Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea. Care este secretul ca să iasă pufos și aromat

De Oana Savin, pe

Chef Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta de cozonac pe care el o pregătește în fiecare an de sărbători. Este o rețetă simplă, ușor de făcut, care va face deliciul tuturor iubitorilor acestui desert.

Unul din cei mai simpatici și îndrăgiți bucătari din România spune că nu face foarte des cozonaci, însă rețeta aceasta este una cu care nu dă greș. Sorin Bontea a dezvăluit care este secretul unui cozonac pufos și frumos texturat.

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 350 grame zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • Coajă de lămâie rasă
  • Coajă de portocală rasă
  • 50 ml ulei
  • ½ linguriță sare
  • 14 gr drojdie uscată
  • extract de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 150 grame unt topit

Mod de preparare cozonac chef Sorin Bontea

Laptele se pune la încălzit, după care se amestecă cu zahărul, până ce acesta se topește complet.

Între timp se amestecă făina cu coaja de lămâie, coaja de portocală și drojdia.

Într-un alt castron, gălbenușurile se amestecă cu sarea. Ouălele se pun peste făină, apoi se adaugă laptele și se frământă bine timp de 10 minute.

După 10 minute, se adaugă untul topit amestecat cu uleiul, puțin câte puțin și se frământă energic, până ce este complet încorporat.

Se lasă la crescut o oră și jumătate. La fiecare jumătate de oră, aluatul se scoate pentru a fi întins și împăturit.

Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea. Care este secretul ca să iasă pufos și aromat

Ingrediente umplutură cozonac

  • 6 albușuri
  • 150gr zahăr
  • 80 gr cacao
  • 250 gr nucă
  • 25 ml esență de rom

Mod de preparare umplutură

Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea. Se adaugă apoi cacaoa cernută, nucile și esența de rom.

După ce a crescut, coca se împarte în două părți egale. Fiecare jumătate se împarte în alte două părți egale.

Se întinde fiecare parte din cocă. Se umple cu compoziția cu nucă și cacao, după care se rulează.

Se împletesc două câte două și se pun în tava tapetată cu ulei.

Cozonacii se acoperă și se lasă la crescut timp de 45 de minute.

Cozonacii se ung cu ou amestecat cu puțin lapte și se presară cu zahăr, după care se introduc în cuptorul preîncins la 170 grade, timp de 50-60 minute.

Alte rețete de cozonac

Dacă vă doriți să aveți mai multe tipuri de cozonac pe masa de Crăciun, puteți încerca și rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu.

De asemenea, pentru un cozonac mai rapid, vă recomandăm un cozonac fără frământare, iar dacă vă dpriți o umplutură mai specială, încercați rețeta de cozonac umplut cu mac.

Un adevărat deliciu este și Babka, cozonac evreiesc cu ciocolată.

Sursă foto: Captură video

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter