Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 29 iulie 2022, 17:45

Sfânta Maria Mare, sărbătorită la data de 15 august, este cea mai frumoasă sărbătoare creștină a verii și totodată o sărbătoare națională de care se bucură toți românii, indiferent de religia lor.

Sfânta Maria Mare este o sărbătoare a bucuriei, a speranței și a vieții, este ziua în care Fecioara Maria a fost ridicată la ceruri de către îngeri și s-a așezat în dreapta Tatălui. Adormirea Maicii Domnului, pe care o sărbătorim pe 15 august, nu înseamnă moartea Mariei, ci înălțarea ei cu trupul și sufletul neprihănite în Împărăția lui Dumnezeu.

Arhanghelul Mihail a anunțat Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Însăși Maica Domnului a întâmpinat cu seninătate și liniște vestea că avea să părăsească lumea muritorilor și s-a pregătit singură pentru trecerea ei la ceruri. Tradiția creștină spune că Fecioara Maria a fost anunțată de îngeri, trimiși de Iisus Hristos, că a venit clipa să urce în Împărăția lui Dumnezeu. Se spune că însuși Arhanghelul Mihail ar fi vorbit cu Maica Precista și i-a spus să se pregătească pentru plecarea cea mare.

Ea a trimis vorbă tuturor apostolilor, care au sosit să fie alături de ea în ultimele momente. Maria și-a împărțit avutul văduvelor sărace și a împărțit numeroase binecuvântări miraculoase celor sărmani și suferinzi. Singurul Apostolul Toma nu a ajuns la timp pentru a primi binecuvântarea ei.

Petrecută cu dor și evlavie de cei apropiați, Maica Domnului s-a așezat pe un pat și a închis ochii. Cu chipul senin și cu sufletul împăcat, ea a plecat din lume știind că va primi viața cea veșnică și că va face multe miracole și binefaceri din ceruri. Istoriile biblice spun că s-a auzit atunci un tunet grozav care a străbătut lumea și toată natura s-a înfiorat.

Toma necredinciosul, martor al miracolului

Singurul apostol care nu a reușit să vină la înmormântarea Maicii Domnului a fost Toma, dar Dumnezeu avea altă rânduială cu el. Când Toma a reușit să ajungă, a fost atât de mâhnit că nu a mai văzut pentru ultima dată chipul blând al Mariei, încât apostolii l-au dus la mormântul ei și au ridicat piatra.

Așa s-a aflat că Fecioara Maria a adormit și a fost ridicată la ceruri de către îngeri. Trupul ei nu mai era în mormânt, rămăsese doar giulgiul pe care apostolii l-au luat și l-au adăpostit în templu, cu mare cinste. Maica Domnului s-a înălțat la ceruri asemenea lui Iisus Hristos, cu trup și suflet, atinse de miracolul dumnezeirii. Datorită acestui miracol, tradiția creștină ne învață că, pe data de 15 august, a avut loc adormirea și ridicarea la ceruri a Sfintei Marii, iar nu moartea ei.

Sfânta Maria Mare, semnificația sărbătorii la români

Maica Domnului este iubită în popor și multe povești și legende sunt legate de bunătatea și miracolele pe care le-a înfăptuit Fecioara Maria. Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători creștine, după Crăciun, sărbătoarea Nașterii Domnului, și Paște.

Românii își sărbătoresc toți apropiații care poartă numele de Maria, Mariana, Mari, Maricica sau Marilena, precum și Marin sau Marian. Din anul 2009, Adormirea Maicii Domnului a devenit sărbătoare națională și toți românii se bucură de o zi liberă, chiar și cei care nu sunt de religie creștină.  

Sfânta Maria Mare este totodată și Ziua Marinei, iar autoritățile din Constanța pregătesc în fiecare an o paradă impresionantă cu nave din dotarea marinei și cu aparate de zbor. Fecioara Maria este ocrotitoare mării și a marinarilor, a tuturor celor care pleacă pe mare sau muncesc la malul mării.

Pentru creștini, Adormirea Maicii Domnului este totodată un praznic al morților. Se merge la slujbă și apoi la cimitir, unde sunt pomeniți morții din familie și se împart pachete cu mâncare și fructe, în special mere de vară.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

Obiceiurile creștinești spun că, dimineața devreme, în ziua de Sântămaria Mare se culeg flori și se pun la icoanele Maicii Domnului. Apoi se merge la biserică, iar fetele tinere cer de la preot, după slujbă, câteva crenguțe de busuioc înflorit pe care le aduc acasă, tot la icoana Fecioarei Maria.

Tot în această zi se culeg ultimele plante de leac ale verii și se pun la uscat pentru ceaiuri și tincturi tămăduitoare. Se făceau descântece pentru bolnavi, pentru sănătatea copiilor și pentru fetele care vroiau să se mărite toamna.

Se spunea pe vremuri că Adormirea Maicii Domnului este o zi de hotar între vară și toamnă. După Sântămarie se culegea mierea din stupi, se coseau fânețele și se scoteau oile la păscut pe miriști. Tot atunci, se spunea că nu mai este bine să mergi la scăldat, pentru că apa se răcește, întunericul coboară mai repede și nopțile sunt mai răcoroase.

Ciobanii încep a coborâ cu oile de la munte, iar țăranii arau pământul să semene grâul de toamnă. Se tocmeau paznicii pentru vii, iar femeile făceau descântece să lege ciocul graurilor să nu le mănânce strugurii.

Se mănâncă primii struguri copți și neapărat porumb fiert sau copt. Este vremea când porumbul de lapte are cel mai bun gust.

După 15 august se deschide sezonul nunților care ține până în postul Crăciunului.

Un alt obicei este legat de foc, pentru că nimeni nu avea voie să aprindă focul în curte sau în sobă de Sfânta Maria Mare, de teamă să nu se abată nenorocirea asupra lui și să îi ardă casa.

Vezi şi Psalmul 50 al lui David!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter