Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă cascadă din lume

De Unica.ro, pe
Cascada Bigăr, desemnată în anul 2013 de către site-ul The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume, s-a prăbușit. Momentul a fost surprins și publicat pe rețelele de socializare. 

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase cascade din lume, s-a prăbușit. În timp ce Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a transmis că a fost un proces natural, activiștii susțin că incidentul a fost provocat de intervenția oamenilor.

Motivul prăbușirii uneia dintre cele mai importante atracții turistice din România

Mircea Jumunca, activist pentru protecția mediului și ghid turistic, a spus pentru Deutsche Welle că motivul prăbușirii cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca, care, potrivit știrileprotv.ro, a mai spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a respins acuzațiile și susține că prăbușirea s-a produs din cauze naturale. Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, și ar fi cedat sub propria greutate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RNP – Romsilva (@romsilva.rnp)

Citește și: Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Care este povestea ei

Cascada Vălul Miresei, cea mai frumoasă din județul Cluj

Cascada 7 izvoare din munții Bucegi, locul cu apa cea mai pură din lume

Cascada Cailor, locul perfect pentru o drumeție. Unde se află

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr

„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și activist de mediu. Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului. Informați-vă corect”, a transmis Romsilva.

Momentul prăbușirii a fost publicat de Regia Naţională a Pădurilor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RNP – Romsilva (@romsilva.rnp)

Cascada Bigăr și povestea de iubire care a botezat-o

Se spune că demult, pe meleagurile acelea, trăia o familie care nu putea avea copiii. Femeia se ruga zi și noapte pentru un urmaș și așa s-a făcut că într-o noapte a visat o vrăjitoare care i-a spus să meargă la izvorul de sub stâncă și să bea apă de acolo pentru că va naște o fată, însă prețul plătit va fi mare. Dacă va dori să trăiască nu trebuie să o lase să se îndrăgostească vreodată.

Femeia ascultă vocea din vis și peste scurt timp dădu naștere unei fetițe, care în timp s-a transformat într-o fecioară de o frumusețe rară, fiind râvnită de toți flăcăii ținutului. Cum era de așteptat, inima sa începuse să bată pentru un flăcău pe nume Bigăr. Văzând asta, tatăl său, de frica de a nu o pierde definitiv, a închis-o în grota de deasupra izvorului.

Fata plângea și urla zi și noapte, iar vrăjitoarea, auzindu-i strigătele disperate, îi apăru în vis și-i șopti ce trebuie să facă: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, murind odată cu iubita sa.

În ziua de astăzi, mulți îndrăgostiți vin și beau apă de la Cascada Bigăr spre a-și pecetlui iubirea veșnic.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter