Toamna se numără bobocii! Ce semnificație are zicala din popor

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 14 octombrie 2022, 17:27

Toamna se numără bobocii este una dintre cele mai vechi expresii populare pe care ne place să o folosim și azi. Dar puțini tineri știu cu adevărat de unde vine această expresie pe care o auzeau adesea la bunicii lor.

Cuprins

Toamna se numără bobocii…, dar de ce toamna, și nu primăvara, când ies din goace? Această expresie populară are într-adevăr legătură cu bobocii de rață, așa cum ne duce imediat gândul, dar semnificațiile ei au devenit mult mai complexe cu trecerea timpului.

De ce numărăm bobocii și nu puii?

La țară, rațele au fost și sunt și acum mult mai apreciate pentru beneficiile lor și pentru carnea lor gustoasă, în comparație cu găinile. Orice gospodină era foarte atentă la cârdul ei de rațe și mai ales la bobocii care veneau pe lume primăvara.

Bobocii de rață sunt mult mai sensibili decât puii de găină, au nevoie de îngrijiri atente și de o hrană mult mai complexă. Dar nu toți reușesc să supraviețuiască până toamna. Puii de găină sunt mai rezistenți și cresc foarte repede. Bobocii de rață cresc mai greu, sunt mai sensibili și se pot îmbolnăvi mai ușor, mai ales că ei preferă bălțile și locurile umede.

Așadar, abia toamna, când bobocii devin rațe dolofane și bine crescute, se numără cârdul și se vede cât de bine îngrijite au fost. Iar o gospodărie cu multe rațe și gâște înseamnă prosperitate și belșug pe masă.

Toamna se numără bobocii… care merg la școală

Dacă prin gospodării se numărau bobocii dolofani, la școala din sat se numărau micii elevi care veneau în clasa I, la începutul toamnei. Numiți și ei boboci, copiii care începeau școala erau mândria întregii colectivități. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine!

Cârdurile de copii veseli și sănătoși, care plecau spre școală în septembrie erau și ei semn bun pentru prosperitatea și progresul comunității. Începutul școlii era pentru ei începutul unei noi etape de viață și începutul educației care le deschidea orizontul către oportunitățile vieții.

Semnificațiile moderne ale expresiei

Toamna se numără bobocii este una dintre cele mai plastice și sugestive zicale românești, iar mesajul ei poate fi interpretat în multe moduri. De aceea a și rămas vie în conștiința populară și o folosim azi la fel de mult cum o foloseau bunicii și străbunicii noștri.

Planuri și proiecte

În sensul modern, ”bobocii” sunt planurile pe care le-am făcut la începutul anului. Iar toamna, când anotimpurile se schimbă și se adună roadele, analizăm și noi câte planuri am reușit să ducem la bun sfârșit și ce beneficii am adunat.

Începutul toamnei este perioada prielnică să ne analizăm viața, să ne bucurăm de ceea ce am reușit să realizăm și să găsim soluții noi pentru a ne îmbunătăți proiectele.

Toamna înseamnă schimbare, dar și conservare, așa cum natura se schimbă în jurul nostru și intră într-o stare de conservare până la primăvara viitoare. Este sezonul recoltei, în care trebuie să punem deoparte ce am adunat și să ne pregătim pentru noi provocări.

Eșecuri și idei noi

Dar ce facem cu ”bobocii” care nu ies la numărătoare? Acestea sunt ideile la care am renunțat, deși păreau bune, sau planurile care au eșuat. Dacă numărătoarea nu iese bine, trebuie să fim optimiști și să ne gândim că este abia toamnă, iar până la sfârșitul anului mai avem timp să ne ocupăm de ceea ce nu am reușit să facem.

Toamna se numără bobocii, se cern lucrurile bune de cele rele, se caută soluții, se adună bani pentru planuri noi. Chiar dacă avem și eșecuri, toamna ne spune că nu este niciodată prea târziu pentru a găsi alternative. Toamna ne oferă acel răgaz necesar până la iarnă pentru a ne ocupa de problemele care nu și-au găsit rezolvarea.

Toamna se numără bobocii, o pildă bună pentru tineri

La fel ca toate proverbele și zicalele izvorâte din înțelepciunea populară, această expresie este una dintre cele mai bune învățături pentru generația mai tânără. Nu te grăbi ”să numeri bobocii” primăvara, muncește, chibzuiește și așteaptă timpuri prielnice pentru a-ți pune în practică planurile. Degeaba ai multe idei bune, dacă nu reușești să le pui în practică și să profiți de pe urma lor.  

Expresia ”toamna se numără bobocii” este un sfat bun pentru cei care se grăbesc și iau decizii greșite, dar și pentru cei care au pierdut pentru că nu au fost suficient de organizați, de harnici și de răbdători. Roadele bune și câștigurile vin după ce ai muncit toată vara, și în sens practic, și în sens metaforic.    

Zicala românească are multe sensuri și poate fi interpretată în diverse moduri. Dar sensul ei profund va fi mereu actual: niciun lucru bun nu se face fără muncă, răbdare și determinare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter