suflet de creștin ajunge la judecata lui Dumnezeu la 40 de zile de la moarte. Atunci i se arată faptele lui bune și cele rele și se roagă pentru mila Domnului. În popor se mai spune că, la 40 de zile de la moarte, sufletul se întoarce pentru ultima dată în casa în care a trăit pentru a-și lua rămas bun de la viața lui pământească.

Cele 40 de zile ale lui Iisus de la Înviere la Înălțare

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului 2023

Iisus Hristos s-a sculat din mormânt și s-a arătat ucenicilor Săi și mai multor locuitori din Ierusalim, înfăptuind miracole și învățându-i numeroase pilde pe care, poate, aceștia nu le-ar fi înțeles înainte de moartea Sa.

Miracolul Învierii este cea mai mare dovadă a învățăturilor Sale și fundamentul creștinismului. Religia creștină are la bază învierea sufletului după moarte și ridicarea sa la cer, așa cum a promis Dumnezeu. Iar Iisus a rămas cele 40 de zile pe pământ, printre semenii Săi, pentru a le întări credința în promisiunea făcută de Dumnezeu Tatăl.

Conform scrierilor Biblice, după Înviere, Iisus s-a arătat în trupul său de muritor, dar era transfigurat. El putea apărea și dispărea din fața ucenicilor Săi. Chipul său era înconjurat de lumină și nu putea fi recunoscut decât de către cei care îl iubeau și care îl urmau cu tot sufletul.

El a apărut în mijlocul ucenicilor care se ascundeau de iudeii și de soldații romani care îi prigoneau. El a mai apărut și în fața ucenicilor Săi care se chinuiseră o noapte întreagă să prindă pește pe mare, fără nicio izbândă. Iar Iisus le umple barca cu pește, când îi îndeamnă să se întoarcă pe mare și să mai încerce încă o dată.

Iisus s-a arătat Mariei Magdalena în grădină, i s-a arătat lui Petru și s-a arătat unor ucenici care plecau din Ierusalim și vorbeau despre miracolul Învierii Sale. Între acești ucenici se afla și un tânăr pe nume Cleopa care vorbea cu mare tristețe despre schingiuirea lui Iisus, dar și cu speranță despre Învierea Sa.

Cum s-a petrecut Înălțarea la ceruri

Așa cum spun evangheliile, Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri în văzul tuturor, pe Muntele Măslinilor, în apropiere de zidurile Ierusalimului.

Îngerii au fost trimiși de Dumnezeu în mare cinstire față de Fiul Său și le-au vorbit apostolilor despre a doua venire a lui Iisus pe pământ.

Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul și-a ridicat mâinile asupra apostolilor, binecuvântându-i pe ucenici. Pe când îi binecuvânta, El S-a înălțat la cer (Luca 24, 51) și un nor L-a făcut nevăzut.

Adeseori, în Vechiul Testament Dumnezeu le-a vorbit oamenilor acoperit de un nor, astfel încât nimeni, niciodată nu i-a putut vedea chipul.

Norul este folosit pentru a revela prezența Divinității, dar și pentru a o ascunde, deoarece un credincios adevărat nu are nevoie să vadă chipul lui Dumnezeu pentru a crede în El.

Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie. Hristos prin Înălțarea Sa nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale și putere, pentru ca omul să aibă puterea să se arate în fața lui Dumnezeu.  

Semnificația sărbătorii și promisiunea făcută de Dumnezeu

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului 2023
Îngerii au anunțat a doua venire a lui Iisus

Ridicarea lui Iisus la ceruri a însemnat transfigurarea completă a Mântuitorului și dovada că omul va trăi cu spiritul și cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă trupul său este pieritor.

Din Biblie, aflăm că Iisus a ridicat mâinile și i-a binecuvântat pe toți cei care îl urmau și apoi s-a înălțat într-un nor spre ceruri. Doi îngeri au stat la stânga și la dreapta Sa și le-au vorbit apostolilor despre a doua venire a lui Iisus pe pământ, pentru a le ușura durerea despărțirii.

Câteva secole mai târziu, multe icoane au fost pictate cu a doua venire a lui Iisus, întărindu-le oamenilor credința că Hristos a rămas pe vecie alături de sufletele noastre și că ne veghează de la dreapta Tatălui.

Ziua Înălțării este sărbătorită în toată lumea creștină cu slujbe și ritualuri religioase deosebite după ce Împărăteasa Elena a ridicat o biserică pe Muntele Măslinilor, pe locul în care Iisus s-a despărțit de ucenicii Săi. Biserica împărătesei nu a rezistat timpului, dar sărbătoarea Înălțării a rămas una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății.

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții păstrate și azi

Înălțarea Domnului 2023 se sărbătorește cu bucurie și lumină în ziua de 25 mai. Este ultima zi în care se mai pot fierbe și consuma ouă roșii. Creștinii pun busuioc și frunze de pelin la ferestre în această zi, pentru ocrotirea casei, și merg la biserică să asiste la slujbă.

Bărbații este bine să poarte frunze de nuc la brâu în această zi, să fie arătoși, falnici și puternici tot anul precum nucul.

Femeile trebuie să fiarbă ouă roșii și să împartă colaci calzi, păsat cu lapte (orez cu lapte în zilele noastre), un păhărel de rachiu și ceapă verde, să fie merinde pentru sufletele morților care se înalță la ceruri.

În popor, se crede că cine moare între Paști și Înălțarea Domnului va ajunge în Rai, în Împărăția lui Dumnezeu, oricare ar fi fost păcatele lui pe pământ.

De Înălțare sau Ispas, nu se dă nimic cu împrumut, mai ales sare. Iar oamenii își încheiau toate daravelile și afacerile înainte de Ispas, să fie cu sufletul împăcat la marea sărbătoare.

Hristos a înviat! Hristos s-a înălțat!

Imediat după Paști, în cele 40 de zile până la Înălțare, creștinii obișnuiesc să se salute folosind expresia ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu formula ”Adevărat a înviat!”.

După Înălțarea Domnului, mulți creștini folosesc expresiile ”Hristos s-a înălțat!” și răspund cu formula ”Adevărat S-a înălțat!”

Înalt Preasfinția Sa Bartolomeu Anania consideră că românii au început să folosească acest salut fie din neștiința, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. Părintele ne învață că trebuie să sărbătorim Paștile cu aserțiunea „Hristos a înviat!”, la care răspundem cu confirmarea „Adevărat, a înviat!”, pentru că învierea nu a avut martori. Creștinii cred în ea, fără să fie nevoie de martori.

De unde vine numele de Ispas

Înălțarea Domnului 2023 mai este numită și Ispas sau Ziua Ispasului. Acest termen se pare că provine dintr-un cuvânt slavon ”spasu” sau ”supasu” (de unde vine și termenul ”spășit”) care era folosit în vechile scrieri bisericești pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Ispasul era săbătorit în veacurile mai vechi în aceeași zi cu Rusaliile și anume Pogorârea Sfântului Duh. Dar cu timpul biserica a făcut diferența dintre ziua Înălțării Domnului la cer și Rusaliile, care se sărbătoresc de fapt la 50 de zile de la Înviere. De la începutul secolului al V-lea, Înălțarea Domnului a fost clar hotărâtă în calendarul bisericesc la 40 de zile de la Paști.

Înălțarea la cer și Ziua Eroilor

În România, Înălțarea Domnului 2023 care are loc pe data de 25 mai este și prilejul cel mai bun pentru a sărbători Ziua Eroilor, hotărâtă de Sfântul Sinod încă din anul 1920.

La orele prânzului, după slujba de Înălțare, în toate bisericile bat clopote în cinstea eroilor care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă pentru apărarea țării. Preoții români se roagă pentru odihna sufletelor celor care s-au jertfit pentru binele suprem al poporului și pentru mântuirea lor prin viața veșnică.

Decizia de a sărbători Ziua Eroilor de Înălțare a fost consfințită, după Revoluție, de alte două hotărâri din anii 1999 și 2001 prin care această zi a fost declarată sărbătoare națională bisericească.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter