De unde ar fi început, de fapt, pandemia de COVID-19. Ce a dezvăluit un expert OMS

De Unica.ro, pe

De unde a început pandemia de COVID-19? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor de mai bine de un an și jumătate și în jurul căreia s-au făcut o mulțime de speculații. Un expert OMS a dezvăluit în cadrul unui interviu care ar putea fi pacientul zero.

După nenumărate speculații cu privire la izbucnirea pandemiei care a ucis peste 4 milioane de oameni din întreaga lume, doctorul danez Peter Ben Embarek, șeful echipei de experți OMS care a anchetat originea virusului, a lansat ipoteza că pandemia de COVID-19 ar fi pornit totuși dintr-un laborator chinez din Wuhan, după ce „un angajat a fost infectat pe teren în timp ce preleva diferite eşantionane/mostre”.

Embarek crede că cercetătorul de la laboratorul din Wuhan ar fi putut fi infectat de un liliac, în timp ce încerca să recolteze de la acesta mostre pentru studii ştiinţifice, potrivit Digi24. Nu s-a găsit însă o dovadă clară care să ateste vreo legătură directă între pandemie și studiile asupra liliecilor pe care cercetătorii chinezi le fac în laboratoarele din provincia Wuhan.

Citește și: Actorii Lily-Rose Depp și Austin Butler, surprinși sărutându-se pe străzile din Londra

Gina Pistol, fotografie rară cu zâmbetul fiicei sale, Josephine Ana

Larisa Udilă a născut! Primele imagini cu fiul modelului, Milan

Andreea și Cabral Ibacka au dezvăluit sexul celui de-al doilea copil? „Cabral ai stricat surpriza!”

Care ar fi factorii declanșării pandemiei de COVID-19

Chiar dacă nu au reușit să stabilească modul în care s-au întâmplat lucrurile, experții OMS sunt de părere că totul ar fi pornit de la lilieci. Totodată, şeful comisiei de anchetă a OMS crede că pe lângă laboratorul Institutului de Virusologie din Wuhan, ar mai exista un alt laborator, coordonat de Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.

Potrivit lui Embarek ar fi patru scenarii ce stau la baza izbucnirii pandemiei de COVID-19, cum ar fi că un liliac a infectat direct un om, un om s-a infectat indirect, prin intermediul unui obiect/produs contaminat iniţial de liliac, un liliac a infectat alt animal care, la rândul său, a infectat apoi un om sau totul a început într-un laborator din Wuhan.

În ceea ce privește probabilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator, expertul danez crede că „o astfel de ipoteză sugerează că există o eroare umană, iar ei (chinezii) nu ar fi acceptat să recunoască aşa ceva. Acest lucru are legătură cu mentalitatea locală, conform căreia sistemul e considerat infailibil şi totul trebuie să funcţioneze perfect.”

China a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter