Cum să scrii un acatist la biserică și cu ce te ajută!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 14:48

Credincioșii ortodocși folosesc acatistul, pomelnicul și sărindarul pentru a-și pomeni morții, dar și pentru a se ruga pentru cei vii. Însă nu toți știu cum trebuie să scrii un acatist, care este ordinea numelor și ce trebuie să menționezi pe biletul lăsat la biserică.

Cuprins

Află care este semnificația unui acatist, la ce te ajută și cum să scrii corect un acatist pe care îl vei lăsa la biserică preotului paroh.

Mulți credincioși știu că acatistul este un bilet pe care scrii numele celor pentru care te rogi și care vor fi pomenite după slujbă de către preot. Dar cei mai mulți credincioși nu știu cum să scrie corect un acatist și la ce ajută.

Ce este acatistul și de ce are două semnificații

Acatistul este un termen strict bisericesc, cu două semnificații aparte. În primul rând acatistul este o slujbă cu imnuri de laudă, închinată Sfintei Treimi, Mântuitorului, Maicii Domnului sau marilor sfinți făptuitori de minuni așa cum este acatistul Sf. Nicolae.

Slujba acatistului este o slujbă complexă, în care preotul aduce aminte de minunile și binecuvântările pe care le-am primit de la Maica Domnului sau de la sfinți. În timpul slujbei, sunt cântate mai multe imnuri de laudă și se spun mai multe rugăciuni către sfântul respectiv.

Slujba acatistului se ține adesea în ziua în care este praznicul sfântului pomenit sau la marile sărbători când ne închinăm lui Isus Hristos sau Maicii Domnului.

Totodată, acatistul este și un bilet pe care credincioșii notează numele celor dragi pentru care au venit să se roage la biserică. Pe lângă acatist, se lasă la biserică lumânări, prescuri și tămâie, împreună cu un bănuț pentru cei morți.

Biletul are rânduiala lui, de aceea este bine să știi să scrii un acatist în mod corect, citeț și simplu, pentru a fi ușor citit de către preot după slujbă.

Acatist, pomelnic și sărindar

Pentru cei mai mulți credincioși, acatistul este biletul pe care notează numele celor vii și celor adormiți din familia lui și dintre prieteni.

Foarte asemănător cu acatistul, pomelnicul este tot un bilet pe care putem trece numele celor adormiți pentru care ne rugăm către Dumnezeu. Pomelnicul se poate face și pentru cei morți și pentru cei vii. La Sfânta Liturghie se pomenesc și cei adormiți, și cei vii. Dar la slujba parastasului se aduc doar pomelnice pentru cei morți, iar la slujba acatistului se pot aduce pomelnice sau acatiste și pentru cei vii, și pentru cei morți.

Sărindarul este un pomelnic deosebit care se citește la 40 de liturghii. Termenul vine din limba greacă și înseamnă ”40”. Așadar, credincioșii pot aduce la biserică un sărindar, iar preotul va citi acest sărindar timp de 40 de liturghii la rând. Odată cu sărindarul, credincioșii aduc la biserică și diferite prinoase sau daruri (vin, colaci, ulei, zahăr, făină, mirodenii etc.) În ziua în care se oficiază cea de a 40-a pomire, se face totodată și parastas, iar această slujbă se numește ”dezlegarea sărindarelor”.

Cum să scrii un acatist după rânduiala bisericească

rugaciune

Credincioșii români numesc acatiste notițele pe care le lasă în biserică pentru a fi pomeniți toți cei dragi, familia lor, rudele și prietenii pentru care se roagă, precum și cei care nu mai sunt.

Acatistul trebuie să cuprindă în partea de sus data la care este lăsat la biserică și numărul de zile pentru care vrei să fie citit după slujbă. Unii credincioși notează 7 zile, alții 10 sau chiar 30 de zile.

Sub dată și numărul zilelor, la mijloc, se scrie citeț ”Acatist” și se menționează dacă este pentru vii sau pentru morți. Dacă vrei să menționezi și pe cei vii, și pe cei morți, numele celor vii se trece într-o coloană în stânga paginii, iar numele celor adormiți într-o coloană în dreapta paginii.

Apoi sunt notate prenumele celor pentru care te rogi, dar trebuie să fii atentă la ordinea lor.

În ce ordine se scriu numele menționate pe un acatist

Puțini creștini știu că, atunci când scrii un acatist, lista de nume trebuie să cuprindă numai numele de botez, fără nume de familie, porecle sau nume de alint.

O altă condiție importantă este ca lista de nume să înceapă cu numele preotului care te-a botezat și cu numele preotului paroh, menționate drept ”părintele X” și ”părintele Y”.

După numele preoților, sunt trecute în ordine prenumele după cum urmează:

– părinții,

– nașii de cununie și de botez,

– soțul/soția,

– copiii,

– prenumele socrilor

– frații și surorile

– unchii și mătușile

– verișorii

– cumnații

– alte rude apropiate,

– prenumele prietenilor.

Rugămintea de la finalul acatistului

După ce scrii un acatist, cu toate numele pe care dorești să le pomenești în rugăciunile tale, este bine să scrii la final o scurtă rugăciune.

”Mulțumim Domnului pentru toate cele pe care ni le-a dăruit și ne rugăm pentru…”, iar fiecare scrie după nevoi ”sănătate, liniște, izbăvirea păcatelor, copii și familie, ajutor și mântuire”.

Dacă acatistul este scris doar pentru morți, la finalul listei de nume se menționează ”cu tot neamul lor cel adormit”.

Iar pe ultimul rând, se trece ”Amin!”

De ce este bine să dai acatiste la biserică

Acatistele sau pomelnicile te ajută să te rogi pentru toți cei dragi, pentru sănătatea și pentru liniștea lor, pentru iertarea păcatelor, dar și pentru iertarea păcatelor tale. De notat că acatistele nu se dau pentru câștiguri la lotto, averi, mașini sau case!

Când preotul citește acatistul după slujbă, el mijlocește rugăciunile tale către Dumnezeu și gândurile tale bune pentru cei pentru care te rogi. De aceea, rugăciunile tale trebuie să continue acasă, după slujbă. Dacă ai lăsat un acatist la biserică, nu înseamnă că misiunea ta s-a încheiat. Trebuie să te rogi în continuare și pentru cei vii, și pentru cei adormiți, chiar dacă preotul va citi acatistul timp de mai multe zile pentru tine.

De asemenea, îți vei face o mare pomană, dacă treci în acatist și numele unei vecine sau al unei persoane sărmane pe care nu o pomenește nimeni. Fii milostivă cu cei care nu mai au pe nimeni sau cu cei care au murit singuri și pomenește-i și pe ei atunci când scrii un acatist.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter