EXCLUSIV Anisia Gafton – Cine este omul din spatele celor mai amuzante sketch-uri din online

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 01 martie 2021, 12:50

Am văzut-o prima dată pe sticlă la “Românii au talent”, unde a câștigat premiul de originalitate, iar apoi, pe lista “destinațiilor” ei artistice în lumea televiziunii, au apărut emisiuni precum “iUmor”, “Vorbește lumea”, “Te cunosc de undeva”, “Ferma. Orășeni versus Săteni” sau “Xtra Night Show”.

Anisia Gafton este actriță de comedie, are 33 de ani, s-a născut în Iași și a început să aducă primele surâsuri pe chipurile oamenilor încă de când era în fașă. Show-urile Anisiei de stand-up comedy pe care le face împreună cu partenerul ei de viață, Florin Serghei, comedian la fel de talentat și spumos ca ea, sunt apreciate de zeci de mii de consumatori de veselie și sunt dovada vie că umorul este indicatorul principal al unei vieți frumoase.

Noi ne-am lăsat ghidați de acest indicator și am ajuns în lumea Anisiei Gafton, acolo unde umorul arată ca “o pasare colorată, un fel de papagal cu minte de delfin care și-ar schimba culorile penelor ca un cameleon”.

Un interviu acordat în exclusivitate revistei Unica.

Cum o poți descrie pe Anisia Gafton în câteva rânduri?

Anisia este un copil mic mare. Exact așa sunt eu: mă bucur, râd cu gura până la urechi și fac multe zgomote, nu am răbdare și nu am stare locului, mă murdaresc la gură când mănânc înghețată, iar dacă mă supăr, arunc jucariile pe jos.

Moștenești din familie umorul? Cine glumea cel mai des la voi în casă?

Da. Mama mea are un talent asemănător, imită pe oricine și este ironică, iar tatăl meu este foarte expresiv. Câteodată mă simțeam că fac parte din “Familia Bundy”. Tata este cel care face glume mai multe ca mama. El este câștigătorul trofelui ”Caterica de aur”.

Când și cum ai făcut prima oară pe cineva să râdă?

Din copilărie. Când eram în fașă mă strâmbam. Iar eu nu mă uitam la televizor, ci în oglindă ca să schițez tot felul de expresii. De mică, din scutece, mama râdea de mine, pentru ca zicea ea că „aveam lipici”.

Țin minte că prin clasa a doua am mers în vizită la mătușa mea și m-am gândit să povestesc cum ne bate învățătoarea. Cum pe ea o chema Negru și ne punea la tabla neagră, iar noi  stăteam supărați ca la priveghi. Iar mai  apoi am imitat-o  cum ne vorbește. Mătușa mea s-a prăpădit de râs și mă tot punea să repet. Atunci cred că a fost primul meu moment în care am făcut lumea să râdă ca la spectacol.

Ce părere au avut ai tăi când le-ai spus că vrei să te faci actriță de stand-up comedy?

Nu știau exact ce presupunea acest lucru. Inițial credeau că e un fel de spectacul cum făceau Stela și Arșinel.

Și dacă nu făceai acest pas în viață, ce altă carieră ai fi îmbrățisat?

Cred că mă făceam ori actriță, ori cântăreață. De fapt, făceam ce fac pe lângă stand-up, sketch-uri.

Ai participat la o diverse emisiuni televizate cu audiențe de top, care a fost cel mai jenant/delicat moment de pe platoul de filmare?

O  dată am prezentat emisiunea „Vorbește  Lumea” vreme de o săptămână în locul Adelei Popescu, ea fiind în concediu de maternitate. Timp în care am auzit o poveste care pe mine m-a amuzat teribil, cum că un „cineva, un invitat sau nu dăm nume” a fost la baie și a lăsat lavaliera deschisă, iar microfonul a fost lăsat deschis pe platou și… s-a auzit tot. Povestea mi s-a părut super haioasă, iar cu prima ocazie am spus-o mai departe cuiva din staff destul de important. După ce am terminat de zis „haioșenia” printre hohotele mele de râs, răspunsul persoanei respective mi-a venit de parca mi-a aruncat cu ceva în cap: ”Da! Eu eram”. Mi-a spus acest lucru pe un ton destul de serios. Am amuțit, nu știam dacă glumește sau e serioasă treaba. Nici acum nu știu.

Citeşte şi: Râzi cu gura până la urechi! Momentul de neratat al comediantei Anisia Gafton la Gala Unica 2020

Cum ai simțit experiența ”Ferma”? Ai repeta-o?

„Ferma” a fost o experiență pe care o întâlnești o dată în viață.

De atunci prețuiesc mai mult orice – mâncare, bunic, pisic -, nu mă mai plâng atât de repede de orice, iar dacă am un disconfort mă gândesc că pot să rezit. Acum am căpătat mai multă experiență în ceea ce privește oamenii, în general.

Înainte, dacă nu era destul de moale și cald patul, dădeam ochii peste cap mai ceva ca shoturile moldovenești, dar de când am fost la „Ferma” unde am dormit în paie cu o gașcă de gângănii pe mine și fără acoperiș, cu toate că afară ploua, acum pentru mine tot ce aș avea nevoie pentru un somn odihnitor este o scândură, o umbrela și un băț (să mă apăr de câini). Și, da, aș repeta experiența!

Care este cea mai bună glumă cu moldoveni pe care ai auzit-o vreodată?

Prima dată când am auzit-o mi s-a părut interesantă această glumă: „De ce sunt moldovenii cei mai nesănătoși? Pentru că mănânca toate E-urile – „pâini” , “sari” …

Cochetezi în numerele tale de stand-up și cu cântatul. Te-ai gândit vreodată să te apuci serios de cântat? Și dacă da, cu cine ai vrea să faci un duet?

Foarte multa lume m-a îndemnat să cânt, deși nu cred că e momentul. Poate puțin mai târziu. Aș vrea să fac duet cu Delia!

Serghei, partenerul tău de viață, este și partenerul de scenă. Cum s-a întâmplat povestea voastră de dragoste?

A venit, cumva, natural. Când împarți cele mai bune și cele mai proaste momente pe scenă, la un moment dat se creează ceva. Noi am fost mereu profesioniști și nu ne-ar fi trecut prin gând așa ceva. Dar uite că s-a întâmplat.

Este ceva ce ai schimba la el? El crezi că ar schimba ceva la tine?

El la mine ar schimba mașina, iar la mașină uleiul. Glumesc, ar schimba punctualitatea, să nu mai fiu așa prietenoasă cu toată lumea, să nu mă mai entuziasmez ca un copil din orice.  Eu aș schimba la el severitatea. Da, e cam sever câteodată. De exemplu, eu când văd că ninge afară și încep să exclam „ninge, ninge afară!” el niciodată  nu îmi dă drumul înapoi în casă. Glumesc din nou, evident. Dar tot sever rămâne.

Vă gândiți la căsătorie, la copii?

Da, avem ceva planuri. Încă de la început aveam.

Cât de important este simțul umorului într-o relație de cuplu?

Cred ca este foarte important. Schimbă toată atmosfera din casă. Dacă lucrurile sunt făcute cu tensiune și stres, relația capătă același înveliș ca emoțiile negative pe care le manifești. Umorul e spontan, tot timpul aduce ceva nou în discuție. Și cel mai important e că îți colorează viața indiferent de moment. Oamenii ar trebui să învețe să râdă mai mult, cum învață pentru a se perfecționa în orice domeniu.

Cred că lumea ar trebui să ia râsul ca pe un job serios: “Ia să văd în fișa de contabilitate, cât am râs azi? A, nu mi-am îndeplinit targetul… Hai că diseară mă duc la un stand-up cu Anisia și Serghei”.

Citește gratuit ediția de martie a revistei Unica. O găsești AICI 

Pe plan artistic din ce vă inspirați când vă pregătiți numerele?

Din viață, din ce trăim, din ce ni s-a întâmplat și din ce observăm în jurul nostru.

Ce proiecte profesionale aveți pentru viitor?

Să realizăm cât mai multe sketch-uri virale, să îmbunătățim calitatea imaginii, a scenariului și să ne mărim echipa (aici nu mă refer la mine, că urmează să fac copii).

Care sunt subiectele la care publicul reacționează cel mai bine?

Relațiile, diferențele dintre bărbați și femei, și, în general, ce te reprezintă cel mai bine pe tine ca artist  comedian. Poți vorbi despre lucruri banale, dar dacă privești problema dintr-un unghi diferit și neașteptat se va produce efectul amuzant.

De ce crezi că tu și Serghei ați ajuns la inimile oamenilor? Ce le place cel mai tare la voi?

Contextul actual favorizeaza umorul, iar noi muncim foarte mult pentru acest lucru. Dacă muncești constant și cu aceeași pasiune, lucrurile se materializează până la urmă. Iar oamenii cred că ne plac pentru că suntem talentați, sinceri și pasionați de ceea ce facem.

Cine consideri că este cel mai mare comedian din toate timpurile? Și dacă ai putea să-l întâlnești să-i pui o întrebare, care ar fi aceea?

Sunt mulți. Cred ca Eddy Murpfy, Robin Williams, Jimm Jefrie, Dave Chappelle. Iar întrebarea ar fi: „Nu mă iei și pe mine în deschidere?”

Dacă umorul ar fi o ființă vie, cum ar arăta, după părerea ta?

Ca o pasare colorată, un fel de papagal cu minte de delfin care și-ar schimba culorile penelor ca un cameleon.

Femeile au uneori și zile în care nu le place nimic la ele. Ai anumite trucuri de înfrumusețare la care apelezi în astfel momente?

Da, tot ce există momentan, tot ce înseamnă să pot da “un var” pe față, să intru, cum ar veni, în renovarea de primavară. Unde e prea banal, tragem o dungă, unde e prea multă umbra, punem iluminator, unde sunt prea multe colțuri, șlefuim la rotund. Merg și pe la salon pentru față, pentru proceduri de hidratare a pielii și pentru proceduri mai dureroase cum ar fi epilarea, pensatul etc. Cred că pentru femeile care consideră procedurile de acest gen o „relaxare”, după ce ies pe ușa salonului, să le trimiti la razboi este floare la ureche.

Se știe despre moldovence că sunt bucătărese desăvârșite. Gătești? Este vreun fel de mâncare cu care l-ai dat pe spate pe Serghei?

Gatesc și constant eșuez,  dar și când le nimeresc, sunt bomba lui Saddam. Pe Serghei îl dau pe spate cu un gulaș pe care îl fac după reteța proprie, pe care o improvizez mereu.Tot ce îmi trebuie este doar o inspirație, o expirație și o gură de vin .

Câteva cuvinte pentru cititorii Unica?

Mă bucur că sunteți o comunitatea atât de frumoasă, cu un public atât de drag mie. Și mă bucur mult că am răspuns acestor întrebari. Bunica mea cumpăra constant revista „Unica”, iar eu mă simt onorată că am participat la acest interviu și cred ca ar fi fost mândră de mine să vadă acest articol.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter