Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2022

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 07 octombrie 2022, 15:12

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat astăzi, 7 octombrie 2022, iar ceremonia care a avut loc la Oslo, Norvegia, a fost transmisă pe YouTube.

Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2022

Premiul Nobel a fost câștigat de Ales Bialiațki – un activist pentru drepturile omului din Belarus, organizația „Memorial” pentru drepturile omului din Rusia și organizația „Centrul pentru Libertăți Civile” pentru drepturile omului din Ucraina.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro), iar suma va fi împărțită între câștigători.

Mesajul Comitetul Premiului Nobel pentru Pace

Anul acesta au fost 343 de nominalizați, mai exact 251 de persoane și 92 de organizații. Printre persoanele nominalizate s-au numărat, potrivit presei internaționale, și activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia și Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație, a transmis Comitetul Premiului Nobel pentru Pace, potrivit Libertatea.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi de jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Cine este Ales Bialiațki, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2022

Ales Bialiatski este fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului „Viasna”, care a fost înființat în 1996 pentru a oferi sprijin deținuților politici, și fost vice-președinte al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului.

În vârstă de 60 de ani, acesta a mai fost nominalizat pentru același premiu în 2006, 2007 și 2012, potrivit știrileprotv.ro.

Ales Bialiatski a condus încă din anii ’80 o campanie pentru democrație și libertate. Activistul a fost arestat de mai multe ori pentru diferite capete de acuzare, cum ar fi evaziune fiscală și contrabandă. Pe 26 septembrie 2022, acuzațiile de evaziune fiscală la adresa lui și a altor membri „Viasna” au fost retrase.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter