Bucuria și trauma de a fi mamă surogat pentru celebrități. Povestea unei femei ce a adus pe lume un copil de vedetă

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 30 ianuarie 2023, 16:01

Paris Hilton s-a alăturat recent unei liste tot mai lungi de celebrități care au apelat la o mamă surogat.

Vedetele vorbesc frecvent despre decizia de a face un copil cu ajutorul unei alte femei care să-l poarte în pântec timp de nouă luni. Dar rar auzim și cealaltă parte a poveștii, a mamelor surogat, pentru care experiența poate fi o bucurie sau o traumă.

BBC a realizat un material interesant pe această temă, în care a prezentat cazul unei mame surogat, pe nume Shanna St. Clair, care a purtat în pântec copilul unei vedete.

Numele celebrităților au fost schimbate (în Catherine, Jennifer și Mark) pentru a le proteja identitățile.

Shanna a aflat prima oară că poate deveni o mamă surogat, citind un articol într-o revistă, când avea 30 de ani. Ea locuia la o fermă în Pensnsylvania, lucra într-o frizerie și avea deja trei copii.

S-a înscris în agenția de maternitate surogat și a primit un apel de la un cuplu de celebrități – Jennifer și Mark.

Citeşte şi: Bunici surogat. Povestea femeilor care au născut copiii propriilor fii: ”Ne simțim binecuvântate”

„Erau oameni buni. Au făcut un efort să-mi înțeleagă viața, să-mi cunoască copiii.” – a spus ea.

Pentru a se alătura agenției de maternitate surogat, Shanna și soțul ei au completat o mulțime de chestionare,  au fost evaluați de psihologi și medici și au avut zeci de întâlniri cu avocații.

Plata Shannei acoperea călătoria la clinica de fertilizare, cazarea la hotel, combustibilul, mâncarea și orice alte cheltuieli i-ar mai fi fost necesare. Trei ani mai târziu, a primit 50.000 de dolari.

Citește și: Vedete care au apelat la mame surogat

A fost nevoie de mai multe încercări pentru a rămâne însărcinată. Când a născut, Jennifer și Mark au ținut-o de mână, plângând, și i-au mulțumit pentru noua lor familie.

Câteva luni mai târziu, Jennifer i-a telefonat Shannei pentru o întreba dacă i-o poate prezenta pe Catherine, iar femeia a fost de acord.

Catherine provenea dintr-o familie faimoasă și încercase de ani de zile să aibă un copil al ei, cu și fără o mamă surogat.

„Privind în urmă, au existat semnale de alarmă legate de ea, din prima conversație telefonică” – a spus Shanna.

Catherine i-ar fi sugerat să fie mama surogat, fără a mai trece prin formalitățile agenției de maternitate. Vedeta nu dorea să mai plătească taxele agenției și a vrut să rezolve totul cu ajutorul avocaților și al unui contract între ea și Shanna.

“A spus că am trecut deja prin evaluarea psihologică în experiența cu Jennifer, nu mai era nevoie de una nouă.”

Citeşte şi: O rusoaică de 23 de ani vrea să aibă până la 105 copii biologici. Tânăra are deja zece bebeluși, cu ajutorul mamelor surogat

Shanna a acceptat să încerce să rămână gravidă de trei ori.

Când ea și soțul s-au deplasat la clinică pentru a primi primul ovul fecundat, Catherine îi aștepta la intrare, mândră și îmbrăcată luxos într-un palton imens din blană. Shanna s-a sus să o îmbrățișeze, dar vedeta s-a retras.

Shanna s-a gândit: „Nu e nicidecum ca Jennifer și Mark”.

Catherine i-a spus Shannei că va rămâne pentru transfer, dar va trebui să plece curând după aceea. I-a asigurat că șoferul îi va duce înapoi la hotelul lor.

Prima încercare de sarcină a fost nereușită. Cu o seară înaintea celei de-a doua, Catherine i-a invitat pe Shanna și pe soțul ei la cină și le-a vorbit despre avioane private și mobilier de lux. Shanna s-a simțit foarte inconfortabil în timp ce stătea să o asculte pe vedetă în restaurantul opulent, ea fiind îmbrăcată cu jambiere negre și un hanorac de la un magazin universal. Nu aveau nimic în comun.

A doua zi, la clinică, Catherine ținea în mână un flacon de pastile în mână. Poate că prima încercare nu funcționase din cauză că Shanna era foarte nervoasă, se gândea ea.

I-a întins Shannei o tabletă de valium. „Nu, mulțumesc”, a răspuns Shanna.

Dar Catherine a insistat. „Îmi tot spunea: ‘Care este problema ta, Shanna? O pastilă nu îți va face rău’, și am simțit că nu mă pot certa cu ea”, a mărturisit Shanna.

Citeşte şi: O femeie de 61 de ani, mamă surogată pentru fiul ei homosexual

Shanna s-a făcut că ia pastila, iar apoi a aruncat-o când Catherine nu se uita.

Dar iarăși, încercarea de a rămâne însărcinată a eșuat.

De data aceasta, când s-au întâlnit la clinică, Catherine a vorbit mai tot timpul la telefon cu mama ei, certându-se pe tema amenajării interioare a uneia dintre casele lor. Abia dacă a băgat-o în seamă pe Shanna.

Zece zile mai târziu, veștile au fost bune. Shanna a rămas gravidă.

„Am fost încântată!”,  a precizat ea.

Catherine, pe de altă parte, a spus că nu a vrut să se entuziasmeze, deoarece, la o încercare mai veche de a face un copil cu o mamă surogat, femeie a făcut un avort spontan și a pierdut copilul vedetei.

Shanna a spus: „Îmi pare atât de rău, nu știam că s-a întâmplat așa”.

„A fost vina ei”, i a răspuns Catherine.

„Ea a așteptat 12 ore într-un aeroport pentru a-și vizita tatăl bolnav. I-am spus să nu călătorească, dar a făcut-o și uite ce s-a întâmplat!… Copilul a murit!” , i-a spus vedeta.

La câteva săptămâni după ce a rămas gravidă, Catherine a sunat-o cu o veste șocantă:

“Ascultă, vreau să știi de la mine, înainte să afli din presă. Am mai apelat la o altă mamă surogat și tocmai a născut!”

Citeşte şi: Bianca Drăgușanu înfruntă noi acuzații: ”A avut mamă surogat!”

Shanna a rămas uluită de veste. Ce însemna asta? Oare mai vrea Catherine să păstreze și copilul pe care-l purta ea?

“Mi-aș fi dorit să-mi fi zis mai devreme. Vorbim mâine după ce merg la consult?” – a întrebat-o Shanna pe vedetă.

Catherine a fost de acord și a închis. Câteva ore mai târziu, Shanna i-a dat un mesaj: “Am fost prea puțin surprinsă de veste, dar sunt fericită. Bucură-te de copil și hai să vorbim după control.”

Catherine nu a mai răspuns nici a doua zi.

Shanna și-a continuat controalele regulate, fără să știe dacă vedeta își mai dorește copilul.

Apoi, patru săptămâni mai târziu, la analize, i s-a spus că nivelul de hCG a scăzut prea mult. Făcuse un avort spontan.

Shanna a sunat-o pe Catherine, care nu a răspuns, așa că i-a trimis un mesaj pentru a-i da vestea tristă.

Câteva ore mai târziu, Catherine a răspuns: „Te sun în curând”.

Dar nu a sunat nici în zilele ce au urmat. Așa că Shanna i-a trimis din nou un mesaj: „Bună, sper că tu și copilul sunteți bine. Ar trebui să vă trimit restul facturilor?”

„Shanna, relația noastră s-a încheiat”, i-a răspus Catherine. „Sunt îngrozită de reacția ta indiferentă față de nașterea copilului meu. Trimite-mi facturile.”

Shanna și Catherine nu au mai vorbit. Apoi, luni mai târziu, mama Shannei a sunat-o pentru a-i spune că vedeta era la televizor.

„Shanna, te desființează chiar acum!”, a spus ea.

Catherine era într-o emisiune și făcea comentarii disprețuitoare la adresa mamelor surogate și a celor care au suferit avorturi spontane.

Foto – Elizabeth Nichols / BBC News

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter