Sărbătorile cu cruce roșie în 2023. Ce semnificație au!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 27 februarie 2023, 15:41

Mulți români creștini urmăresc sărbătorile cu cruce roșie în 2023 și merg la biserică să se închine și să asiste la slujbele religioase. Sărbătorile cu cruce roșie au un rol important în viața noastră religioasă, în tradițiile și obiceiurile românești.

Cuprins

Sărbătorile cu cruce roșie în 2023 marchează cele mai mari momente din istoria creștină și cele mai importante evenimente din Biblie. Acestea sunt cele mai importante zile de sărbătoare, cu semnificații deosebite pentru creștini. Sărbătorile cu cruce roșie sunt întotdeauna însoțite de numeroase tradiții și obiceiuri frumoase, dar și de semnificații profunde încă de la începuturile creștinismului.

Ce înseamnă crucea roșie în calendarul ortodox

Sărbătorile cu cruce roșie în 2023. Ce semnificație au!

De-a lungul anului sunt puține sărbătorile cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, dar în fiecare lună a anului avem cel puțin o sărbătoare însemnată cu cruce roșie în calendar.

Într-un an bisericesc se țin 28 de sărbători cu cruce roșie, cele mai multe dintre ele în preajma Paștelui și a Crăciunului. Acestea sunt considerate cele mai mari sărbători creștine, adevărate praznice împărătești, iar ele sunt închinate Maicii Domnului și sfinților apostoli care au răspândit învățăturile lui Iisus Hristos.

În calendarul ortodox aceste sărbători sunt marcate chiar de la începutul rândului cu o cruce roșie încadrată de paranteze. Astfel, creștinii știu că în aceste zile se țin slujbe importante la biserică și merg să se roage și să se închine pentru sănătatea lor, pentru familie și pentru copii.

Sărbătorile cu cruce roșie sunt totodată zile ținute cu strictețe în popor, nu se spală, nu se face curat în casă, nu se gătește, nu se fac lucrări în grădină sau la câmp. Asemeni zilelor de duminică, în aceste zile de sărbătoare, oamenii merg la slujbă, apoi se odihnesc sau merg în vizite la rude și se întâlnesc cu oamenii dragi. Toate pregătirile sunt făcute din timp și nicio gospodină nu face curat sau nu gătește în zilele cu cruce roșie.

Praznicele împărătești din calendarul ortodox

Praznicele Împărătești, în număr de 13, sunt cele mai importante sărbători ale anului bisericesc.

În timp ce numeroși sfinți și evenimente au importanță în anumite zone, întreaga Biserică sărbătorește toate cele treisprezece sărbători aflate deasupra tuturor celorlalte, Sfintele Paști și cele Douăsprezece Praznice Împărătești.

Aceste mari sărbători ne reamintesc de prezența fizică a Mântuitorului nostru Iisus și a Maicii Sale pe pământ, ne reamintesc faptele lor, miracolele și faptele binefăcătoare pe care ei le-au înfăptuit pentru credincioși.

Dintre acestea, șapte sunt praznice în onoarea Domnului nostru Iisus Hristos, iar cinci sunt în onoarea Maicii Domnului, împreună constituind cele Doisprezece Praznice Împărătești.

  1. 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului
  2. 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci
  3. 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  4. 25 decembrie, Nașterea Domnului (Crăciunul)
  5. 6 ianuarie, Epifania, Botezul Domnului
  6. 2 februarie, Întâmpinarea Domnului
  7. 25 martie, Bunavestire
  8. Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)
  9. Patruzeci de zile după Paști, Înălțarea Domnului
  10. Cincizeci de zile după Paști, Pogorârea Duhului Sfânt
  11. 6 august, Schimbarea la Față
  12. 15 august, Adormirea Maicii Domnului

Sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră

Zilele însemnate cu cruce roșie în calendarul ortodox reprezintă cele mai mari sărbători creștine. Dar tot în calendar vedem adesea sărbători însemnate cu o cruce neagră. Acestea sunt închinate de obicei unor sfinți martiri sau unor evenimente deosebite din istoria creștinismului.

În aceste zile însemnate cu cruce roșie trebuie să cinstim sfinții la care ne rugăm și să ne abținem de la mici păcate și năravuri precum bârfele, clevetirile sau consumul de alcool. Dar putem lucra în casă, putem face mâncare și curățenie, se pot spăla rufele și se poate munci la câmp ori în grădină.

”Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”, după cum explică arhimandritul Petroniu Marin.

Sărbătorile cu cruce roșie în 2023

Vom sărbători și în 2023, ca în fiecare an, 28 de mari sărbători însemnate cu cruce roșie. Cele mai multe dintre ele au date fixe, așa cum este Boboteaza, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfânta Maria Mare sau Sfânta Maria Mică. Dar alte sărbători cu cruce roșie sunt calculate în funcție de data Paștelui care, la rândul ei, este calculată după prima lună plină care se petrece după echinocțiul de primăvară.

Datorită faptului că data Paștelui, atât a Paștelui ortodox, cât și a celui catolic, diferă de la un an la altul, unele dintre sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox diferă și ele în fiecare an. Dar semnificația lor este deosebit de importantă și reprezintă cele mai mari sărbători pe care trebuie să le țină un creștin.

Este important să reținem că atât Crăciunul, când sărbătorim nașterea pruncului Iisus Hristos, cât și Sfintele Paști, când sărbătorim Învierea Domnului după ce a fost schingiuit și ucis pe cruce, sunt urmate fiecare de câte două zile însemnate cu cruce roșie.

Așadar, cele mai mari sărbători ale creștinătății, Crăciunul și Paștele, sunt consemnate fiecare cu câte trei zile mari de sărbătoare în care nu se lucrează, nu se spală și nu se face curățenie. Tot în aceste zile, românii beneficiază de zile libere la serviciu, în domeniile în care este posibilă întreruperea activității.  

Sărbătorile cu cruce roșie în luna ianuarie 2023

1 ianuarie (duminică): Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (Anul Nou)

6 ianuarie (vineri): Botezul Domnului (Boboteaza) (preoții sfințesc apele, botează credincioșii și împart agheasma sfințită tuturor celor care participă la slujba de Bobotează)

7 ianuarie (sâmbătă): Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului

30 ianuarie (luni): Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfintit Mucenic Ipolit, episcopul Romei

Sărbătorile cu cruce roșie în luna februarie 2023

2 februarie (joi): Întâmpinarea Domnului (Stratenia); Sf. Mucenici Iordan și Gavriil

Sărbătorile cu cruce roșie în luna martie 2023

25 martie (sâmbătă): Buna Vestire (Blagoveștenia) (dezlegare la pește)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna aprilie 2023

Sărbătorile cu cruce roșie în 2023. Ce semnificație au!

9 aprilie (duminică): Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor (dezlegare la pește), duminica a 6-a din post.

16 aprilie (duminică): Învierea Domnului, Sfintele Paști

17 aprilie (luni): Sfintele Paști, a doua zi de Paști

18 aprilie (marți): Sfintele Paști, a treia zi de Paști

21 aprilie (vineri): Izvorul Tămăduirii, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Muceniță Alexandra Împărăteasa

23 aprilie (duminică): Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta; Sf. Mucenic Valerie; Duminica a doua după Paști (a sf. Apostol Toma)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna mai 2023

21 mai (duminică): Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena; duminica a 6-a după Paști (vindecarea orbului din naștere)

25 mai (joi): Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna iunie 2023

4 iunie (duminică): Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile; duminica a 8-a după Paști;

5 iunie (luni): Sfânta Treime

24 iunie (sâmbătă): Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica); Aducerea moaștelor Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (dezlegare la pește)

29 iunie (joi): Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sărbătorile cu cruce roșie în luna iulie 2023

20 iulie (joi): Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanu

Sărbătorile cu cruce roșie în luna august 2023

rugaciune-catre-Maica-Domnului

6 august (duminică): Schimbarea la Fata a Domnului (Pobrejenia) (dezlegare la pește)

15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare

29 august (marți):  Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul; Sf. Cuv. Teodora (post negru)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna septembrie 2023

8 septembrie (vineri): Nasterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) (dezlegare la pește)

14 septembrie (joi): Înălțarea Sfintei Cruci (post negru)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna octombrie 2023

1 octombrie (duminică): Acoperamantul Maicii Domnului; duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor)

14 octombrie (sâmbătă): Sf. Cuv. Parascheva de la Iași

26 octombrie (joi): Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei și vin)

27 octombrie (vineri): Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna noiembrie 2023

8 noiembrie (miercuri): Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri (al tuturor îngerilor)

21 noiembrie (marți): Intrarea în biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (dezlegare la pește)

30 noiembrie (joi): Sf. Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; Sf. Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei; (dezlegare la pește)

Sărbătorile cu cruce roșie în luna decembrie 2023

Nașterea Maicii Domnului

6 decembrie (miercuri): Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Moș Nicolae care vine cu daruri pentru copii) (dezlegare la pește)

25 decembrie (luni): Nașterea Domnului Iisus Hristos (Crăciunul)

26 decembrie (marți): a doua zi de Crăciun; Soborul Maicii Domnului; Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana;

27 decembrie (miercuri): a treia zi de Crăciun; Sf. Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan; Sf. Cuvios Teodor Mărturisitorul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter