INTERVIU. Ce se „poartă” anul acesta în materie de design interior? Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ne-au dat toate detaliile

Ultimul update Joi, 25 august 2022, 12:00

Fiecare an vine la pachet cu noi tendințe, atât în modă, make up, cât și în design interior. Cum adaptăm tendințele propriilor nevoi și dorințe ne-au explicat arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi.

Ce se „poartă” anul acesta în materie de design interior?

Alina Vîlcu: Eu aș începe prin a spune că se poartă să nu îți pese de ce se poartă, în sensul în care insist ca oamenii să pună accentul pe ei, pe ce este relevant și valoros pentru ei, și să exprime în casele lor acea poveste, care da, de multe ori poate este o poveste care nu se înscrie în trend-uri. Totuși, este pozitiv să înțelegem tendințele generale, pentru a ști cum ne raportăm la ele și pentru a înțelege ce de acolo ni se potrivește și putem declina.

Trebuie să înțelegem tendințele ca pe niște răspunsuri ale căutărilor și nevoilor mai profunde ale omenirii, nu ca pe niște reguli pe care le anunță designerii pentru o anume perioadă. Așadar, cum omenirea se confruntă cu o reîntoarcere către natură, o căutare de stabilitate, pentru ancore solide, dar și cu o nostalgie pentru etapele din istoria recentă, când existența era worry free (cum ar fi anii ’70), găsim aceste lucruri exprimate în interioarele noastre ca: forme curbe și prietenoase, culori de pământ, mai ales maroniu, texturi prezente și orice element își are punctul de plecare în natură.

Alina Vîlcu: „Totul este ok atât timp cât spune o poveste”

INTERVIU. Ce se „poartă” anul acesta în materie de design interior? Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ne-au dat toate detaliile

Pe de altă parte, există o preocupare pentru a uni spațiul exterior cu cel interior (fie că vorbim de un mic balcon sau o curte), de a decora aceste spații exterioare cu aceeași preocupare pe care o dăm celor în interior. Regăsim un anume maximalism în exprimarea cromatică, forme sculpturale în overall design și asocieri neobișnuite de stiluri. Totul este ok atât timp cât spune o poveste.

Toate aceste elemente se subscriu conceptului generic de sustenabilitate (de la recontextualizarea obiectelor vechi, la finisaje prietenoase cu noi și cu planeta sau la folosirea tehnologiei pentru a minimiza consumurile și a crește confortul) despre care mă bucur că din ce în ce mai mulți oameni îl îmbrățișează. Ar mai fi câteva lucruri de spus, dar îl las și pe Omid. Întotdeauna avem grijă să păstram o dinamică echilibrată atunci când livrăm înțelepciuni. Glumesc. 🙂

Omid Ghannadi: „Cea mai actuală tendință, singura care nu se demodează, sunt ordinea și curățenia”

Omid Ghannadi: Îmi este dificil să mă raportez la tendințe când, pentru mine, design-ul se simte și se gândește în raport cu un context și o inspirație. Probabil că de aici pornesc tendințele, dintr-un izvor comun de inspirație.

Cred că, în ultimii ani, design-ul s-a întors către o simplificare, o epurare chiar, pentru a compensa agitația lumii în care trăim. Dacă acum ceva ani cu toții căutam excepționalul în design, să facem ceva nemaivăzut, acum este un alt mod de a gândi creația, în raport cu locul unde apare, nevoile utilizatorilor săi și contextul cultural general.

Îmi place acest curent al simplității care se așază peste noi, este probabil ce avem cu toții nevoie acum, de culori calde și desaturate, mobilă confortabilă, dar ușor de întreținut, și, din nou, de ordine și organizare. 😊

INTERVIU. Ce se „poartă” anul acesta în materie de design interior? Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ne-au dat toate detaliile

O spun de fiecare dată când am ocazia, cea mai actuală tendință, singura care nu se demodează, sunt ordinea și curățenia. Deși înțeleg și gust obiectele decorative în număr mare, cât mai mare, trebuie să fie o logică și o disciplină chiar și în lucrurile pe care le adunăm și expunem, altfel e doar haos. Iar haosul ne schimbă starea de spirit în feluri nebănuite.

Un mediu curat, ordonat, este un mediu controlat, care te calmează și te protejează. Iar acest mediu este un fundal perfect pentru obiectele cu poveste, acele obiecte care ne aduc fericire, artă, poze, etc.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter