Cum ajungi stewardesa! Condiții de lucru și cursuri de calificare

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 26 octombrie 2022, 16:39

Îți place să zbori cu avionul, îți place să călătorești în fiecare zi spre alte destinații și să petreci timpul liber prin hoteluri? Atunci poți încerca să ajungi stewardesă, așa cum visează multe tinere din România.

Cuprins

Companiile aeriene pun o mulțime de condiții să ajungi stewardesă, cursurile nu sunt ușoare, dar satisfacția de a fi însoțitor de zbor și de a duce o viață cu totul ieșită din comun este foarte mare. Dacă ești sigură că poți avea o viață mereu pe drumuri, că ești dispusă să călătorești pe distanțe mari zi de zi și să ajungi acasă sporadic, atunci poți încerca una dintre cele mai interesante meserii din lume.  

Cele mai multe companii aeriene oferă stagii de pregătire care pot dura câteva luni și recrutează personal chiar din rândurile celor mai buni cursanți. Testele și examenele finale sunt mai complicate decât s-ar crede, dar tinerii ambițioși le pot face față cu brio.  

Ce condiții trebuie să îndeplinești să ajungi stewardesa

Stewardesa

O sănătate robustă și condiție fizică

Condiția fizică și aspectul plăcut sunt foarte importante dacă vrei să ajungi stewardesa. Cele mai multe companii aeriene impun anumite condiții legate de înălțime pentru fete și angajează în general tinere cu o sănătate robustă și cu un aspect fizic plăcut.

Nu trebuie neapărat să ai talie de manechin, dar este bine să ai o înălțime de minim 157 de cm. Sunt și companii aeriene care preferă tinere mai înalte și cu un corp zvelt, fără cusur.

Condiția fizică este foarte importantă și trebuie să ai un stil de viață sănătos, pentru a face față programului obositor și călătoriilor în aer.

Tinerele care au diverse probleme de sănătate, cele care au probleme cu inima, cele care au diabet sau boli de tiroidă trebuie să se gândească de două ori înainte de a-și dori această meserie și să ceară sfatul unui însoțitor de zbor cu experiență.

Vârsta admisă

Cele mai multe companii aeriene acceptă stewardese foarte tinere, începând de la 18 ani. Companiile din Orient angajează însoțitori de bord cu vârsta minimă de 21 de ani.

În general, o stewardesă poate lucra până la 40 de ani, iar în companiile arabe vârsta maximă admisă se pare că este de 35 de ani.

Înălțimea necesară

Tinerele sau tinerii care vor să fie însoțitori de bord trebuie să fie suficient de înalți pentru a ajunge cu ușurință la butoanele sau rafturile amplasate în partea superioară a avioanelor. Pe de altă parte, o talie înaltă și zveltă este necesară și pentru a te strecura pe culoarul îngust dintre scaune și pentru a manevra cărucioarele în care se aduc băuturile și gustările în avion.

Dar înălțimea variază de la o companie la alta. Iată câteva repere:

Ryanair – 157 cm (max 188 cm)

Wizz Air – 210 cm (desculță, pe vârfuri, cu mâna dreaptă ridicată)

Etihad Airways – 212 cm (desculță, pe vârfuri, cu mâna dreaptă ridicată)

Qatar Airways – regula celor 212 cm (să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri)

Emirates – minim 160 cm și “regula celor 212 cm” 

Flydubai – 158 cm minim

Problemele de vedere

În general, însoțitorii de zbor trebuie să aibă o vedere foarte bună și ochii ageri. Dacă în urmă cu 10 – 15 ani, abia se acceptau însoțitori care purtau ochelari, astăzi condițiile sunt mai lejere. Multe companii acceptă stewardese care poartă ochelari cu dioptri până la -/+ 2 sau chiar -/=4.

Abilitățile de înot

Orice însoțitor de bord trebuie să știe să înoate bine, în situația extremă în care avionul se prăbușește în mare sau în ocean. De aceea, înotul este o condiție pe care o impun toate companiile aeriene. Dacă nu știi să înoți, este cazul să mergi să faci cursuri de înot și să te antrenezi susținut până când devii foarte sigură pe tine în apă și te simți capabilă să îi salvezi pe cei din jur de la înec.

În cadrul cursurilor, se fac și astfel de simulări în care stewardesele trebuie să știe să înoate foarte bine, fie că poartă sau nu vesta de salvare.

Tatuaje și piercinguri

Însoțitorii de bord nu este bine să fie tatuați sau să poarte cercei în nas, buric sau buze. Sunt companii care acceptă tatuaje numai dacă acestea nu se văd din uniformă. Dar companiile de linie, care au standarde ridicate, nu acceptă sub nicio formă tatuajele.

Educația și pregătirea școlară

Fluența în limba engleză este foarte importantă, iar cunoașterea altor limbi de circulație internațională este un mare avantaj. Așadar, tinerele care vorbesc fluent engleza și stăpânesc franceza, germana sau spaniola vor avea șansa mai mari.

Multe stewardese visează să lucreze la companiile mari din Orient, așa cum este Emirates, de aceea câteva cursuri de limba arabă sunt binevenite. De asemenea, o facultate în domenii precum Geografie, Comunicare, Jurnalism, Limbi străine sau Turism ar fi un avantaj pentru orice candidat.

Cei mai mulți tineri aplică pentru cursurile de însoțitori de bord de îndată ce termină liceul. Așadar, este suficient să ai 18 ani pentru a te înscrie la cursuri, dacă vrei să ajungi stewardesa. Dar este bine să ai și o educație solidă și o memorie foarte bună deoarece vei învăța aproape totul despre avioane, despre intervenții în caz de accidente și despre tehnicile de salvare.

Experiența anterioară, un avantaj

Mulți recrutori din companiile aeriene preferă tinerii care au deja o anumită experiență și au mai lucrat în domenii conexe fie în campanii de voluntariat.

Meseria de stewardesa presupune interacțiunea cu diverse tipologii de oameni, inclusiv cu oameni suferinzi, nervoși sau agresivi. Tinerii care au mai lucrat cu publicul, cei care au experiență în relațiile cu publicul, vânzări, cosumer care, hoteluri sau restaurante vor avea un avantaj la angajare.

Alte abilități necesare

Dacă vrei să ajungi stewardesă, nu este suficient doar să obții o diplomă de calificare. Pe lângă toate cursurile despre partea tehnică a avioanelor, cursurile de intervenție în cazuri extreme și detaliile medicale, trebuie să ai multe alte abilități de relaționare.

O stewardesă trebuie să știe să comunica cu oamenii, trebuie să fie mereu senină, zâmbitoare, deschisă și empatică. Trebuie să intervii cu răbdare și fermitate când oamenii intră în panică, când li se face rău în avion, când copiii se sperie și plâng.

Abilitatea de a gestiona tot felul de situații este foarte importantă, inclusiv situații în care un pasager devine recalcitrant și refuză să respecte ordinele căpitanului.

Nu în ultimul rând este important să faci față unui program obositor, cu multe curse de zbor și pauze limitate, dacă vrei să ajungi stewardesa.

Condițiile generale solicitate de companiile aeriene

Vârsta: minim 18 ani

Înălțimea: regula de 210 sau 212 cm

Educație: diploma de balaureat

Limbi străine: fluența în limba engleză

Acte necesare: buletin și pașaport fără restricții de circulație

Alte abilități: înotul, cursuri de prim ajutor

Alte condiții eliminatorii dacă vrei să ajungi stewardesa

Este indicat să locuiești la o distanță de maximum 60 de minute față de aeroport.

Să nu ai tatuaje sau piercing-uri în zone vizibile.

Să ai o vedere cât mai bună, iar dacă porți ochelari să ai dioptrii de cel mult +/- 4

Să nu ai semne din naștere vizibile, cicatrici sau arsuri, urme inestetice de la operații la vedere pe față și pe mâini sau pe gât/decolteu.

Să nu ai probleme cu dantura: dinții lipsă, cariile, aparatul dentar nu sunt acceptate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter