Se iau noi măsuri de relaxare de la 1 august? Ce a propus Comitetul Național pentru Situații de Urgență

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 27 iulie 2021, 17:13
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni, 26 iulie, o Hotărâre prin care sunt propuse noi măsuri de relaxare începând de la data de 1 august.

Principalele măsuri de relaxare se referă la activitățile culturale, artistice și de divertisment, la evenimentele private, la organizarea competițiilor sportive, la activitățile
recreative și sportive în aer liber, precum și la organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor, a cursurilor de instruire și a conferințelor. Schimbări vor fi și în ceea ce privește activitatea în baruri și cluburi.

Cum se vor desfășura activitățile culturale, artistice și de divertisment

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune următoarele măsuri de relaxare de la 1 august:

  • Activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Toți participanții trebuie să fie vaccinați cu ambele doze cu cel puțin 10 zile înainte. Mai pot participa persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, pot participa și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
  • Activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în aceleași condiții de mai sus, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.
  • Toate activitățile de mai sus se pot organiza în toate localitățile indiferent de rata de incidență, cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Citește și: Ce probleme de sănătate a avut soția lui Nicolae Botgros: A fost operată de trei ori într-o săptămână

Simona Halep nu s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Care a fost motivul petrecerii

Soția dirijorului Nicolae Botgros a murit la 68 de ani

Daniel Pavel, prezentatorul “Survivor România”, i-a cerut mâna iubitei sale, Marina

Organizarea de evenimente private

În cazul evenimentelor private, cum ar fi nunțile, botezurile, mesele festive sau parastasele, CNSU face următoarele propuneri:

  • Organizarea de evenimente private cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • Organizarea de evenimente private cu participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • Organizarea de evenimente private cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Mai pot participa persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2.
  • Organizarea de evenimente private cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00, în condițiile menționate la paragraful anterior.

Alte măsuri noi de relaxare de la 1 august

De asemenea, CNSU a propus măsuri de relaxare pentru organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise, care vor fi permise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, cu aceleași reguli ca și în cazurile de mai sus. Dacă rata de incidență este mai mică sau egală cu 2/1000 de locuitori, se propune ocuparea până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, însă condițiile de siguranță rămân aceleași. Spațiul se poate folosi la capacitate maximă dacă toți participanții sunt vaccinați și cu rapelul, cu cel puțin 10 zile înainte de eveniment.

În ceea ce privește activitățile recreative și sportive în aer liber, acestea sunt permise cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Pot participa cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență mai propune ca desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea
maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de
locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Toți participanții trebuie să vaccinați cu ambele doze.

Celelalte măsuri de relaxare pot fi consultate AICI.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter