Confesiunea Magdei Cârneci

De Unica.ro, pe

FEM este o carte mai aparte, şi jurnal şi proză realistă şi experienţă vizionară, o carte care s-a cerut scrisă cu orice preţ, în pofida a multe dificultăţi şi amînări.
FEM este o mărturie ficţională despre înmugurirea şi înflorirea feminităţii într-o tînără femeie actuală, care se numeşte pe sine Şeherazada şi care vrea să transmită, prin confesiuni şi povestiri înlănţuite, ceva esenţial despre fiinţa sa, iubitului ei care o părăseşte.

Dar FEM nu e doar romanul unei poveşti de dragoste ratate, deşi are elemente de acest fel, ci e un cocktail de genuri literare care relatează întîmplări stranii şi trăiri dintre cele mai intime legate de creşterea întru feminitate. O feminitate pe care eu o privesc generic, cu etapele ei inevitabile, cu suferinţele şi extazele ei, dar şi cu posibilitatea pe care ea o oferă pentru ca anumite „arhetipuri spirituale” să se manifeste în fiinţa noastră.

Arhetipurile sunt, cum se ştie, tipare psihice ancestrale şi imagini interioare profunde, pe care inconştientul colectiv le manifestă prin fiecare din noi. Eu vorbesc în FEM despre feminitate, dar viziunile povestite vor să stîrnească anumite stări şi deschideri spirituale şi în bărbaţi, căci abia împreună, prin trup şi prin spirit, femeile şi bărbaţii pot reconstitui omul integral, omul universal. În acest sens, FEM e o carte care îşi propune să provoace în cititor gustul transcenderii de sine şi convingerea că o stare mai înaltă a fiinţei e un drept al nostru din naştere, e o bucurie adevărată, la care toţi putem avea, măcar din cînd în cînd, acces.

(Confesiunea Magdei Carneci porneste de la romanul FEM, aparut recent la editura Cartea Romaneasca)

Magda Cârneci (n. 1955) a publicat mai multe volume
de poezie: Hipermateria (1980),  O tăcere asurzitoare (1984), Haosmos (1992), Poeme politice (2000).

A mai publicat volume de eseuri: Arta anilor ’80. Texte despre postmodernism (1996),  Art of the 1980s in Eastern Europe. Texts on Postmodernism (1999), Poetrix. Texte despre poezie şi alte eseuri (2002).

În limbi străine, a publicat volumele Psaume (1997) şi Trois saisons poétiques (2008), în franceză; Chaosmos (2004),  în olandeză; Chaosmos (2006),
în engleză.

A publicat proză în franceză în volumele colective Paris par écrits (2002) şi Le sacré aujourd’hui (2003). A coeditat lucrarea colectivă Perspectives roumaines. Du postcommunisme à l’intégration européenne (2004).

În 2007, a mai publicat Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 la Editura L’Harmattan din Paris.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter