Consumul de alcool la volan. În ce țări este tolerat și în ce cantitate

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 09 noiembrie 2022, 16:27

România are toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan, cu toate acestea suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de victime în traficul rutier. Multe alte țări permit consumul unei cantități mici de băuturi alcoolice când te urci la volan, fără să înregistreze un număr record de accidente și victime.

Cuprins

Consumul de alcool la volan este interzis cu desăvârșire în țara noastră, dar este tolerat în multe alte state europene, unde șoferii sunt mult mai responsabili și numărul de accidente mult mai mic. Tot mai răspândit începe să devină și consumul de droguri la volan, pentru care de asemenea legislația românească are o toleranță zero.

Legislația românească și alcoolul la volan

Multe state din Europa de Vest sunt tolerante în ceea ce privește consumul de alcool la volan. Cele mai drastice legi se întâlnesc în Europa de Est unde șoferii care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sunt amendați penal cu sume usturătoare sau rămân fără permisul de conducere, în funcție de gravitatea faptei.

Fiecare țară din Europa are legile ei cu privire la toleranța alcoolului în trafic. România se numără printre țările în care incriminează consumul de alcool la volan, alături de alte șapte state europene.

În țara noastră, șoferii depistați cu o alcoolemie cuprinsă între 0,01% – 0,04% primesc amenzi contravenționale, iar cei depistați cu o alcoolemie de peste 0,08% se aleg cu dosar penal și pot face închisoare între 1 și 5 ani.  

Cu toate acestea, România înregistrează cel mai mare număr de morți pe șosele, care a ajuns în ultimii doi ani la 95 de victime/1.000.000 de locuitori. La acest capitol, România este urmată de Bulgaria, Croația și Letonia.

Alte șapte state europene care interzic consumul de alcool la volan

  • Cehia
  • Slovacia
  • Ungaria
  • Croația
  • Estonia
  • Ucraina
  • Rusia 

Țări tolerante în ceea ce privește consumul de alcool la volan

Statele din vestul Uniunii Europene au o legislație mai permisivă în ceea ce privește băuturile alcoolice și condusul. În multe state occidentale ai voie să consumi o bere sau un pahar de vin înainte de a conduce mașina. Se consideră că procentul de alcool este mult prea slab pentru a afecta reacțiile și buna judecată a unui șofer.

Marea Britanie, Grecia, Spania, Estonia și SUA se numără printre statele cele mai permisive. În Marea Britanie este permisă o alcoolemie de 0,08%, la fel ca în multe state americane. În Grecia, Spania și Estonia se admite o alcoolemie de 1%, dar dacă șoferul care a băut provoacă un accident grav, el va răspunde penal și va rămâne fără permis.

Ţări cu toleranță 0,02%

China, Estonia, Polonia, Suedia, Puerto Rico

Excepție: în Puerto Rico toleranța de 0,02% nu se admite pentru şoferii între 18 şi 20 de ani.

Ţări cu toleranţă 0,03%

India, Serbia, Japonia.

Ţări cu toleranţă 0,04%

Lituania.

Excepție: pentru şoferii care au permis de numai 2 ani, toleranța este de 0,02%.

Ţări cu toleranţă 0,05%

Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Israel, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia.

Excepție: în Germania, toleranța este zero pentru șoferii începători și pentru cei profesioniști; dacă aceștia sunt implicați într-un accident rutier sau dacă au fost prinși circulând cu mare viteză, limita este redusă la 0,03% și se vor alege cu dosar penal.

Ţări cu toleranță 0,08%

Malta, Mexic, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

Excepție: în SUA, limita legală poate varia în funcţie de fiecare stat, însă nu va fi niciodată mai mare de 0,08%

Cât de repede ajunge alcoolul în sânge

Consumul de alcool la volan. În ce țări este tolerat și în ce cantitate

Condusul sub influența alcoolului este periculos, mai ales în condițiile în care fiecare persoană are reacții diferite atunci când consumă băuturi alcoolice. Sunt persoane care nu sunt afectate, dacă beau un pahar de bere, dar cei mai mulți oameni au reacții încetinite, iar judecata lor este afectată, chiar dacă au consumat o cantitate mică de alcool.

Iată cât de repede ajunge alcoolul în sânge și cum ne afectează: 

  • 0,15 g/litru: organismul va reuși să reducă concentrația de alcool într-o oră;
  • 0,30 g/litru: sunt afectate gândirea, percepția și reflexele;
  • 0,50 g/litru: riscul unui accident cu mașina crește de două ori;
  • 0,80 g/litru: riscul unui accident crește de zece ori;
  • 1,20 g/litru: riscul unui accident crește de 35 de ori.

Ce efecte produce consumul de alcool la volan

Chiar dacă te afli într-un stat care permite un consum minim de băuturi alcoolice la volan, este indicat să te abții. Ori de câte ori consumi o băutură alcoolică, chiar și un mic pahar de bere slab alcoolizată, percepția și reflexele tale nu mai sunt la fel.

Iată cum te afectează alcoolul când te urci la volan, chiar dacă ție ți se pare că nu ai nicio reacție:

  • Câmpul vizual este mai redus, iar percepția obiectelor de la periferia vederii este și ea redusă, astfel riști să nu reacționezi imediat pentru a preveni un accident;
  • Se instalează o stare de curaj și chiar euforie care te face mai puțin vigilent și prudent la volan;
  • Scad toate reflexele bune și viteza de reacție
  • Se instalează o stare de moleșeală și somnolență care poate favoriza producerea unui accident grav, care îți pune și ție viața în pericol, și pe a celor din jur.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter