Ce greșeli să eviți când iei masa la restaurant! Reguli de bun simț

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 14 septembrie 2022, 11:09

De la toastul cu pahare de suc, până la tonul ridicat, trebuie să evităm tot felul de greșeli pe care le poți face când iei masa la restaurant. Iată câteva reguli de etichetă care se respectă în locurile din întreaga lume!

Cuprins

Așteaptă să fii condus la o masă!

Restaurantele foarte populare, care abia fac față solicitărilor au o politică de bun simț: pun la ușă un indicator care te roagă să aștepți până când un angajat găsește o masă liberă pentru tine.

Dacă observi mese libere, așteaptă să fii preluat de cineva care te va conduce în sală. Dar, dacă observi că toate mesele sunt ocupate, nu aștepta prea mult la ușă. Mai bine faci o plimbare scurtă și revii. Prezența mai multor clienți la ușă poate fi stresantă pentru cei care se află deja la interior!

Nu trage de timp!

Ți s-a întâmplat să vezi vreodată unul sau doi clienți care trag de timp și ocupă o masă, deși nu au decât un pahar de apă în față? Ei bine, se întâmplă. Sunt și astfel de oameni. Dar tu nu trebuie să te numeri printre ei.

Dacă ai luat masa deja, rămâi pentru un desert sau pentru o cafea, dar nu trage de timp fără să mai comanzi nimic, mai ales dacă observi clienți noi care caută mese libere.

Nu strănuta în șervetele de bumbac

Ce greșeli să eviți când iei masa la restaurant! Reguli de bun simț

Multe restaurante cu pretenții păstrează bunul obicei de a folosi șervete albe din bumbac. Este un semn al eleganței și trebuie să te comporți ca atare.

Nu folosi șervetul de pe masă pentru a strănuta sau pentru a-ți trage nasul. Rolul lui este să te protejeze de pete. De cele mai multe ori șervetul de bumbac se pune în poale pentru a proteja hainele și se folosește pentru a te șterge pe mâini.

Dar în niciun caz nu se folosește pentru a-ți sufla nasul sau pentru a tuși în el. Angajații localului vor fi expuși virusurilor și bacteriilor pe care le împrăștie clienții.

Nu lua masa la restaurant dacă ești bolnav

În cazul în care nu te simți bine, dacă ai frisoane, dacă îți curge nasul sau dacă tușești foarte mult, nu lua masa la restaurant. Știind faptul că variantele noi de coronavirus se răspândesc atât de ușor, iar virozele sunt foarte contagioase, evită locurile publice.

Dacă ești bolnav de Covid-19, în mod cert vei transmite boala celor din jur, dacă strănuți și tușești persistent. Chiar dacă nu ai o formă gravă de viroză, este foarte nepoliticos să iei masa la restaurant când îți tragi nasul și tușești.

Nu pune telefonul mobil pe masă

Evită să îți afișezi telefonul mobil la restaurant, oricât ar fi de scump! Chiar dacă tu îl consideri o bijuterie, telefonul mobil este plin de germeni și bacterii. Nu trebuie pus pe masa din restaurant și nici pe masa pe care mănânci acasă.

Spală-te pe mâini sau dezinfetează-te cu un gel înainte de a mânca și lasă telefonul în geantă! Folosește telefonul doar dacă este absolut necesar și vorbește undeva pe un hol, fără să îi deranjezi pe cei din jur. Este una dintre cele mai simple reguli de etichetă la restaurant.

Nu comanda înaintea doamnelor!

Doamnele și domnișoarele sunt primele care dau comanda, în momentul în care sosește chelnerul la masă. Este una dintre cele mai vechi reguli respectate în restaurante. Chiar dacă în lumea modernă nu se mai respectă întâietatea femeilor în anumite situații, la restaurant, la teatru sau la operă se respectă vechile reguli de etichetă și cavaleria.

Bărbatul trebuie să comande întotdeauna după soția lui sau după celelalte doamne de la masă.

Nu cere preparate care nu sunt în meniu!

Chiar dacă nu îți place prea mult ceea ce vezi în meniu, evită să ceri preparate care nu sunt trecute pe listă. Cheful restaurantului a ales cu grijă anumite rețete care știe că vor satisface toate gusturile.

De asemenea, este nepoliticos să le ceri chelnerilor să schimbe mai multe ingrediente dintr-o rețetă. Nu este nicio problemă să ceri salată fără ceapă sau fără maioneză. Dar să ceri o salată în care să se pună în plus mai multe ingrediente, este ca și cum ai cere o salată special concepută pentru tine.

Nu mânca înaintea celorlalți

În orice restaurant care se respectă, chelnerul va aduce mai întâi băuturile. Apoi va aduce mâncarea pentru toți mesenii pe cât posibil în același timp. Dar, dacă tu primești comanda puțin înaintea celorlalți, nu începe să te servești din mâncare când ceilalți se uită la tine!

Nu despărți sarea de piper

Recipientele cu sare și piper sunt ca frații gemeni. Nu trebuie despărțite. Este nepoliticos să plimbi sarea de la un mesean la altul și să o lași pe colțul mesei. Dacă sarea și piperul sunt puse în același suport, atunci fiecare participant la cină va lua suportul respectiv, se va servi cu condimente, și îl va pune la loc, în centrul mesei, unde ajunge toată lumea.

Nu ciocni paharele când iei masa la restaurant!

Ce greșeli să eviți când iei masa la restaurant! Reguli de bun simț

În pofida faptului că ne place să ciocnim paharele la petreceri, la restaurant este un gest deplasat. Paharele sunt fragile și se pot sparge ușor. În plus, zgomotul produs de sticla ciocnită îi deranjează pe clienții din jur.

La restaurant, paharele se ridică ușor în dreptul ochilor și se urează noroc, dar nu se ciocnesc. De asemenea, nu este politicos se te uiți la cei din jur peste paharul ridicat în dreptul ochilor.

Nu se toastează cu paharul de apă

Când cineva cere un toast și se ridică paharele, ai grijă ca paharul tău să fie cel puțin pe jumătate plin cu vin sau cu șampanie.

Dacă nu bei deloc alcool, atunci folosește un suc de culoare rubinie care seamănă cu vinul roșu. Dar nu toasta niciodată cu paharul gol sau aproape gol, cu paharul de apă, lapte, suc de portocale sau alte băuturi dulci.

Nu atrage atenția celorlalți când încalcă eticheta

Evită să dai lecții la masă! Chiar dacă cineva face o greșeală și este neantent sau nepoliticos, nu este cazul să îl disciplinezi când iei masa la restaurant. Încearcă să treci cu vederea dacă unul dintre comeseni soarbe supa zgomotos sau mestecă cu gura deschisă.

Dacă unul dintre copii încalcă regulile de etichetă, încearcă să îi atragi atenția cât mai discret sau vorbește cu el după masă.

Nu deschide subiecte delicate când iei masa la restaurant

Evită subiectele care pot jigni sau deranja alte persoane, subiectele care pot inflama opiniile politice sau sportive. Conversația nu trebuie să fie plictisitoare, dar nici nu trebuie să abordezi subiecte care știi că pot ofensa mesenii.

Dialogul la restaurant trebuie să fie cât mai cordial și pot fi abordate tot felul de teme de la vacanțe, cărți, filme, plimbări, preferințe sportive, până la noutăți din viața socială, dar fără să ataci opiniile celorlalți.

Nu te certa cu prietenii cine plătește nota

În multe state arabe, în Turcia sau Bulgaria, cine te invită la masă își asumă și obligația de a plăti integral nota de plată. Dacă tu vrei să plătești nota, atenționează discret chelnerul să nu aducă nota la masă, ci să mergi să plătești la bar. Nu este deloc politicos să te cerți cu prietenii care dintre voi să plătească nota, în cazul în care nu își plătește fiecare consumația separat.

Nu purta pălărie sau șapcă în restaurant

Poate că într-un fastfood simplu, fără prea mari pretenții, poți intra cu șapca pe cap. Dar când iei masa la restaurant, nu trebuie să porți pălărie sau șapcă sau ochelari de soare. Aceste accesorii se lasă la garderobă!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter