Moșii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri înainte de Lăsata Secului

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 13 februarie 2023, 13:02

Moșii de iarnă 2023 se prăznuiesc în luna februarie, înainte de Lăsata Secului de carne. Moșii de iarnă reprezintă pentru români unul dintre cele mai importante praznice închinate morților înainte de Postul Paștelui.

Cuprins

Moșii de iarnă 2023 se țin după tradiție înainte de Postul Mare, pe data de 18 februarie. Sâmbăta Morților 2023 precede Duminica Înfricoșatei Judecăți în care biserica a stabilit Lăsata Secului de carne. Astfel, moșii de iarnă 2023, cu toate obiceiurile și tradițiile lor, îi ajută pe creștini să intre în Postul Paștelui și să se pregătească sufletește prin ajunare și rugăciuni pentru Învierea Domnului.

Ce sunt moșii de iarnă în tradiția poporului român

Moșii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri înainte de Lăsata Secului

În multe zone din țară, sâmbăta morților din luna februarie, care precede Postul cel Mare, este cunoscută drept ”sâmbăta părinților”. Alături de moșii de toamnă, care se vor ține în anul 2023 pe data de 4 noiembrie, moșii de iarnă 2023 reprezintă ”moșii cei mai mari de peste an”.

Moșii sunt părinții și bunicii, cei care ne-au dat viață și care nu mai sunt printre noi. În sâmbăta morților, noi, urmașii lor, trebuie să îi pomenim pentru toate cele bune pe care le-au făcut pe pământ, trebuie să ne rugăm și să ne închinăm pentru ei și să dăm câte ceva de pomană pentru sufletul lor adormit.

Cuvântul ”moș” era folosit în popor cu un mare respect pentru bătrâni. Orice copil sau tânăr trebuia să se adreseze bunicului său sau bătrânilor din sat cu apelativul ”moș”. În unele regiuni, nici nu exista termenul de bunic, nepoții adresându-se celor mai în vârstă din familie cu termenul ”tata-moșu”. Iar acest termen nu însemna bătrânețe și neputință, ci înțelepciune, bunătate și îngăduință. Românii își cinstesc în mod deosebit morții, moșii care s-au dus dintre noi, și pentru care au grijă să facă pomeni și să aprindă câte o lumânare la sâmbăta morților.  

Moșii de iarnă și moșii de vară 2023

Moșii de iarnă 2023 sunt primii din an după Nașterea Domnului. Moșii sunt întotdeauna prăznuiți sâmbăta, o zi închinată sufletelor adormite, conform tradiției bisericești.

Moșii de iarnă sau sâmbăta morților de iarnă pică întotdeauna spre finalul iernii, în luna februarie, înainte de Lăsata secului de carne.

Ei sunt urmați de moșii de vară care sunt întotdeauna pomeniți cu o zi înainte de Rusalii, la 49 de zile de la Paște. În calendarul ortodox, Moșii de vară sunt urmați de Pogorârea Duhului Sfânt, care are loc la 50 de zile după Paște. Iar anul acesta, moșii de vară vor fi pe data de 3 iunie.

Când se mai țin sâmbetele morților peste an

În tradițiile noastre creștineștii, moșii sau strămoșii au mai multe praznice, astfel că mulți creștini țin moșii de toamnă, dar și moșii de primăvară. De asemenea, mai sunt și alte sâmbete închinate morților în preajma unor sărbători cu dată fixă, așa cum sunt moșii de Sf. Ilie, moșii de Sântă Maria Mare sau moșii pomeniți în Ziua Crucii.

Moșii de toamnă sunt prăznuiți înainte de a începe Postul Crăciunului, fie în ultima sâmbătă din luna octombrie, fie în prima sâmbătă din luna noiembrie. Moșii de toamnă 2023 vor fi pe data de 4 noiembrie.

Iar moșii de primăvară sunt știuți drept moșii de Florii, pentru că ei se prăznuiesc în sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Floriilor. În anul 2023, se face parastas pentru moșii de primăvară în data de 8 aprilie, ținând cont de faptul că pe data de 9 aprilie va fi Duminica Floriilor și Intrarea Domnului în Ierusalim.   

Indiferent de data la care sunt prăznuiți morții, praznicele lor se țin întotdeauna în zilele de sâmbătă, deoarece sâmbăta a fost coborât trupul lui Iisus în mormânt, după ce a fost răstignit pe Cruce în Vinerea Neagră.

Cum se stabilește praznicul moșilor de iarnă

Praznicele moșilor de peste an se calculează întotdeauna în funcție de data Paștelui și totodată în funcție de Postul cel Mare al Paștelui.

Parastasul pentru moșii de iarnă se va face în fiecare an în sâmbăta dinainte de Lăsatul Secului de carne, care anunță începutul Postului Paștelui.

Moșii de iarnă 2023 se țin pe data de 18 februarie. A doua zi, pe 19 februarie, este Duminica Înfricoșatei Judecăți, când creștinii trebuie să se abțină să mănânce carne. După aceasta, urmează Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză și ouă, iar pe data de 27 februarie începe Postul cel Mare și cel mai lung din an, care ne pregătește pentru Învierea Domnului.

Ce se dă de pomană la moșii de iarnă 2023

Moșii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri înainte de Lăsata Secului

Conform tradiției, sâmbăta morților de iarnă este singurul mare praznic în care se împarte carne. În popor li se mai spune moșilor de iarnă și moșii de piftii, pentru că este o adevărată tradiție să se pregătească mici vase cu piftie de porc și să se împartă în amintirea părinților și bunicilor.

Creștinii care fac pomană la moșii de iarnă, trebuie să pregătească din timp bucatele în vase noi și să meargă la biserică, unde se ține parastas. Ca la orice pomană, nu trebuie să lipsească vasul cu o colivă făcută din grâușor fiert, cu nucă și miere.

Alături de colivă, se mai aduce la biserică un alt vas în care se pun bucate din toate mâncărurile pregătite pentru pomană. De obicei, gospodinele pregătesc la moșii de iarnă 2023 piftie de porc, bucăți de friptură de porc sau de pasăre cu pilaf, orez cu lapte, plăcinte cu brânză, colaci și mere sau prăjituri. În Transilvania, gospodinele dau de pomană chec cu mare, iar în Bucovina, pregătesc plăcinte cu brânză dulce.  

Toate aceste vase trebuie însoțite de un pahar de vin roșu și de o lumânare. În zona Moldovei se mai dă de pomană și un prosop sau un ștergar de bucătărie, alături de bucate.  

Întotdeauna, când se dă un vas cu mâncare de pomană se aprinde lumânarea, lumina ei reprezentând sufletul celor adormiți care așteaptă pe lumea cealaltă, în lumina lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri creștinești în sâmbăta morților de iarnă

Cinstea care li se aduce moșilor în popor face cinste tuturor celor care își pomenesc morții. Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Dincolo de rugăciuni și pomeni, românii au respectat dintotdeauna tradițiile de moși. Datoria oricărui creștin, la moșii de iarnă 2023, este să meargă la biserică și să pregătească din timp câteva farfurii cu pomană. Dar în sâmbăta morților, nimeni nu trebuie să mai gătească, să dea cu mătura sau să facă diverse treburi în gospodărie.

Femeile mai bătrâne din sat spun că, dacă mături prin casă, arunci gunoiul în gura morților, ceea ce reprezintă un mare păcat.

Sâmbăta morților se cinstește prin parastasul de la biserică și pomană, dar și prin rugăciune și odihnă. Femeile nu lucrează, nu spală rufe și nu dau cu mătura. Se spune că cine spală rufe la moșii de iarnă, va tremura tot anul de frig ca piftia.

De altfel este și ultima zi din iarnă în care se mai mănâncă piftie. A doua zi, fiind Lăsata secului de carne, creștinii nu mai pot mânca nici piftie, nici alte preparate din carne. Pot mânca doar ouă și brânză sau lapte.

Dacă mai rămâne piftie de la pomana care se face în sâmbăta morților, ea trebuie aruncată. În caz contrar, se spunea în popor că se întoarce iarna grea cu viscol și nămeți mari, dacă oamenii mâncau piftie de Lăsata secului.

De asemenea, un alt obicei pe care orice creștin îl respectă în sâmbăta morților, este acela de a merge la cimitir la rudele și părinții decedați. Aici, trebuie aprinse lumânări pentru sufletele morților și pot fi aduse mici icoane sau flori de primăvară pentru a cinsti memoria celor plecați dintre noi.

Moșii de iarnă 2023. Rugăciune pentru cei adormiți!

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele răposaților), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter