Programul paradei militare de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

De Oana Savin, pe
Pe 1 Decembrie, România serbează 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, când provinciile Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar s-au unit cu România.

Ca în fiecare an, românii vor sărbători cu fast această zi, prin intermediul unor parade militare organizate în mai multe orașe din țară.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aproximativ 4.000 de militari și specialiști din domeniul securității vor participa la parada militară din București.

Programul și traseul paradei de 1 Decembrie 2018 București

Începând cu orele 10:00, militari și specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa la Parada militară, organizată în Piața Arcul de Triumf din Capitală.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Tot în Bucureşti va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Programul paradei de 1 Decembrie de la Alba Iulia

Și la Alba Iulia va avea loc o paradă militară uimitoare, la care vor participa 1.000 de militari, transportoare blindate, mașini de luptă, avioane și elicoptere.

La ora 07:00 are loc un Serviciu Religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării.

Marșul Unirii începe la ora 08:00, traseul fiind: Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii

La ora 10:00, românii din Alba Iulia vor participa la Te Deum, la Catedrala Ortodoxă a Încoronării, iar la 10:30 sunt așteptați la Citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, Sala Unirii.

La 10:45, are loc Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, în timp ce la 11:30 vor fi dezvelite plăcile omagiale.

La orele 12:00 – Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, în Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării.

O jumătate de oră mai târziu va fi sfințit Monumentul Unirii și la orele 13:00 se va desfășura Ceremonialul „Pământ românesc”, în Sala Unirii.

Începând cu orele 13:30, vor avea loc concerte de muzică populară, iar ziua se va încheia cu un spectacol de artificii.

Semnificația zilei de 1 Decembrie

1 Decembrie este Ziua Națională a României. La data de 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

Program metrou și RATB de 1 Decembrie

În vederea desfășurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf, traficul va fi restricționat în zonă. Astfel, Societatea de Transport a anunțat care sunt rutele ocolitoare, valabile de 1 Decembrie.

Astfel, pentru efectuarea paradei militare din Capitală, traficul rutier va fi restricționat:

– între orele 04:00 – 16:00, este închisă circulaţia pe axul central şi banda I pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf şi benzile I şi II pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Piaţa Presei Libere către Fântâna Mioriţa, precum şi pe benzile III şi IV pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere. De asemenea, va fi restricţionat traficul rutier şi în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piaţa Presei Libere către Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piaţa Montreal.

– între orele 07:00 – 16:00, este închisă total circulaţia (gradual,în funcţie de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă ) pe Şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la semaforul care face legătura cu Bd. Aviatorilor şi Str. Paris, pe străzile adiacente, precum şi pe Str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docenţilor şi pe Str. Barbu Delavrancea. De asemenea, traficul rutier va fi restricţionat temporar şi pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăşti şi Str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii şi personalului.

– între orele 07:00 – 16:00, este restricţionată banda I de pe Bd. Ion Mihalache, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu şi intersecţia cu Str. Turda.

Poliţiştii recomandă ca rute ocolitoare:

  1. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bd. Ion Mihalache;
  2. Sos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant;
  3. Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;
  4. Şos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – D.N.1.4

Programul de circulație a trenurilor de metrou se desfățoară între orele 5:00-23:00, cu mențiunea că ultimele trenuri de metrou pleacă la ora 23:00 din stațiile de capăt ale Liniilor de metrou, iar la stațiile Piaţa Unirii 1 și Piața Unirii 2 se așteaptă transferul călătorilor între Liniile de metrou 1,3 și 2.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter