Sute de cadavre ies la iveală pe Everest, din cauza încălzirii globale

De Unica.ro, pe
Schimbările climatice dezvăluie fața sumbră a Everestului. La 8848 m deasupra nivelului mării, în munții Himalaya, sute de cadavre au ieșit la iveală în această perioadă, din cauza topirii ghețarilor.

Este cunoscut faptul că mulți alpiniști și-au pierdut viețile pe Everest, de-a lungul anilor, în încercarea de a cuceri cel mai înalt punct al lumii. Dintre aceștia, foarte puțini au mai ajuns să fie îngropați de către familii, pentru că din cauza condițiilor climatice, corpurile lor au rămas pe munte pentru totdeauna. Tot din cauza condițiilor climatice însă, procesul natural de descompunere nu are loc pe Everest, acolo unde temperaturile pot ajunge și la -50 de grade Celsius.

Multe dintre corpurile celor care mor pe „acoperișul lumii” rămân acolo pentru totdeauna, acesta fiind și motivul pentru care Everest mai este cunoscut și sub numele de „cel mai mare cimitir în aer liber”. Ele sunt însă îngropate cu timpul în zăpadă sau înghețate pur și simplu. Există și corpuri care servesc, pentru ceilalți exploratori, drept puncte de reper pe traseu. Este un adevăr mai puțin plăcut, însă pasionații muntelui știu asta.

Aproape 300 de oameni au murit pe Everest până în prezent. 200 au rămas acolo pentru totdeauna. Însă din cauza încălzirii globale, și a topirii gheții într-un ritm accentuat, zilele acestea sute de cadavre au început să iasă la lumină. BBC notează că autoritățile nepaleze au tot coborât cadavre în ultimii ani de pe munte, însă acum unele dintre cele mai vechi ajung să fie expuse.

„În ultimii ani au ieșit la suprafață cadavre sau părți din acestea – mâini și picioare – chiar și în tabăra de la baza muntelui. Nivelul gheții a scăzut și acesta este motivul pentru care acum apar din ce în ce mai multe, inclusiv pe trasee”, a declarat un reprezentant al unui ONG pentru BBC.

„Majoritatea celor care urcă pe Everest sunt pregătiți psihic pentru această priveliște sumbră însă”, a completat aceeași sursă.

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter