Trucuri delicioase cu uleiul de măsline din bucătăria turcească!

Ultimul update Marți, 29 noiembrie 2022, 13:59

Oricând ai ocazia să petreci o vacanță în Turcia, te gândești la stațiunile însorite și la plajele spectaculoase, dar și la preparatele lor tradiționale, atât de gustoase, stropite din belșug cu uleiul de măsline de pe coasta Mării Egee.  

Kebab-ul delicios, însoțit de un pahar de ayran rece (iaurt sărat, diluat cu apă), face deliciul multor turiști români. Dar, dacă ajungi pe coasta Mării Egee, în Turcia, trebuie să încerci preparatele lor atât de gustoase, făcute din legume, cu tot felul de condimente aromate și mai ales cu uleiul de măsline de cea mai buna calitate.

Mici trucuri culinare ”furate” din localurile tradiționale

Mâncărurile tradiționale turcești se bazează în mod deosebit pe ingrediente proaspete și mai ales pe legume și verdețuri aromate, brânzeturi și măsline. Nu te rezuma doar la kebab și saksuka (mâncare de vinete, cu ardei, roșii și dovlecei).

Întreabă localnicii unde preferă ei să mănânce și descoperă localurile tradiționale. De aici, am ”furat” și noi câteva trucuri culinare legate de uleiul de măsline care dă o savoare aparte tuturor preparatelor turcești.

  • N-aș fi încercat niciodată supa cremă de broccoli, pentru că nu îmi place această legumă, dar am gustat în Turcia și mi-a plăcut gustul ei aromat cu puțin ulei de măsline autentic, din zona Urla.
  • La fel de bine merge uleiul de măsline și cu o salată de sfeclă roșie murată, alături de boabe acrișoare de rodie.
  • Anghinarea gătită la cuptor, lângă diverse legume de toamnă, este mult mai gustoasă stropită cu ulei de măsline.
  • De asemenea, frunzele de țelină pot fi murate, sărate și consumate cu puțin ulei de măsline.
  • Salata de vinete coapte parcă este mai bună în tavernele turcești, unde se mai adaugă și ardei copți și ulei de măsline.
  • Iar la desert, poți încerca iaurt gras de capră, cu nuci, cu miere și câteva picături de ulei de măsline fructat și dulceag din zona Bodrum, care pune în evidență gustul nucilor.

Specialități pe care trebuie să le încerci în Anatolia

Trucuri delicioase cu uleiul de măsline din bucătăria turcească!
Sarmalutele din orez si maslinele, la loc de cinste intre aperitivele turcesti

Bucătăria tradițională din această regiune bogată a Turciei cuprinde numeroase preparate cu ulei de măsline. Anghinarea, gătită la cuptor cu morcovi, cartofi și alte legume, stropită cu ulei este un adevărat deliciu, mai ales în zona Urla, unde această legumă are festivalul ei anual.

Dar, poate, că cel mai apreciat preparat din Anatolia sunt vinetele umplute, gătite neapărat cu uleiul de măsline. Imam Bayildi este numele acestui preparat, nume care se traduce prin ”imamul a leșinat”. Și are și o poveste amuzantă în spatele lui.

Se spune că un imam din această regiune s-a căsătorit cu fiica unui bogat negustor de ulei de măsline. Tânăra mireasă a adus în casa imamului drept zestre 12 butoaie cu cel mai bun ulei de măsline primit de la tatăl ei. Și zilnic îi gătea imamului vinete umplute, pentru că era mâncarea lui preferată și nu accepta altceva.

Dar, într-o zi, uleiul de măsline s-a terminat, iar soția imamului a fost nevoită să gătească altceva. Când imamul a întrebat de ce nu mai primește mâncarea lui preferată cu vinete și a aflat că s-a terminat uleiul de măsline, a leșinat de-a binelea! De atunci, vinetele umplute cu roșii, cu brânzeturi sau carne tocată au căpătat un nume de poveste.

Nici sărmăluțele cu orez nu se lasă mai prejos. În Turcia, vei descoperi că ele au cu totul alt gust și sunt mult mai savuroase stropite cu ulei de măsline. Orezul fiert are o aromă delicată de ierburi aromatice, iar frunza de viță în care se rulează orezul trebuie să fie fragedă și acrișoară. Turcii servesc aceste sărmăluțe de orez fie simple, fie cu dulceață de vișine, fie cu aperitive sărate.

Măslinele de pe Coasta Egee

Trucuri delicioase cu uleiul de măsline din bucătăria turcească!

Pe întreaga coastă, de la Canakkale, către Izmir, prin Urla și Kusadasi, către Milas și Bodrum vei vedea livezi întinse cu milioane de măslini. De altfel, Turcia se numără azi printre primii 5 producători de ulei de măsline din lume, după Spania, Italia, Portugalia și Grecia.

Foarte apreciate în această regiune sunt măslinele mari Domat. Sunt măsline verzi, ușor amărui, dar cu un gust deosebit, pe care turcii le folosesc pentru a face măsline umplute. Sunt foarte gustoase aceste măsline mari, mai ales dacă le umpli cu o tocătură de carne și legume, apoi le acoperi cu o crustă de făină și parmezan și le prăjești în ulei încins aproximativ 2 minute.

Foarte bune sunt și măslinele Memecik, de mărime medie, dar cu un conținut mare de ulei.

Iar uleiul de măsline din Milas, regiune apropiată de Bodrum, a fost recunoscut în Uniunea Europeană drept un produs de calitate superioară, de origine controlată.

Uleiul de măsline și muzeele dedicate lui

Trucuri delicioase cu uleiul de măsline din bucătăria turcească!
Instalații vechi din lemn și piatră pentru procesarea măslinelor

O vacanță la mare, în Turcia, pe Coasta Egee te poate duce în Efes, să descoperi unul dintre cele mai mari orașe ale Antichității care s-a îmbogățit de pe urma măslinelor, dar și prin muzeele dedicate uleiului de măsline.

Poți vizita muzeul Kostem, din satul Uzunkuyu, aflat pe vechiul drum dintre Izmir și Cesme, sau muzeul Oleatrium, aflat foarte aproape de Kusadasi. În aceste muzee vei descoperi multe povești și amănunte importante din istoria măslinelor.

Aici vei vedea cele mai vechi metode de fabricare a uleiului de măsline, din vremurile în care se foloseau roți grele de piatră, până în zilele noastre, când presele moderne sunt acționate electric. Tot aici vei vedea amfore antice, în care se depozita uleiul și apoi lua calea mării până în Orient sau în Egipt.

Vei descoperi că cel mai bun ulei și anume uleiul de primă presă, era folosit și pe acele timpuri numai pentru consum, iar uleiul obținut de măslinele mucegăite era folosit pentru iluminat.

În Antalia, măslinii au vârste de sute și mii de ani

Trucuri delicioase cu uleiul de măsline din bucătăria turcească!
Celebrul Ata Agac, maslinul de 3000 de ani

Tot în această regiune, trecând prin numeroasele plantații de măslini, vei fi uimit de vârsta lor seculară, de trunchiurile contorsionate și bătrâne de sute sau chiar de mii de ani. Nu departe de Bodrum, poți ajunge la măslinul Ata Agac, a cărui vârstă este cuprinsă între 3000 și 3200 de ani, certificată prin cele mai noi tehnologii de datare.

Vei fi uimit de trunchiul masiv al acestui măslin, viu de mii de ani, care încă produce zeci și zeci de kilograme de măsline în fiecare an. Iar uleiul lui prețios este vândut adesea la licitație pentru a sprijini educația copiilor din regiune.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter