Rugăciunea către Sf. Mina, grabnic ajutor pentru cei nedreptățiți

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:00

Rugăciunea către Sf. Mina este de mare ajutor creștinilor care au fost înșelați sau nedreptățiți, precum și celor care au pierdut mult și suferă! Sf. Mina este considerat un mare binefăcător al casei, al familiei și al tuturor oamenilor corecți și cinstiți.

Cuprins

Rugăciunea către Sf. Mina se citește adesea în ziua de 11 noiembrie când este prăznuit acest mare sfânt mucenic. Dar ea ajută în orice împrejurare în care simți că ai pierdut ceva sau că ai fost înșelată. Sfântul Mare Mucenic Mina este considerat ocrotitorul tuturor celor care au pierdut ceva pe nedrept și, totodată, este cunoscut drept sfântul care a preferat să trăiască în deșert cu animalele, decât lângă oamenii necinstiți.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina este cel mai mare sfânt cu origini egiptene din calendarul creștin. El s-a născut în Egipt, într-o familie de creștini, dar a rămas orfan de mic copil. Mina și-a pierdut tatăl la numai 11 ani, iar curând după aceea și-a pierdut și mama. Rămas singur pe lume, s-a înrolat în armata Împăratului Diocletian, dar a dezertat în momentul în care împăratul roman a declanșat prigoana împotriva creștinilor din imperiu.

Sf. Mina a preferat să trăiască în deșert, printre animale, decât printre semenii lui care îi arestau și îi schingiuiau pe creștini. Trăind în post și rugăciune, el a căpătat darul de a face minuni pentru cei care îi căutau ajutorul.   

De ce este considerat Sf. Mina ocrotitorul celor păgubiți

Legenda spune că un creștin a căutat adăpost într-o casă oarecare din Egipt, în apropiere de locurile în care trăia Sf. Mina. Numai că proprietarul casei, atras de banii creștinului călător, l-a ucis și l-a ascuns într-un cufăr, luându-i toate bunurile.

A doua zi dimineața, când gazda ucigașă se pregătea să scape de cadavru, Sf. Mina a apărut călare, îmbrăcat ca un soldat, și l-a luat la întrebări despre creștinul dispărut. Omul s-a prefăcut că nu știe nimic, dar Sf. Mina s-a dus direct la cufăr, i-a redat viața bietului creștin ucis și a dovedit ticăloșia gazdei.

De atunci, oamenii spun că Sf. Mina a îndreptat multe fărădelegi și a ajutat mulți oameni să își facă dreptate. El este considerat un ”recuperator” înzestrat cu harul Domnului, iar pentru români este unul dintre cei mai puternici și populari sfinți.

Sute de oameni se roagă la moaștele Sf. Mina în ziua de 11 noiembrie și mulți creștini susțin că au fost ajutați de acest sfânt pentru a recupera ceea ce li s-a furat.

Unde se află moaștele Sf. Mina în România

Rugăciunea către Sf. Mina, grabnic ajutor pentru cei nedreptățiți
Biserica Sf. Mina – Vergu

Credincioșii care vor să se roage la acest sfânt pe data de 11 noiembrie sosesc în număr mare la București, la biserica Sfântul Mina – Vergu din strada Robescu Constantin.

Încă din 1874, în această biserică renovată de boierii Vergulești, au fost păstrate fragmente din moaștele Sfântului Mina, aduse de la Sfântul Munte Athos, dar și de la Mânăstirea „Sfântul Mina” din Egipt.

Rugăciunea către Sf. Mina

Citește această rugăciune în liniște, cu sufletul curat și cu mintea limpede. Nu te lăsa copleșită de aversiune, ură sau răzbunare față de cei care și-au făcut o nedreptate. Sf. Mina este cel care va știi cum să te îndrume să regăsești ceea ce ai pierdut. Citește rugăciunea cu evlavie și Sf. Mina te va ajuta!

”O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat.

Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Rugăciunea Sf. Mina – minunile înfăptuite

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale.

Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat.

La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat.

De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu galbeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină.

Rugăciunea către Sf. Mina – strigătul de ajutor

Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea.

Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter